І в період зимових холодів, коли на повну силу атакують інфекції, і в мізерну на вітаміни весняну пору організм вимагає чогось простого і ситного. Можна запропонувати йому покуштувати неймовірно ароматний і прозорий курячий бульйон з рисом, заправлений зеленню і прикрашений вареним круто домашнім яйцем. Такий наваристий суп, отриманий з домашньої птиці, дуже корисний, а улюблений вередник буде із задоволенням наминати його, заїдаючи хрусткими грінками.
Правила корисного і смачного курячого навару
- З магазинної курки неможливо зробити по-справжньому ароматний бульйон. Для цього необхідно роздобути домашню птицю, що виросла в селі на чистому зерні і зеленій траві.
- Екстра-класу курячий бульйон виходить з цілої тушки. У ньому міститься максимальна кількість природного желатину, якого так багато в кістках птиці і який переходить у відвар, роблячи його неймовірно корисним для суглобів.
- Якщо дістати тушку домашньої птиці – ціла проблема, доведеться задовольнятися і магазинної, але тільки найсвіжішої і найвищої якості.
- Перший бульйон з магазинної курки потрібно обов’язково вилити – в ньому повно хімії, якою напихали курочку на птахофабриці, примушуючи її швидко рости.
Щоб курячий бульйон з рисом залишився прозорим до кінця готування і вийшов смачним, рисовий гарнір краще готувати окремо, а потім просто додати в навар перед подачею.
- Аромат бульйону з м’яса птиці надають коріння. Можна покласти в нього в середині процесу готування чищений коренеплід селери, петрушки, моркви.
- Готовий навар неодмінно потрібно відцідити, пропустивши через марлю, складену в декілька шарів.
- Щоб отримати ситну страву, можна додати в бульйонний відвар в середині його готування пару картопляних бульб, нарізавши їх однаковими кубиками. Одержаний курячий бульйон з рисом і картоплею дуже схожий на суп і, без сумніву, припаде до смаку всім любителям традиційної домашньої куховаріння.
Класичний курячий бульйон з рисом: варіант перший
Складові
- Тушка курчати – близько 1 кг + –
- Морква невелика – 1 шт. + –
- Петрушка (корінь) – 1 шт. + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
- Вода очищена холодна – 3 л + –
- Рис круглий білий – 1 ст. + –
- Чорний перець – 3 горошини + –
- Лавровий лист – 1 шт. + –
- Сіль – 1 ч. Л. + –
- Петрушка зелена свіжа – 1 пучок + –
- Хліб білий – 3-4 скибки + –
Як смачно приготувати курячий бульйон з рисом і сухариками
Пропонуємо старовинний рецепт бульйону, який можна вважати класикою. Співвідношення продуктів в ньому ідеально. Головне – вибрати для його варіння ідеальну курочку домашнього походження.
Відварюємо куряче м’ясо до готовності
- Обмивання тушку курчати, цілком відправляємо її в каструлю, заливаємо холодною водою і відправляємо на плиту.
- Як тільки вода закипить, тут же потрібно зняти пінки – вони роблять бульйон каламутним і несмачним.
- Зменшивши вогонь майже до мінімуму, накриваємо ємність і Томім в ній м’ясо до готовності. За часом це займає 1-2 години, в залежності від віку птиці.
- Коли м’ясо вже почне розм’якшуватися, в каструлю опускаємо цільні коренеплоди моркви, петрушки, цибулину (її потрібно надрізати навхрест). Всі овочі перед відправкою в окріп потрібно почистити.
- Тоді ж кладемо в каструлю лавр, горошок, сіль.
Готуємо рис в окремій каструлі
- Поки навар доходить до кондиції, займемося рисом. Крупу потрібно добре промити проточною струменем води до прозорості, а потім залити холодною водою (у пропорції 1: 2) і поставити на вогонь.
- Даємо покипіти близько 5 хвилин, зливаємо на сито, чекаємо, щоб стекла вода.
Доводимо бульйон до кондиції і засипаємо рис
- Курячий відвар (близько 2 л) до цього часу вже повинен бути майже готовий.
Орієнтуємося по м’ясу: воно вже м’яке, але ще не відстає від кісток.
- Витягуємо з бульйону коріння і цибулю, додаємо в нього сируватий рис.
- Доварювали близько 20 хвилин на вогні слабкої сили.
Робимо будинку своїми руками хрусткі сухарики
- Сухарики робляться просто: потрібно порізати хлібні скибки кубиками, розміром 1х1 см, висипати на деко і підсушити в духовці до золотистого, не забуваючи помішувати.
Коли навар трохи охолоне, заповнюємо їм спинці. У кожну кладемо кілька маленьких шматочків курки, щіпку рубаної зелені петрушки і подаємо до столу з сухариками.
Другий варіант варіння класичного м’ясного бульйону з рисом
- Навар з курячої тушки готуємо так само, як і в першому випадку, тільки коріння відразу не додаємо.
- Щоб отримати густий курячий відвар, м’ясо останні півгодини потрібно мучити на слабкому вогні під кришкою, як на холодець. Зменшивши вогонь до мінімуму, кладемо розрізані навпіл моркву, петрушечний корінь, а також цілісну цибулину.
- Рис варити потрібно окремо. Промивши крупу, заливаємо її водою в тій же пропорції, що і рецепті №1, потім варимо до повної готовності, підсолити після закипання.
- У третій посудині потрібно зварити круто 2-3 курячих яйця.
- Коли м’ясо почне відставати від кісточок, витягаємо його.
- Курячий навар пропускаємо через шари марлі, овочі видаляємо.
Подається страва так: на дно кожної порціонної тарілки для супу кладемо трохи м’яса і 2-3 столових ложки вареного рису. У кожну тарілку кладемо чверть або половинку вареного яйця і дрібку свежерубленная зелені.
За бажанням, можна додати кілька яскраво-помаранчевих гуртків вареної моркви – вийде смачно і гарно!
Смачний рис, відварений в домашньому курячому бульйоні
Гарнір у вигляді рисової каші можна готувати не тільки класичним способом, тобто на воді. Особливо смачним він вийде, якщо замість води використовувати відвар з м’яса свійської птиці. Рис краще брати «басматі» або «жасмин». Його довгі зерна не злипаються і виходять в бульйоні надзвичайно смачними.
Складові
- Крупа рисова – 1 ст .;
- Готовий бульйон з м’яса курки – 2 ст .;
- Каррі – ¼ ч. Л .;
- Сіль – щіпка.
Рис з каррі, зварений на курячому бульйоні: простий рецепт
- Готовий бульйон потрібно процідити через марлю.
- Рис добре промиваємо, заливаємо водою.
- Відправляємо каструлю на вогонь, даємо закипіти.
- Зменшуємо інтенсивність полум’я, подсаливаем за смаком і варимо кашу до повного розм’якшення зерен.
- Десь за 5-10 хвилин до зняття каструльки з вогню додаємо в рис каррі, гарненько розмішуємо.
Готовий гарнір, давши йому трохи охолонути, подаємо до вареного м’яса курки або як самостійне частування.
Калорійність рису, відвареного на основі з курячого бульйону, не набагато вище, ніж якщо його варити на воді, – 180 ккал на порцію.
Зате він виходить неймовірно ароматним, набагато смачнішим і невимовно корисним.
Коли домочадці, раптом збунтувавшись, відмовляються їсти фірмовий мамин борщ і про гречаному супі чути не хочуть, можна запропонувати їм натомість не менш смачне, але несправедливо забуте страву.
Прозорий бульйон з домашньої курочки з рисом і яйцем, та ще й з картоплею, наситить всіх, повернувши мир і радість в сім’ю. А вже якщо в будинку хтось захворів або ніяк не вдається відновити організм після бурхливого торжества напередодні, то таке частування – кращий засіб від усіх хвороб!