Курячий бульйон з рисом

Курячий бульйон з рисом
І в період зимових холодів, коли на повну силу атакують інфекції, і в мізерну на вітаміни весняну пору організм вимагає чогось простого і ситного. Можна запропонувати йому покуштувати неймовірно ароматний і прозорий курячий бульйон з рисом, заправлений зеленню і прикрашений вареним круто домашнім яйцем. Такий наваристий суп, отриманий з домашньої птиці, дуже корисний, а улюблений вередник буде із задоволенням наминати його, заїдаючи хрусткими грінками.

Правила корисного і смачного курячого навару

  • З магазинної курки неможливо зробити по-справжньому ароматний бульйон. Для цього необхідно роздобути домашню птицю, що виросла в селі на чистому зерні і зеленій траві.
  • Екстра-класу курячий бульйон виходить з цілої тушки. У ньому міститься максимальна кількість природного желатину, якого так багато в кістках птиці і який переходить у відвар, роблячи його неймовірно корисним для суглобів.
  • Якщо дістати тушку домашньої птиці – ціла проблема, доведеться задовольнятися і магазинної, але тільки найсвіжішої і найвищої якості.

kurinyj-bulon-s-risom

  • Перший бульйон з магазинної курки потрібно обов’язково вилити – в ньому повно хімії, якою напихали курочку на птахофабриці, примушуючи її швидко рости.

Щоб курячий бульйон з рисом залишився прозорим до кінця готування і вийшов смачним, рисовий гарнір краще готувати окремо, а потім просто додати в навар перед подачею.

  • Аромат бульйону з м’яса птиці надають коріння. Можна покласти в нього в середині процесу готування чищений коренеплід селери, петрушки, моркви.
  • Готовий навар неодмінно потрібно відцідити, пропустивши через марлю, складену в декілька шарів.
  • Щоб отримати ситну страву, можна додати в бульйонний відвар в середині його готування пару картопляних бульб, нарізавши їх однаковими кубиками. Одержаний курячий бульйон з рисом і картоплею дуже схожий на суп і, без сумніву, припаде до смаку всім любителям традиційної домашньої куховаріння.

Класичний курячий бульйон з рисом: варіант перший

Складові

  • Тушка курчати – близько 1 кг + –
  • Морква невелика – 1 шт. + –
  • Петрушка (корінь) – 1 шт. + –
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
  • Вода очищена холодна – 3 л + –
  • Рис круглий білий – 1 ст. + –
  • Чорний перець – 3 горошини + –
  • Лавровий лист – 1 шт. + –
  • Сіль – 1 ч. Л. + –
  • Петрушка зелена свіжа – 1 пучок + –
  • Хліб білий – 3-4 скибки + –

Як смачно приготувати курячий бульйон з рисом і сухариками

Пропонуємо старовинний рецепт бульйону, який можна вважати класикою. Співвідношення продуктів в ньому ідеально. Головне – вибрати для його варіння ідеальну курочку домашнього походження.

Відварюємо куряче м’ясо до готовності

  • Обмивання тушку курчати, цілком відправляємо її в каструлю, заливаємо холодною водою і відправляємо на плиту.
  • Як тільки вода закипить, тут же потрібно зняти пінки – вони роблять бульйон каламутним і несмачним.
  • Зменшивши вогонь майже до мінімуму, накриваємо ємність і Томім в ній м’ясо до готовності. За часом це займає 1-2 години, в залежності від віку птиці.
  • Коли м’ясо вже почне розм’якшуватися, в каструлю опускаємо цільні коренеплоди моркви, петрушки, цибулину (її потрібно надрізати навхрест). Всі овочі перед відправкою в окріп потрібно почистити.
  • Тоді ж кладемо в каструлю лавр, горошок, сіль.

Готуємо рис в окремій каструлі

  • Поки навар доходить до кондиції, займемося рисом. Крупу потрібно добре промити проточною струменем води до прозорості, а потім залити холодною водою (у пропорції 1: 2) і поставити на вогонь.
  • Даємо покипіти близько 5 хвилин, зливаємо на сито, чекаємо, щоб стекла вода.

Доводимо бульйон до кондиції і засипаємо рис

  • Курячий відвар (близько 2 л) до цього часу вже повинен бути майже готовий.

Орієнтуємося по м’ясу: воно вже м’яке, але ще не відстає від кісток.

  • Витягуємо з бульйону коріння і цибулю, додаємо в нього сируватий рис.
  • Доварювали близько 20 хвилин на вогні слабкої сили.

Робимо будинку своїми руками хрусткі сухарики

  • Сухарики робляться просто: потрібно порізати хлібні скибки кубиками, розміром 1х1 см, висипати на деко і підсушити в духовці до золотистого, не забуваючи помішувати.

kurinyj-bulon-s-risom4

Коли навар трохи охолоне, заповнюємо їм спинці. У кожну кладемо кілька маленьких шматочків курки, щіпку рубаної зелені петрушки і подаємо до столу з сухариками.

Другий варіант варіння класичного м’ясного бульйону з рисом

  1. Навар з курячої тушки готуємо так само, як і в першому випадку, тільки коріння відразу не додаємо.
  2. Щоб отримати густий курячий відвар, м’ясо останні півгодини потрібно мучити на слабкому вогні під кришкою, як на холодець. Зменшивши вогонь до мінімуму, кладемо розрізані навпіл моркву, петрушечний корінь, а також цілісну цибулину.
  3. Рис варити потрібно окремо. Промивши крупу, заливаємо її водою в тій же пропорції, що і рецепті №1, потім варимо до повної готовності, підсолити після закипання.
  4. У третій посудині потрібно зварити круто 2-3 курячих яйця.
  5. Коли м’ясо почне відставати від кісточок, витягаємо його.
  6. Курячий навар пропускаємо через шари марлі, овочі видаляємо.

kurinyj-bulon-s-risom1

Подається страва так: на дно кожної порціонної тарілки для супу кладемо трохи м’яса і 2-3 столових ложки вареного рису. У кожну тарілку кладемо чверть або половинку вареного яйця і дрібку свежерубленная зелені.

За бажанням, можна додати кілька яскраво-помаранчевих гуртків вареної моркви – вийде смачно і гарно!

Смачний рис, відварений в домашньому курячому бульйоні

Гарнір у вигляді рисової каші можна готувати не тільки класичним способом, тобто на воді. Особливо смачним він вийде, якщо замість води використовувати відвар з м’яса свійської птиці. Рис краще брати «басматі» або «жасмин». Його довгі зерна не злипаються і виходять в бульйоні надзвичайно смачними.

Складові

  • Крупа рисова – 1 ст .;
  • Готовий бульйон з м’яса курки – 2 ст .;
  • Каррі – ¼ ч. Л .;
  • Сіль – щіпка.

Рис з каррі, зварений на курячому бульйоні: простий рецепт

  1. Готовий бульйон потрібно процідити через марлю.
  2. Рис добре промиваємо, заливаємо водою.
  3. Відправляємо каструлю на вогонь, даємо закипіти.
  4. Зменшуємо інтенсивність полум’я, подсаливаем за смаком і варимо кашу до повного розм’якшення зерен.
  5. Десь за 5-10 хвилин до зняття каструльки з вогню додаємо в рис каррі, гарненько розмішуємо.

kurinyj-bulon-s-risom

Готовий гарнір, давши йому трохи охолонути, подаємо до вареного м’яса курки або як самостійне частування.

Калорійність рису, відвареного на основі з курячого бульйону, не набагато вище, ніж якщо його варити на воді, – 180 ккал на порцію.

Зате він виходить неймовірно ароматним, набагато смачнішим і невимовно корисним.

Коли домочадці, раптом збунтувавшись, відмовляються їсти фірмовий мамин борщ і про гречаному супі чути не хочуть, можна запропонувати їм натомість не менш смачне, але несправедливо забуте страву.

Прозорий бульйон з домашньої курочки з рисом і яйцем, та ще й з картоплею, наситить всіх, повернувши мир і радість в сім’ю. А вже якщо в будинку хтось захворів або ніяк не вдається відновити організм після бурхливого торжества напередодні, то таке частування – кращий засіб від усіх хвороб!