Приготоване своїми руками спекотне, м’ясо з підливою або рум’яні битки – це найсмачніша і максимально корисна їжа для всієї родини. Якщо до збору чоловіка і дітей на обід часу мало, а в холодильнику порожньо, тоді варто запекти курячі ніжки в соєвому соусі в мультиварці. М’яса птиці не потрібно багато часу, щоб дійди до кондиції, а в пряному маринаді воно за лічені хвилини стане ніжним і ароматним.
Пропонуємо два варіанти, як перетворити улюблене блюдо в справжній ресторанний шедевр.
Для цього нам знадобляться найсвіжіші курячі гомілки, класичний соус з бобів сої, деякі секретні спеції, а головне – бажання порадувати близьких м’ясним ласощами.
Куряча гомілка в соєвому соусі з картоплею в мультиварці
Складові
- Курячі гомілки (свіжі) – 4 шт. + –
- Картопля сирої – 0,5 кг + –
- Болгарський перець (червоний) – 2 середніх плода + –
- Рослинна (соняшникова) масло без запаху – 2 ст.л. + –
- Класичний соєвий соус – 4 ст.л. + –
- Часник – 3 зубки + –
- Чорний мелений перець – 1/3 ч.л. + –
- Вода очищена холодна – 100 мл + –
- Порошок каррі – 1 щіпка + –
Як запекти в мультиварці курячі гомілки з соєвим соусом
Якщо часу на приготування зовсім мало – пропонуємо приготувати відразу і основне блюдо, і гарнір до нього, щоб без праці нагодувати досита всіх голодних.
Можна курячі гомілки запікати і без картоплі, або ж зовсім замінити його низькокалорійним рисом – як кому більше до смаку і по фігурі.
- Починати потрібно з маринаду: з часнику знімаємо шкірку, дрібніше зубки за допомогою ручної давилки або натираємо на тертці, присмачуємо перцем і каррі.
Каррі можна замінити іншими улюбленими спеціями. Нагадуємо, що смак курочки найкраще підкреслюють розмарин і орегано. Додавання чебрецю – теж вдалий кулінарний хід.
- Промиті в струмені води і обсушені паперовими рушниками гомілки щедро поливаємо домашнім ароматним маринадом, перемішуємо і залишаємо так, хоча б на півгодини. У холод поміщати не обов’язково.
- Поки м’ясо просочується соусом, приділимо увагу гарніру. З картоплі зчищають шкірку, у перців видаляємо внутрішню частину з насінням, потім ріжемо овочі порційно: так, як зазвичай на рагу, тобто бульби – невеликим кубиком, а перець – соломкою.
- Овочі присаливаем, але тільки зовсім небагато, адже соєвий соус зазвичай досить солоний.
- Настала пора все скласти в мультічашу. На дно наливаємо масло і кладемо в нього гомілки. Їх вниз поміщаємо навмисно – так вони трохи прихопило і покриються ароматної скоринкою. Викладена зверху, упереміш з перцем, картопля буде повільно нудитися.
- Заливаємо все це водою і закриваємо кришкою. Тепер потрібно правильно вибрати в меню програму. Найбільше для готування цієї страви підходить режим «Гасіння».
Час готування – близько години. Якщо ж часу не так багато, тоді краще задати агрегату програму «Випічка», яка займе в повному циклі 45 хвилин.
Коли спрацює таймер – відкриваємо кришку обережно, щоб не обшпаритися, і даємо частування трохи охолонути. Подавати його краще за все зі свіжою овочевою нарізкою.
Рецепт курячих ніжок в соєвому соусі з кунжутом
Складаючи святкове меню, кожна господиня намагається блиснути умінням смачно приготувати м’ясо. Курятина, просочена пряним соєвим маринадом з нотками імбиру і часнику, буде поза конкуренцією. Колоритності м’ясного ласощів додасть кунжут, який на Сході вважають насінням безсмертя.
Складові
- Гомілка куряча (сира) – 6 шт .;
- Соус з бобів сої – 4-5 ст.л .;
- Мелений імбир – ½ ч.л .;
- Перець мелений в порошку – ¼ ч.л .;
- Часник свіжий – 3 зубки;
- Насіння білого кунжуту – 1,5 ч.л .;
- Олія – 3 ст.л .;
- Сіль – щіпка.
Як приготувати в мультиварці курячі гомілки в пряному маринаді
- Промите і злегка обсушене м’ясо посипаємо перцем, імбиром, сіллю – втираємо спеції в ніжки.
Солі сипати потрібно менше звичайного, з урахуванням солоності соусу з сої.
- Знявши з часниковим зубків лушпиння, тиснемо їх, додаємо в соєвий соус і, змішавши, заливаємо сумішшю гомілки. Обов’язково все перемішуємо, щоб маринад рівномірно покрив м’ясні ніжки.
- Ми залишаємо посудину з м’ясом в маринаді на годину, не забувши накрити.
- У чашу мульти наливаємо масло і кладемо в нього м’ясо. Вибравши в меню режим «Випічка», перевіряємо: чи закрита кришка. На таймері встановлюємо 15 хвилин, натискаємо кнопку «Пуск» і відкриваємо клапан виходу пара.
- Коли час закінчиться – потрібно буде відкрити мультиварку, перевернути м’ясо і посипати його зверху половиною кунжутного насіння. На табло знову встановлюємо час – 20 хвилин. Закриваємо кришку, вибираємо режим «Жарка» і стартуємо.
- Коли таймер подасть сигнал про закінчення готування – відкриваємо кришку. Як тільки м’ясо трохи охолоне – потрібно буде витягти його з чаші і, виклавши на блюдо, посипати кунжутом, далі залишиться тільки подати закуску до столу.
- Відповідний гарнір – пюре з картоплі, відварений рис або тушковані овочі.
М’ясо – це майже завжди експерименти зі спеціями, смаками і способом приготування. Замаринувавши курячі ніжки в класичному соєвому соусі з додаванням улюблених прянощів, часнику або 1-2 ст.л. меду, запекти його в мультиварці.
Улюблена багатьма м’ясне ласощі знайде вчинене інше, набагато багатше смакове звучання, і подарує гурманам справжнє східне насолоду.