Курячі кульки в вершковому соусі

Курячі кульки в вершковому соусі – оригінальна страва з курячого фаршу, альтернатива звичним котлет, запікаються в духовці, виходять м’якими і ніжними на смак.

Курячі кульки в вершковому соусі посипати нарізаною зеленнюГотувати курячі кульки легко і швидко. Рум’яні кульки «з пилу з жару» радують не тільки шлунок, але й око, виглядають апетитно і симпатично, поєднуються практично з будь-яким гарніром (втім, і без гарніру теж з’їдаються «на ура»). Коротше, якщо ви в черговий раз купили куряче філе або курячий фарш і задумалися, що ж з цього приготувати, спробуйте цей рецепт!

Потрібно:

  • Курячий фарш – близько 800 грамів (краще, звичайно, при можливості змолоти самим з курячого філе, але можна купити і готовий)
  • Цибуля ріпчаста – 1 цибулина середньої величини
  • Яйце куряче – 2 шт.
  • Часник – 3-4 великих зубчики (це за бажанням, не хочете – не кладіть)
  • Вершки – 200 мл, тобто склянку (жирність вершків на ваш розсуд, нам здається, що 10-11 % цілком достатньо)
  • Сир (будь твердих сортів на ваш смак) – близько 200 грамів
  • Сіль поварена – приблизно 1,5 чайні ложки
  • Перець чорний мелений – за смаком (ну, на кінчику чайної ложки, приблизно на чверть ложки, але, ви ж розумієте, ложкою перець зазвичай ніхто не кладе, зручніше перечниці потрясти кілька разів, а ще краще млинок покрутити)
  • Маргарин або масло – 10-15 грамів, щоб змастити форму для запікання
  • Зелень свіжа (кріп, петрушка, кінза тощо ваше улюблене) – при бажанні посипати готову страву зверху дрібно нарізаною зеленню, що, безумовно, поліпшить і вигляд, і на смак

Приготування:

Курячі кульки в вершковому соусі: цибулю порізати дрібно і додати у фаршРіпчаста цибуля очистити від лушпиння і дрібно порізати. Додати порізану цибулю в фарш. Посолити, поперчити і все перемішати до стану однорідної маси.

Курячі кульки в вершковому соусі: яйця збити і додати у фаршЯйця збити до стану легкої піни (міксером або віночком, в крайньому випадку, просто вилкою), додати у фарш яйця і ще раз все ретельно перемішати. Можна для зручності подальшої роботи поділити на частини (у нас з цієї кількості фаршу виходить зазвичай 9 кульок, не скажемо, що маленьких).

Курячі кульки в вершковому соусі: форму змастити маргариномФорму для запікання (можна глибокий лист, але він буде занадто великим для цього кількості фаршу) змастити маргарином або маслом.

Курячі кульки в вершковому соусі: ліпимо кульки і кладемо у формуРуками, змоченими в холодній воді, щоб фарш не прилипав, формуємо, ліпимо кульки і викладаємо їх у змащену форму на деякій відстані один від одного, не впритул (перегляньте наш відео-рецепт!).

Курячі кульки в вершковому соусі: ставимо в духовку на 15 хвилинДуховку розігріти до 200-210 градусів (середній рівень нагріву або трохи вище), форму з кульками поставити на деко або решітку на середню висоту і запікати 15 хвилин. УВАГА! Знову і знову! Якщо форма скляна, її ставимо в холодну духовку, потім включаємо нагрівання і збільшуємо час перебування в духовці хвилин на 10-15 (саме стільки часу зазвичай розігрівається духовка).

Курячі кульки в вершковому соусі: сир натерти на дрібній тертціПоки наші курячі кульки подпекаются в духовці, натираємо сир на не самої крупній тертці, можна і взагалі на дрібній.

Курячі кульки в вершковому соусі: змішати тертий сир з вершкамиЧасник раздавливаем в спеціальній «давилке» або дуже дрібно нарізаємо і додаємо до тертому сиру, перемішуємо. Вливаємо в сир з часником вершки і ще раз все перемішуємо.

Курячі кульки в вершковому соусі: полити кульки соусом і знову в духовкуДістаємо з духовки форму з вже злегка запекшимися курячими кульками і кожен кульку (відразу, не чекаємо, не даємо охолонути) щедро поливаємо сирно-вершковим соусом. І відразу відправляємо форму назад в духовку і запікаємо ще 15-20 хвилин.

Курячі кульки в вершковому соусі: готовність визначаємо за кольоромГотовність визначаємо не тільки по часу, але і за кольором: соус стане жовтуватим, а виступаючі «острівцями» з соусу верхівки курячих кульок стануть золотисто-коричневими. Ось тепер наші курячі кульки в вершковому соусі готові. Перед подачею на стіл можна посипати їх дрібно нарізаною свіжою зеленню. Як гарнір підійде і рис, і картопля, і пюре, і макарони, і тушковані овочі (наприклад, стручкова квасоля з печерицями), і салат зі свіжих овочів. Не забувайте про те, що рис або макарони добре б полити у формі для запікання вершковим соусом.

Ви можете також подивитися наш відео-рецепт: