Всім відомо, що грудка курки є найменш калорійним м’ясним продуктом. Як дієтичний продукт, куряче м’ясо навіть дають діткам в якості першого прикорму. Курятина містить багато корисних речовин, легко засвоюється і зміцнює імунітет. Ще дуже важливою властивістю курятини є її високі споживчі властивості. Продукт недорого коштує і його дуже легко готувати.
Кожна господиня знає мінімум 10 страв з курки! Жоден сімейне свято не обходиться без запеченої або фаршированої птиці!
Корисні властивості продукту
Завдяки тому, що філе птиці містить багато поліненасичених жирних кислот, його включають в дієту для профілактики ішемічної хвороби серця та інсульту. Курячі продукти легко засвоюються, так як в них міститься знижений число колагену.
Наявність в м’ясних волокнах оптимальної кількості білка робить благотворний вплив і на розвиток мозку, і на всю кістково-м’язову систему людини. У курятині міститься на 15% менше жирів, ніж в яловичині, тому м’ясо курей, але тільки відварне, рекомендують вживати жінкам під час вагітності.
Завдяки наявності у курятині вітаміну B, нормалізується робота всієї центральної нервової системи, а також всіх обмінних процесів в організмі. Крім цього, вітаміни групи B покращують стан шкіри і нігтьових пластин, особливо у жінок.
Використання в кулінарії
Курятина – це найпоширеніший м’ясний продукт в кулінарії. Його широко використовують в приготуванні різний салатів, бульйонів, супів-пюре. Куряче м’ясо добре підходить для приготування наггетсів, котлет і шніцелів. Таке м’ясо можна смажити, випікати, варити.
Найбільш ніжними вважаються страви з курчат, яких можна приготувати як на пару, так і запекти в духовці. Зазвичай молоду курятинки приправляють перцем і часником, часто гасять з овочами.
Як відомо, бульйон з курки вважається дуже хорошим засобом для відновлення організму після хвороб. Він прекрасно зігріває в холодну погоду.
калорійність
Калорійність курятини залежить від способу приготування.
Найменш калорійна частина філе грудки птиці:
- в 100 г відвареної курячої грудки міститься всього 100 ккал
- в 100 г свіжої курятини – 241 ккал!
- смажена птиця, звичайно, найбільш калорійна – 220 ккал
Як вибрати якісну курку
За зовнішнім виглядом птах повинна бути ніжно-рожевого кольору і мати світлу шкірку. Якщо на шкірці птиці є залишки пір’я, то це говорить про поганий санітарії виробництва. Сам шматок курки повинен бути невеликих розмірів. У неї не повинно бути сторонніх запахів.
Якщо після приготування м’ясні волокна стали сухими, то це означає, що на виробництві використовується прискорений метод по вирощуванню птиці.
Не слід купувати заморожену курку, так як після розморожування всі корисні речовини йдуть разом з витекла рідиною. При покупці замороженого продукту ми платимо не тільки за м’ясний продукт, а й за воду у вигляді льоду. Тому краще всього купувати охолоджену птицю.
Упаковка повинна бути повністю прозорою, а не кольоровий. Термін придатності не повинен бути більше 5 діб. Якщо ви побачите на упаковці термін придатності більше тижня, то це означає, що в м’ясо додані консерванти.
як зберігати
Якщо Ви купили охолоджену курку, то слід зберігати її в холодильнику не більше доби. В іншому випадку куряче м’ясо буде мати неприємний запах. Заморожувати і розморожувати курку по кілька разів не варто, так як при цьому втрачаються її корисні властивості, тим самим знижується якість продукту.