Куряча запіканка з грибами

Куряча запіканка з грибами – дуже легка у виготовленні, смачне, ніжне, при цьому майже дієтичне блюдо, до того ж ще й красиво виглядає на столі.

Куряча запіканка: шматок на тарілціЩе одна перевага цієї запіканки з курячого фаршу – значна економія часу в порівнянні з виготовленням котлет з такої ж кількості фаршу, ніяких проблем з ліпленням котлет з прилипающей до рук котлетної маси і «тортовий дизайн».

Потрібно:

  • Фарш курячий – 1,2 кілограма
  • Білий хліб (булка) – 5 скибок
  • Молоко – 150 мл (приблизно три чверті склянки)
  • Яйце куряче – 1 штука
  • Цибуля ріпчаста – 1 цибулина середнього розміру
  • Гриби свіжі (печериці) – 500 грамів (можна використовувати і печериці глибокої заморозки, в цьому випадку краще взяти 2 стандартні упаковки по 400 грамів, разом 800 грамів)
  • Часник – 2-3 зубчики (за бажанням, можна без нього)
  • Сіль поварена – 2 чайних ложки без гірки» у фарш і приблизно 0,5 чайної ложки при обсмажуванні грибів.
  • Рослинне масло – 2-3 столові ложки для обсмажування грибів
  • Перець чорний мелений – за вашим смаком та бажанням
  • Сир (будь-який твердий) – 50-70 грамів
  • Зелень, посипати готову запіканку зверху – за вашим вибором (ми зазвичай беремо пучок кропу і пучок петрушки – грамів по 40-50, можна використовувати і кинзу, базилік)

Крім того, бажано мати харчову фольгу, і, звичайно, вам знадобиться форма для запікання.

Приготування:

Куряча запіканка: очистити і нарізати грибиСпочатку, якщо ви використовуєте свіжі гриби, їх потрібно очистити, вимити й нарізати невеликими шматочками.

Куряча запіканка: цибулю нарізати і обсмажитиПотім потрібно дрібно нарізати цибулю і обсмажити його на рослинному маслі до золотистого кольору.

Куряча запіканка: змішати гриби з цибулеюКоли цибуля став золотистим, додаємо до нього в сковороду свіжі гриби, перемішуємо, солимо, злегка перчимо (якщо хочемо).

Куряча запіканка: вода в сковороді закипитьНезабаром гриби «віддадуть» воду, і ця вода в сковороді закипить.

Куряча запіканка: смажити гриби до готовностіСмажте гриби на сильному рівні нагріву, без кришки, помішуючи, до тих пір, поки вся рідина не випарується зі сковороди (зазвичай це займає хвилин 15-20) – і ваші гриби готові.

Увага! Якщо ви використовуєте заморожені печериці (цю версію ви зможете побачити в нашому відео-рецепті), то цибулю обсмажуємо окремо на маленькій сковородочке і, коли цибуля стане золотистою, знімаємо сковороду з плити. Печериці, не розморожуючи, викладаємо в глибоку сковороду, ставимо на сильний рівень нагріву, чекаємо, поки відтануть і «віддадуть» воду. Далі все те ж саме: солимо, перчимо, перемішуємо і смажимо до тих пір, поки вся рідина не википить. І тільки після цього, коли гриби вже готові, додаємо до них обсмажену цибулю, перемішуємо і тут же вимикаємо плиту.

Куряча запіканка: булку замочити в молоціПоки гриби смажаться, обрізаємо у булки скоринки, ламаємо м’якоть батона на шматочки і заливаємо молоком. Перемішуємо і даємо постояти хвилин 15, щоб булка розмокла і ми могли перемішати все до однорідної маси.

Куряча запіканка: додати у фарш яйце і булкуФарш солимо, перчимо, перемішуємо, додаємо туди яйце (попередньо «разболтав», перемішавши білок і жовток), додаємо булку, розмочену в молоці (можна, але не обов’язково, злегка віджати), ще раз все ретельно перемішуємо до однорідної маси.

Куряча запіканка: викласти половину фаршу в форму

У форму для випічки (якщо форма силіконова, її можна нічим не змащувати, форму із жаростійкого скла, кераміки або металеву потрібно змастити маргарином або рослинним маслом) викладаємо половину фаршу, перемішаного з яйцем, булкою і молоком, і розрівнюємо.

Куряча запіканка: викласти гриби на фаршНа фарш рівним шаром викладаємо гриби з цибулею.

Куряча запіканка: посипати тертим сиромПоверх грибів трьом на крупній тертці невелику кількість сиру (можна обійтися і без нього, але він грає «роль сполучника», допомагаючи готової запіканці не розвалитися на дві частини по грибного шару).

Куряча запіканка: викласти другу половину фаршуПотім викладаємо другу половину фаршу і знову розрівнюємо.

Куряча запіканка: накрити форму фольгоюНакриваємо форму фольгою (це не дасть запіканці засохнути). Якщо фольги немає, можна спробувати накрити форму металевою кришкою від каструлі того ж діаметру. Якщо немає і відповідної кришки – потріть зверху на фарш ще трохи сиру. Сир в духовці розплавиться, утворює скориночку, і ваша запіканка не засохне.

Куряча запіканка: запікаємо і перевертаємо на блюдоСтавимо форму в розігріту до 200 градусів духовку (включіть її хвилин за 15 до того, як ставити туди форму з запіканкою) на середню висоту. Запікаємо приблизно 30 хвилин, потім знімаємо фольгу (або кришку) і запікаємо ще 15-20 хвилин. Увага! Нагадуємо вам, що скляну форму не рекомендується ставити в гарячу духовку. Якщо ви використовуєте форму з жароміцного скла, ставте її в холодну духовку і збільшуйте час запікання приблизно на 15 хвилин. Після закінчення зазначеного часу виймаємо форму з курячої запіканку з духовки, перевертаємо на блюдо (тобто накриваємо перевернутим стравою і перевертаємо їх разом – дивіться наш відео-рецепт), знімаємо форму з запіканки.

Куряча запіканка: посипати свіжою зеленнюПосипаємо готову запіканку дрібно порізаною зеленню (яку ви вимили, підсушили і нарізали, поки куряча запіканка була в духовці). Готово! Розрізаємо нашу запіканку з курячого фаршу, як торт, і розкладаємо по тарілках.

Ви можете також подивитися наш відео-рецепт: