Щодо цієї покрокової страви з фото існує багато суперечок. Найпоширеніший це як правильно називати, тютюну чи тапаку. Другий варіант рецепта правильний і має на увазі він всього лише сковороду з кришкою. Ну а перший варіант з’явився в російській мові, бо співзвучний з листям однієї рослини. По суті і те і те правильно. Ще багато хто його плутає з куркою, тут теж усе просто. Будь-яка тушка до 1 кілограма вважається курчам
Інгредієнти
- Птиця – 600-700 г
- Аджика (абхазька, грузинська) + сік лимона – по 2 столові л
- Часник – 3-5 зубчиків
- Рослинна олія – 50 мл
- Вершкове масло – 20 г
- Сіль – 1 чайна л
Приготування табака по-грузинськи
Змішуємо в мисці аджику з роздавленим часником, лимонним соком і столовою ложкою рослинної олії. Відставляємо вбік
Зрізаємо у курчати кінчики крил по суглобу
Розрізаємо вздовж грудної клітки
Видаляємо шкіру з шийного відділу. Повністю зрізаємо гузку і взагалі всю зайву шкірку
Відбиваємо тютюну під плівкою молотком, качалкою або пляшкою, або ламаємо суглоби в гомілках і крилах. Домагаємося плоского стану тушки
Розігріваємо сковорідку з соняшниковою олією. Класичне курча табака готується на максимальній температурі
Кладемо пташку грудкою вниз, накриваємо тарілкою
Зверху ставимо прес, у моєму випадку це каструля з водою на 3 літри
Смажимо 5 хвилин
Перевертаємо на другий бік, ставимо гніт, смажимо ще 5 хвилин
Знову перевертаємо курча. Рясно змащуємо часниковим маринадом і одразу перевертаємо назад
Ставимо під прес, зменшуємо температуру до середньої, смажимо табака ще 5 хв. Додаємо в сковороду шматочок вершкового масла
Знімаємо гніт, змащуємо головну частину курчати маринадом, перевертаємо востаннє. Досмажуємо без преса 5 хв., злегка можна притиснути лопаткою
Приготування закінчено. Класичний рецепт курочки на сковороді під пресом готовий. Викладайте страву на подушку з салату, виносьте в зал до гостей
Загалом курка готувалася 20-25 хв. Переверталася 4 рази. Маринад наносився на другому етапі за меншої температури, щоб не горіли спеції з аджикою
Як приготувати курча на сковороді зі скоринкою
Інгредієнти
- Птах – 600-800 г
- Перець чорний, часничок сухий, орегано – по 1 ч. Л. Л
- Часник свіжий – 3-5 зубчиків
- Сік лимона – 1 ст. Ложка
- Сіль – 1 ч. Л. Ложка без верху
Покроковий рецепт табака
Ріжемо тушку вздовж грудки, розкриваємо як книжку, промакуємо зайве серветками
Зрізаємо куприк, зайву шкіру з жиром і кінчики крилець
Відбиваємо виступаючі частини (кістки), молотком або качалкою
Змішуємо перець, сухий часник, орегано, натираємо курча цілком
Кладемо в розігріту сковороду з рослинною олією грудкою вниз
Ставимо класичний прес, смажимо табака по 10 хвилин з кожного боку на середньому вогні
Зачерпуємо 2 столові ложки олії зі сковороди, додаємо роздавлений часничок і сік лимона
Поливаємо або змащуємо пензликом внутрішню частину курчати. Теж саме проробляємо з іншим боком
Приготування закінчено, пташка табака на сковороді повністю готова.
За часів СРСР, це був найпоширеніший класичний рецепт. Його готували вдома, подавали в ресторанах і різних кафе
Страва дуже легка в приготуванні, її без зусиль подужає будь-яка господиня. Але не дивлячись на свою простоту виходить смачним із золотистою скоринкою і неймовірно соковитим