Національна кухня французького народу може похвалитися не одним десятком страв, які знають далеко за межами Франції і Європи. Одним з таких відомих страв є круасани з листкового тіста, які подають до кави не тільки в паризьких кафе, але і випікають в будинках усього світу. Ці повітряні вироби хотілося б зробити своїми руками, зберігши всі смакові відтінки і наповнивши своє сімейне гніздечко чудовими ароматами.
Справжні французькі круасани готуються з дріжджового листкового тіста, рецепт якого ми детально розберемо. На щастя, сьогодні можна купити готове заморожене листкове тісто. Цей продукт дуже популярний серед домашніх кулінарів, оскільки його доступність дає можливість швидко приготувати широку гаму всілякої домашньої випічки. Ну, і звичайно, апетитні і повітряні круасани!
Класичний рецепт круасанів з листкового тіста
Перш ніж приступити до освоєння техніки приготування дріжджового листкового тіста, ми повинні попередити, що для його якісного отримання нам знадобиться терпіння і певні навички. Але «не такий страшний вовк, якщо руки на місці», чи не так? Коли ви освоїте основні секрети цього тесту, ви перестанете помічати протягом часу! Так і буде!
етап I
На початковому етапі готуємо два напівфабрикату, при змішуванні і надалі випіканні яких у нас і виходить то повітряне шарувату чудо, яке так і тане на язиці!
Інгредієнти для першого напівфабрикату
- Борошно пшеничне, в / сорт – близько 500 г
- Молоко – 200 мл
- Цукор-пісок – 60 г
- Сіль – 1 ч.л.
- Дріжджі сухі – 15 г або пресовані – 40 г
- Яйця – 2 шт.
- Масло вершкове м’яке (НЕ розтоплене) – 50 г
Приготування здобної основи для листкового тіста
1. Розпускаємо дріжджі в злегка теплій воді (50 мл), додаємо туди трохи солі і цукор (1 ст.л.), присипаємо борошном (1 ст.л.) і перемішуємо. Відставляємо на час, щоб дріжджі «прокинулися». Готовність закваски визначаємо по появі активних бульбашок.
2. У велику чашу просіваємо всю муку (просівати обов’язково!), Додаємо сіль, цукор, прокинулися дріжджі і яйця. Надягаємо на міксер насадку для тіста і на повільній швидкості починаємо змішувати інгредієнти.
У процесі вимішування малими частинами додаємо тепле молоко і м’яке масло. Вимішуємо на малих обертах хвилин 10-15 -до повної еластичності і однорідності складу.
3. Викладаємо вийшов еластичний склад на обробну дошку, присипану борошном, і вимішуємо. Звертаємо в кулю, кладемо в простору ємність і накриваємо щільним рушником або плівкою харчової.
Ми залишаємо на пару годинок для бродіння.
4. Що збільшився в обсязі напівфабрикат знову викладаємо на дошку, присипаємо борошном і вимішуємо. Далі розгортаємо в прямокутник, звертаємо втричі конвертом, обертаємо плівкою, потім рушником і кладемо в холодильник в найхолодніший кут на 30-40 хвилин.
Для другого напівфабрикату
- Масло вершкове – 300 г
- Борошно пшеничне, в / сорту – 1 ст.л.
Підготовка масла до змішування
Розстелите пергаментний папір на обробній дошці, присипте її борошном, викладіть на неї холодне масло (натуральне, мінімум 82% жирності), знову зверху присипте борошном і прикрийте плівкою.
Дуже легкими руху відбийте масло качалкою – до отримання м’якості і еластичності, що нагадують консистенцію першого напівфабрикату. Розрівняйте поверхню масла і сформуйте з нього прямокутник. Ретельно загорнувши в плівку, покладіть в холодильник на 30 хвилин для затвердіння.
Приготування листкового дріжджового тіста
1. Виймаємо з холодильника перший напівфабрикат і розгортаємо заготівлю в прямокутник товщиною приблизно 10-12 мм (не тонше!).
Тепер задіємо масло:
масло звільняємо від плівки, і кладемо рівно посередині розкатаного пласта, дотримуючись паралельність пропорцій. Закриваємо масляну заготовку вільними краями тіста, накладаючи їх один на інший у вигляді конверта. Інші краю конверта (відкриті) защипуємо старанно, щоб при розкочування масло не покидало конверта.
2. Тепер настає дуже відповідальний момент: нам потрібно акуратно «вкатанним» масляний напівфабрикат в тісто, але так, щоб він не прорвав його.
Посипаємо конвертик борошном і легкими і частими постукивающими рухами качалкою збільшуємо площу масла всередині конверта, і сам конверт. Далі, обережними і легкими розгладження качалкою розгортаємо тісто до розміру початкового прямокутника, до товщини 10-12 мм.
Розкачуємо пласт тільки в одному напрямку, і дотримуємося його.
3. Надавши пласту початковий розмір, скидається борошно (обов’язково!), Звертаємо знову конвертом, загортаємо в плівку і відправляємо в холодильник на 30 хвилин.
4. Повторюємо розкочування прямокутних пластів ще 2 рази, а в перервах конверти кладемо в холодильник. Слід враховувати такий нюанс: кожен раз розгортаємо пласт в протилежному напрямку (тобто повертаємо конверт на 90 градусів), щоб масло розподілилося рівномірно. Не забуваємо скидатися муку!
5. Готуємо круасани: охолоджене листкове тісто розгортаємо в форму прямокутника товщиною приблизно 10 мм і шириною приблизно 20-25 см. Нарізаємо пласт трикутниками з підставою приблизно в 15 см.
6. Кожен трикутник звертаємо рулетиком, починаючи з підстави трикутника. Щоб наші круассанчики були пишними і привабливими, ми повинні домогтися мінімум 5 витків навколо першої складки. Для цього, згортаючи рулетик, вільною рукою витягуємо вершину трикутника. Його верхній куточок слід заправити під рулетик, щоб при випіканні він знайшов обсяг і форму.
7. Застеляємо деко пекарської папером і викладаємо на нього наші вироби. Викладаючи, витягуємо протилежні кінці рулетиків і загортаємо їх у форму півмісяця. Відставляємо тепле місце без протягів на годину або півтора – до збільшення в об’ємі в 2 рази.
8. Перед завантаженням виробів у духову шафу, змащуємо круасани злегка збитим яйцем і випікаємо їх при температурі близько 200 градусів приблизно 15-20 хвилин.
Свіжоспечену французьку випічку подаємо на красивому блюді, покритому серветкою, до чаю або кави. Смачного!
Круасани з готового листкового тіста
Звичайно, покупне листкове тісто – дуже зручний продукт! Його не потрібно замішувати, а лише розморозити, розкачати і згорнути вироби за рецептом! На весь процес ми витратимо мінімум часу!
1. Розморожуємо покупне тісто, поділяємо на окремі листи, розгортаємо пластами товщиною 8-10 мм і нарізаємо трикутниками.
2. Звертаємо рогаликами, залишаємо на расстойку хоча б на півгодини, змащуємо яйцем і випікаємо чверть години в печі при температурі близько 200 градусів.
Готові вироби викладаємо на блюдо сервіровки і посипаємо цукровою пудрою! Приємного чаювання!
* Рада кухарчуком
Круасани з готового листкового тіста можна поліпшити, запікаючи їх з начинкою. Начинкою можуть служити фрукти (свіжі, в’ялені або консервовані), джем або варення, шоколад або горіхи, мак або цукор-пісок
Прекрасний варіант використання покупного замороженого напівфабрикату – приготування всілякої випічки з начинкою з м’яса, риби, сиру, сиру і т.д. І хоча ці вироби вже не можна називати «круасанами», але від цього вони не програють ні в смаку, ні в легкості – адже випічка з листкового тіста завжди в центрі трапези!