Кріп пахучий (городній) – це всім відоме трав’яниста пахуча рослина сімейства Зонтичні. Як городня рослина, воно поширене повсюдно, а як дике – в центральній і південно-західній Азії, Північній Африці, Гімалаях і Ірані.
Ця рослина має дуже високу харчову цінність. Згадки про харчових і лікувальних достоїнствах кропу є навіть в давньоєгипетських написах. У кропового стеблах і листі міститься ефірне масло, яке широко застосовується як в харчовій і консервній промисловості, так і в лікеро-горілчаної.
користь кропу
Кропова зелень не тільки покращує смак їжі і її зовнішній вигляд, але і володіє безліччю корисних і лікувальних властивостей. У ній міститься велика кількість вітамінів (B1, B2, B5, C, PP), каротин, тіамін, фолієва і нікотинова кислоти, флавоноїди (ізоравметін і кверцетин), а також мінеральні солі калію, заліза, кальцію, фосфору та інші. Наприклад, 150 грам помідор можуть замінити всього лише 50 грам кропу.
Завдяки такому складу, кріп володіє ефективною дією в боротьбі з нирковими захворюваннями, циститом. Він є прекрасним сечогінним засобом, і навіть посилює секрецію молока у годуючих жінок. Ця рослина побічно виступає бар’єром перед перенасиченням організму солями, дозволяючи знижувати кількість солі у стравах.
Відваром кропу лікують кон’юнктивіт та інші запалення очей. Настій трави сприяє зниженню підвищеного кров’яного тиску при гіпертонічній хворобі, розширенню судин, заспокоює центральну нервову систему. Всього одна чайна ложка сухого порошку цієї травички може знизити гострі болі в животі, а також полегшити стан людини при судомах і кольках.
Але також варто знати і про протипоказання цієї пряної зелені. Її не можна вживати людям, що страждають гіпотонією, а також людям, які мають підвищену чутливість до її ефірним оліям.
Використання кропу в кулінарії
Його застосування в рецептурі страв здатне надати будь-якого з них неповторний, але легко впізнаваний, аромат, а смак зробити більш яскравим. В першу чергу, у цієї рослини використовується зелень. Її можна сміливо додавати як в супи, салати, соуси, так і в овочеві, рибні та грибні страви. Завдяки тонкому ароматичного відтінку кріп добре поєднується і з гарячими м’ясними стравами – з баранини, свинини, телятини, індички і курки.
Його додають при солінні і маринуванні помідорів, огірків та інших овочів, для виробництва сирної маси і плавленого сиру, маринадних заливок. Зелень і насіння кропу використовують для аромату кондитерських виробів, чаю, печива, квашеної капусти, маринадів. Ця травичка оберігає овочі від появи цвілі в процесі засолювання завдяки вмісту в ній фітонцидів.
У свіжому вигляді кріп використовується для консервування овочів та приготування ароматного оцту, а в сушеному вигляді його змішують з іншими прянощами для отримання сумішей спецій.
калорійність кропу
Калорійність кропу залежить від того, в якому вигляді його використовувати. Якщо його вживати в свіжому вигляді, то в ньому міститься 40 ккал, а якщо в сушеному, то значно більше – 258 ккал.
Як вибрати якісний продукт
Насамперед слід звернути увагу на колір рослини. Він повинен бути насиченого зеленого кольору, без пожовклих і гнилого листя. Обов’язково повинен бути присутнім приємний аромат. Стебла кропу повинні бути пружними. Якщо побачите мляву зелень на прилавках, то значить, вона давно зрізана і вже не буде такою соковитою, як хотілося б, а також корисні властивості вже значно втрачені і знизилася її харчова цінність.
Як зберігати кріп
Заготовити укропную зелень можна про запас, а саме: засолити, заморозити і засушити. Але важливо пам’ятати, що в процесі заморожування або висушування корисні властивості вже не такі виражені, а вітаміни гинуть.
засолка
Отже, щоб засолити кріп, його необхідно спочатку промити, обсушити, а потім укласти в скляну банку, посипаючи при цьому сіллю кожен шар. Як тільки наша травичка осяде, додати новий шар, поки ємність не заповниться повністю. Як тільки виступить сік – накрити банку пергаментним папером, обмотати її мотузкою або гумкою, а потім поставити в прохолодне місце.
Замороження
Процес заморозки дуже простий. Для цього необхідно нарізаний кріп помістити в форму для льоду і залити водою. Потім, відповідно, поставити все в морозилку. Утворені кубики з кропом можна додати, наприклад, в суп-пюре.
засушування
Для засушування головною умовою є спекотна і суха погода, отже, найкраще це робити в літній період. Для початку необхідно подрібнити вимиту і просушену зелень, а потім видалити черешки, так як вони погано сохнуть. Покласти наш кріп в місце, куди найбільше потрапляє сонячного світла на 2-3 години, а потім перенести в тінь, найкраще в тепле, добре провітрюваному місці.
Готову зелень зберігати в темних банках з щільно закривається кришкою.