Крамбл з яблуками

яблучний крамбл
Улюблена, бездоганне і багатолике яблуко подарувало нашого столу сотні чудових рецептів, серед яких ще й досі з’являються новинки заморських країн. Крамбл – знаменитий десерт англійських домогосподарок – завойовує все більшу популярність і знаходить нові форми і наповнення, прижившись на наших широтах. Ідеальна знахідка для тих, хто любить печені фрукти і не уявляє собі пирога без хрусткої скоринки, тому ми пропонуємо вам кілька варіантів яблучного десерту.

Будь крамбл, в тому числі з яблуками, схожий на добре відомий нам пиріг з фруктовою начинкою, який перевернули догори ногами, зберігши всі соки поза тесту. Це робить верхній шар крамбль більш хрустким і дозволяє повніше насолоджуватися і смаком начинки, і ніжним НЕ промоклим тестом.

Саме слово «crumble» перекладається як «розкришити, обсипати». Ці дієслова точно відображають технологію приготування страви. Яблучний крамбл початково складався з основного шару яблук, які посипали крихтою з пісочного тіста.

На сучасній кухні в рецепт крамбль можуть входити практично будь-які фрукти, ягоди і навіть овочі. Більш того! Для обсипання в нашому розпорядженні вже не тільки пісочна крихта, а й вівсяні пластівці, мюслі, кокосова стружка, горіхи, сухофрукти та шоколад.

Крамбл з яблуками

Ось чому відповідь на питання «як приготувати крамбл» навряд чи здасться складним більшості господинь, тим більше що процес приготування не вимагає тривалого стояння біля плити і трудомістких маніпуляцій.

Давайте почнемо знайомство з вишуканим англійським десертом по фото для класичного рецепту.

Крамбл з яблуками: вічна класика

Нам потрібні

  • Яблука – великі, тверді, кисло-солодкий сорт (!) – 2 шт.
  • Цукор – 4 ст.л.
  • Масло вершкове – 2,5 ст.л.
  • Вівсяні пластівці (не швидше приготування!) – 2 ст.л.
  • Борошно пшеничне – 2 ч.л.
  • Кориця мелена – 1 ст.л.
  • Сіль – 1 щіпка
  • Морозиво ванільне – 2 кульки для подачі

Як приготувати

  • Ретельно перемішуємо в мисці половину цукру, кориці і вершкового масла.
  • Підготовка яблук: миємо, чистимо від шкірки і серцевини і ріжемо навпіл.

Як приготувати крамбл з яблуками

  • На кожній половині робимо поздовжні розрізи – від поверхні на три чверті в глибину м’якоті, тобто не розрізаючи до кінця.
  • Викладаємо яблука на деко, змащене маслом.
  • Промащуємо яблука масляною масою з корицею і цукром, приготовленої раніше.

Приготування яблучного крамбль - домашній рецепт

  • Накриваємо деко харчовою фольгою і ставимо в духовку, розігріту до 200 градусів. Час випікання 20 хвилин.
  • Знімаємо фольгу і відправляємо в духовку ще на 10 хвилин.
  • Ретельно перемішуємо цукор, що залишився, корицю, масло, вівсяні пластівці, борошно і сіль.
  • Залишивши яблука на деку, відкриваємо кишеньки між розрізами і рівномірно розподіляємо вівсяну масу.
  • Випікаємо яблучний крамбл ще 10 хвилин. На фото добре видно, як легко відокремити скибочки яблука і злегка заглибити масу, формуючи верхівку запіканки:

yablochnyj-kramb8

Подача: вважається, що крамбл здасться смачнішим за все теплим – з кружечком ванільного морозива. Однак багато людей відзначають універсальну придатність десерту до подачі холодним і навіть без супроводу.

Яблучний крамбл з бананами

Яблучний крамбл з бананами

Складові

  • Яблука (великі, тверді, кисло-солодкий сорт) кожне близько 200 г – 3 шт. + –
  • Банани (НЕ перестиглі) – 3 шт. + –
  • Мигдаль – 100 г + –
  • Кориця мелена – 2 ч.л. + –
  • Лимон – 1 шт. + –
  • Борошно пшеничне – 100 г + –
  • Цукор – 130 г + –
  • Масло вершкове – 110 г + –

Приготування

Освоївши рецепт чисто яблучного крамбль, можна переходити до всіляких фруктовим комбінаціям. Наприклад, американський варіант з яблуками і бананами.

  1. На сухій розігрітій сковороді обсмажуємо мигдаль, поки не підрум’яниться.
  2. Висипаємо мигдаль в блендер і ретельно подрібнюємо.
  3. Додаємо до мигдалю 80 гр.сахара, половину кориці, борошно і ще раз перемішуємо.
  4. Дістаємо з холодильника вершкове масло (100 гр.) І ріжемо його на невеликі кубики.
  5. Додаємо масляні кубики в блендер до мигдалю і перекручуємо в крихту.
  6. Яблука миємо, чистимо від шкірки і серцевини і ріжемо часточками.
  7. Лимон моєму, обшпарюємо окропом, стираємо з нього цедру (тільки жовту частину!) І посипаємо нею яблука. Видавлюємо з лимона сік і поливаємо яблука, добре перемішуючи.
  8. Присипаємо яблука сумішшю з цукру, що залишився (50 гр.) І кориці.
  9. Банани моєму, чистимо від шкірки, ріжемо кружальцями і додаємо до яблук. Шматочки фруктів перемішуємо.
  10. Форму для випікання змащуємо залишилися шматочком вершкового масла.
  11. На дно форми укладаємо підготовлену фруктову нарізку.
  12. Ставимо форму з фруктами в розігріту до 180 градусів духовку, тримаємо 10 хвилин.
  13. Дістаємо і посипаємо мигдальної олійною крихтою. Випікаємо ще 30-40 хвилин при тій же температурі (180 градусів).

Рецепт яблучного крамбль з бананами

Подача: за допомогою лопатки акуратно розкладаємо крамбл по тарілках. Можна додати тонку смужку меду або шоколадної глазурі, або прикрасити збитими вершками, використовуючи кондитерський мішок.

Яблучний крамбл з персиком

Складові

  • Яблука (кисло-солодкий сорт, тверді) – 4 шт.
  • Персики або нектарини (тверді, солодкі) – 2 шт.
  • Мюслі – 400 гр.
  • Борошно – 300 гр.
  • Цукор – 200 гр.
  • Масло вершкове – 2 ст.л.
  • Кориця мелена – 1 ч.л.
  • Вода питна тепла – 2 ст.л.

Приготування яблучного крамбль

  1. Яблука і персики моєму, чистимо, видаляємо серцевину і кісточки і ріжемо тонкими скибочками. * При використанні нектаринів шкурку на них можна залишити.
  2. Додаємо половину цукру, борошна і всю корицю, добре перемішуємо.
  3. Викладаємо суміш у форму для запікання і акуратно розрівнюємо.
  4. Частину цукру і борошна змішуємо з мюслі.
  5. Топимо на вогні вершкове масло (без кип’ятіння!)
  6. Вливаємо олію і теплу воду в суміш з мюслі і ретельно перемішуємо.
  7. Укладаємо утворену масу на фрукти і акуратно рівняємо.
  8. Ставимо в духовку, розігріту до 180 градусів, для випікання протягом 30 хвилин.

Подача: за рахунок персика цей крамбл мало не самий соковитий в нашій добірці. Він обов’язково сподобається вам в теплому вигляді – навіть без добавок!

Яблучний крамбл: рецепт в мультиварці

Нам потрібні

  • Яблука – 3 шт.
  • Вівсяні пластівці (не швидше приготування!) – 100 гр.
  • Борошно пшеничне – 100 гр.
  • Вишня (свіжа або заморожена) – 50 гр.
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Цукор – 50 гр.
  • Коньяк – 50 мл
  • Молоко згущене – від 40 мл

Як зробити яблучний крамбл в мультиварці

Як приготувати Крамб

  1. Борошно, масло і цукор перетираємо в крихту – руками або в блендері.
  2. Додаємо вівсяні пластівці і добре перемішуємо.
  3. Яблука чистимо і нарізаємо великим кубиком.
  4. Викладаємо яблука і вишні в чашу мультиварки.
  5. Змішуємо коньяк, трохи вершкового масла і згущене молоко для отримання густого соусу, яким поливаємо або змащуємо фрукти за допомогою силіконової пензлика.
  6. Рівним шаром викладаємо на фрукти крихту.
  7. Готуємо крамбл в мультиварці на режимі «Випічка» близько 40 хвилин.

Теплий крамбл акуратно розкладаємо по тарілках, злегка полив згущеним молоком.

Крім десерту з яблуками пропонуємо вам спробувати випічку і з іншими ягодами:

  • сливовий крамбл
  • полуничний крамбл

Як приготувати яблучний крамбл (відео)


Крамбл – ще одна чудова знахідка в десертній кулінарії! Легке в приготуванні, соковите і ніжне блюдо підійде як для літа, так і для зими.

Десерт прикрасить осінні вечори і додасть традиційному чаювання нових смаків. Він же буде доступний на початку весни, коли ми так гостро сумуємо за фруктовим різноманітністю. Все це стає можливим завдяки універсальному яблуку і швидкої глибокого заморожування фруктів в натуральному вигляді.