Короп смажений на сковороді

Короп смажений на сковороді
Збалансоване харчування неможливо без розумного балансу білків, вуглеводів, жирів, свіжих овочів і фруктів в щоденному меню. Риба обов’язково повинна включатися в сімейне меню, а наші рецепти коропа, смаженого на сковороді, зроблять вас любителями цієї риби назавжди! Подаємо її або як соло на столі, або з гарніром з овочів або картоплі – з будь-яким гарніром рибка з хрусткою скоринкою буде доречна!

Карпи невеликого розміру, як звичайно, смажать цілими, а екземпляри більш значного розміру рубають стейками або відокремлюють філе і обсмажують його шматочками в паніровці. Відповідно, вибір рецепта коропа, смаженого на сковороді залежить від сировини.

Перед тим, як посмажити коропа на сковороді, його, зрозуміло, потрібно очистити від луски, відрізати голову і плавники, вибрати всі нутрощі. У цього виду риби луска міцна і щільна, але зчищати її не важко, правильно піддягши її ножем, починаючи з крайніх лусочок на хвості.

Як смажити коропа на сковороді

Рецепти приготування коропа відрізняються багатим різноманіттям. Серед них – смажений на сковороді; смажений з подальшим гасінням; смажений на грилі або на шампурах; запечений в духовці з овочами, сиром та іншими продуктами. Самий простий рецепт – короп, смажений на сковороді. Давайте і ми його так пожарим!

Очищену від луски, без голови і нутрощів рибину промиваємо, прибираємо кулінарної серветкою всю вологу і надрезаем хребет поперек його довжини в декількох місцях. Обробляємо рибину сіллю всередині і зовні, в розрізи на спині теж всипаємо трохи солі.

Як смажити коропа на сковороді

Будьте обережні і не пересолити! Ми залишаємо просолену рибу на 10-15 хвилин в умовах кухні.

Через 15 хвилин не вбере в волокна риби сіль знімаємо серветкою, обвалюють коропа в борошні і підсмажуємо на сковороді з кожного боку. Якщо смажиться рибина великого розміру, то, отримавши гарну корочку, прикручуємо вогонь, накриваємо кришкою і Томім її в сковорідці по 15 хвилин з кожного боку. Дрібні рибки розміром з долоню обсмажуємо до скоринки сонячного кольору на середньому вогні.

У надрізи, які ми робили в спинці, вставляємо півкільця лимона або підсмажені кільця морквини і подаємо з салатом.

Філе коропа, смажене на сковороді

Цей рецепт можна реалізувати тільки зі значними за розміром рибинами. Великі особини можна обробити і філе, і на стейки. З голови і скелета, що залишилися після обробки тушки, вийде дуже смачна юшка. Відокремлене філе кроїмо невеликими шматками (як правило, налічується 8-10 шматочків).

Отже, кожен шматочок філе з боку шкіри кілька разів надрезаем, обсипаємо все заготовки сіллю і сумішшю спецій для риби (або меленим перцем), скроплюємо лимонним соком. Ми залишаємо шматочки риби полежати і увібрати спеції в свої волокна.

Філе коропа, смажене на сковороді

Кожне філе обвалюють в паніровці: або в сухарях або в борошні. Смажимо в розігрітій з рослинним маслом сковорідці до красивої скоринки. Для соковитості рибного страви, запаніровані борошном філе мачає в злегка збитих яйцях, потім в сухарях, і обсмажуємо.

Подаємо на блюді, покритому салатним листям.

* Рада кухарчуком
Не нехтуйте використанням в рецептурах рибних страв лимонного соку. Лимонна кислота запобігає розщеплення білкових волокон, і шматки рибки зберігають свою форму при смаженні на сковороді.

Короп смажений в сметані

Для страви нам знадобляться: коропи, ріпчасту цибулю та моркву, лимон, чорний перець і сіль, лавровий лист і сметана.

Приготування

  1. Рибу чистимо, миємо й розрізаємо на стейки. Для страви нам знадобиться глибокий сотейник. Стейки посипаємо перчиком і сіллю всередині і зовні і обсмажуємо в сотейнику з рослинним маслом до світло-коричневої скоринки, з двох сторін. Збризгуємо соком 1 лимона.
  2. В окремій сковороді робимо овочеву піджарку з цибулі та моркви, викладаємо її зверху стейків. Кладемо до них в сотейник лавровий лист (1-2 листки).
  3. На кожен стейк викладаємо по ложці сметани, вливаємо в сотейник півсклянки води, закриваємо кришкою і тушкуємо 15-20 хвилин. Можна гасити нема на плиті, а в плиті, тобто в духовці. Як вам зручно буде!
  4. Подаємо на Блюда, полив кожен стейк підливою з сотейника і посипавши зеленню.

Вже дуже скоро почнуться активні приготування до зимових свят і страви святкового меню домашні кулінари частково оновлюють, обмінюючись оригінальними рецептами. Думаємо, вам сподобається традиційне різдвяне блюдо чеської кухні – смажена короп.

Різдвяний маринований короп, смажений на сковороді

Короп, смажений на сковороді

Складові

  • Короп середнього розміру – 1 шт. + –
  • Лимон – 2 плоду + –
  • Борошно пшеничне – 1 ст. л. + –
  • Вино біле сухе – 200 мл + –
  • Рослинна олія – ​​150 мл + –
  • Часник – 4-5 зубків + –
  • Цибуля ріпчаста – 3 цибулини середнього розміру + –
  • Мигдаль мелений – 2 ст. л. + –
  • Петрушка – для посипання + –
  • Сіль – за смаком + –

Приготування

  1. Уже звільнену від луски рибину промиваємо і висушуємо кулінарної серветкою. Натираємо її маслом, потім сіллю, загортаємо в харчову плівку і кладемо на 2 години в холодильник.
  2. Промаринуватися рибу щільно обсипаємо борошном.
  3. У сковороду вливаємо трохи масла, обсмажуємо в ньому часникові зубки і викладаємо їх в окрему тарілку. У ароматне масло кладемо рибну тушку і з кожного боку смажимо її до золотистого. Ми залишаємо в сковороді.
  4. Обсмажений часничок подрібнюємо через прес, змішуємо з мигдалем меленим (або тертим на дрібній терочке). Додаємо до них сік 1 лимона, сіль і трохи вина. Старанно перемішуємо до консистенції рідкої сметани. Цим соусом змащуємо смажену рибу зовні і зсередини безпосередньо в сковороді.
  5. Час, що залишився вино змішуємо з соком 1-го лимона і вливаємо в сковороду з рибиною. Тушкуємо або запікаємо її в духовці 30 хвилин.
  6. Готовий різдвяний короп викладаємо на блюдо сервіровки, посипаємо рубаною петрушечкой і прикрашаємо часточками лимона.

Який аромат розноситься по всьому будинку! Так пахне Різдво в Чехії!

Сподіваємося, що наші рецепти приготування смаженої на сковороді коропа подвигнут вас на творчі знахідки при їх реалізації. Адже кулінарія – не догма, а керівництво до дії!