Прісні коржі давно завоювали серця гурманів в нашій країні, і це не дивно, адже з них можна зробити багато різноманітних смачних страв.
Найголовніше – те, що всі ці страви готуються просто і досить швидко, на підтвердження слів пропонуємо вам самим приготувати вдома хрусткі конвертики з лаваша. Рецепти закуски не вимагають великих витрат і зусиль при приготуванні, зате вони підказують вам, як з простого інгредієнта зробити кулінарний шедевр.
Рецептів начинки для конвертиків з лаваша – сила-силенна, кожна господиня вільна сама вибирати, що загорнути в білу прісну корж. Загортати в неї можна абсолютно все – будь-який продуктовий набір, який доводиться вам до смаку: шинка, плавлений сир, зелень, овочі, м’ясний фарш і т.д.
Смажені конверти з лаваша з куркою на сковороді
Ми пропонуємо свій варіант з простим і одночасно вишуканим поєднанням продуктів – курка з твердим сиром і рубаною зеленню.
З такою начинкою конвертики з тонкого лаваша вийдуть не тільки смачними, а й поживними, а, з огляду на, що готуються вони швидко, то подати смажені конверти з курячої начинкою ви зможете навіть на сніданок.
Складові
- Філе курки – 100 г;
- Лаваш – 2 квадратних листа (приблизний розмір – 30х30 см);
- Рослинна олія (для смаження) – к-ть залежить від того, наскільки зажареними ви хочете отримати конвертики;
- Яйце – 1 шт .;
- Чорний мелений перець – за смаком;
- Твердий сир (будь-який) – 50 г;
- Петрушка – 3-4 гілочки;
- Сіль за смаком.
Як приготувати конвертики з тонкого лаваша з начинкою
- Філе курки відварюємо в підсоленій (за смаком) воді до готовності, потім даємо йому охолонути, і нарізаємо невеликими кубиками.
- Сир (твердих сортів) натираємо на крупній тертці.
- Петрушку дрібно рубаємо.
- Змішуємо подрібнені інгредієнти між собою, після чого отриману масу викладаємо на середину квадратного вірменського лаваша.
Важливо: начинка повинна бути сконцентрована саме в центрі коржі. До самих країв має залишитися певну відстань, щоб потім можна було зручно начинку загорнути в конвертик з лаваша і вона б не випала.
- Звертаємо лаваш конвертом: спочатку кінці загортаємо по довжині, потім – по ширині.
- Приступаємо до приготування клярі: розбиваємо в миску яйце, додаємо в нього мелений перець, сіль, акуратно збиваємо все вилочкою, поки не вийде однорідна маса.
- Кожен конвертик з лаваша з начинкою опускаємо в кляр. Вмочуємо його ретельно з усіх боків, щоб на ньому сухого місця не залишилося.
- Обсмажуємо конверти з лаваша на сковороді в рослинному маслі з обох сторін – до появи приємною румяности (сильно не засмажувати).
На цьому приготування закуски закінчено. Подавайте хрусткі конвертики з лаваша з ніжною курячою начинкою на сніданок, обід або вечерю. Найкраще підносити їх до столу в гарячому вигляді, але якщо вони охолонуть, то можна з’їсти і охолодженими – буде однаково смачно.
Можете також до оригінальних конвертах з тонкого лаваша подати негострий соус, овочі, а можете з’їсти їх, як самостійне блюдо – ситність, в будь-якому випадку, гарантована.
Як з лаваша зробити конверт з сирно-часниковою начинкою
Складові
- Лаваш (квадратний) – 2-3 шт. + –
- Сир сулугуні або плавлений сирок – 100 г + –
- Будь-який твердий сир ( «Російський», «Голландський» і т.п.) – один вид на вибір + –
- Яйця курячі – 2 шт. + –
- Зелень (свіжа) – за смаком + –
- Майонез – 3-4 ст.л. (Або за смаком) + –
- Часник – 1-2 зубки (або за смаком, можна взагалі без нього) + –
Як згорнути лаваш конвертиком з сирною начинкою
Згорнути лаваш конвертиком і обсмажити його на сковороді – настільки проста кулінарна завдання, що впоратися з нею не складе труднощів жодної господині.
Ми розповімо вам, як зробити начинку для тонкої вірменської коржі і докладно опишемо, як загортати цю саму начинку в конверт з лаваша правильно.
Навчитися робити таку закуску з вірменського лаваша з пікантною начинкою зобов’язана кожна господиня, адже це універсальне блюдо підходить не тільки для того, щоб ситно нагодувати всіх своїх домочадців, але воно також відмінно вписується в канву будь-якого святкового застілля. Так що гості голодними і розчарованими від вас точно не підуть.
- Натираємо сири на дрібній тертці (чим дрібніше, тим краще) і ретельно перемішуємо їх.
Сири можна використовувати будь-які, якщо не хочете поєднувати кілька видів, то можете додати якийсь один (улюблений) сирний сорт.
- Дрібно ріжемо зелень, змішуємо її з сирною масою, розбавляємо невеликою кількістю майонезу. Хто не любить майонез – може замінити його сметаною.
- Ретельно продукти перемішуємо, додаємо в начинку, для посиленого смаку і аромату, подрібнений часник.
- Розрізаємо листи лаваша на середні квадратики (розміром 10-15 см).
- У центр кожного квадратика з вірменського лаваша викладаємо по 2 ст.л. підготовленої начинки.
- Звертаємо лаваш: загинаємо краю спочатку по довжині, потім загортаємо кінці по ширині – виходить невеликий акуратний конвертик. Так проробляємо з усіма заготовленими квадратиками.
- Яйця збиваємо виделкою / віночком до легкої піни, після чого обмакиваем в клярі (з усіх боків) підготовлені конверти, викладаємо їх в розігріту на маслі сковороду і обсмажуємо на середньому вогні до рум’янцю.
8. При смаженні, конверти стають хрусткими, а сирна начинка – плавиться, що надає в підсумку закусці приголомшливий смак і зовнішній вигляд.
Конвертики з тонкого лаваша: поради по приготуванню
Навіть якщо ви знаєте все про приготування своєї улюбленої закуски з лаваша, то все одно не нехтуйте порадами, які ми вам дамо.
Іноді, найменший упущений нюанс може зіпсувати результат всього кулінарного процесу. Тому обов’язково запишіть або запам’ятайте наші прості поради, і вони ні разу виручать вас при приготуванні хрустких конвертів з прісного тонкого лаваша.
Рада №1: Як правильно визначити розмір конвертиків
На це питання кожна господиня повинна відповісти сама. Вся справа в тому, що розмір конвертів з лаваша залежить виключно від ваших смаків і естетичних поглядів.
Якщо вам до душі міні-конверти, то ріжте листи квадратиками по 10-15 см з кожного боку, якщо ж хочете отримати великі конверти з начинкою, тоді листи розріжте на квадрати, розміром 25-30 см.
Рада №2: Подаємо лаваш з начинкою без жиру
Це просте правило можна віднести до всіх страв, які готуються в маслі на сковороді. Щоб прибрати надлишки жиру (масла), в якому смажилися конвертики, необхідно після смаження перекласти коржі з начинкою на паперовий рушник (або серветку), щоб ці залишки вбралися не в тісто, а в папір.
Зайвий жир – додаткові калорії і можлива гіркота, яка запросто може потрапити в ніжну начинку.
Рада №3: Лаваш домашній або магазинний: що краще
Знову-таки, на це питання відповідь вам необхідно знайти самостійно. Для приготування смаженого лаваша (конвертом) з начинкою підійде біла вірменська коржик будь-якого виробництва, як домашнього, так і магазинного. Яка краще – вирішувати вам.
Безумовно, у домашнього лаваша зовсім інший смак і якість, але якщо немає сил і часу піч його своїми руками, тоді можна купити готовий.
Тим, хто бажає приготувати тісто на лаваш самостійно – пропонуємо на допомогу прості домашні рецепти.
- Як спекти лаваш будинку: 5 популярних рецептур
- Як приготувати тісто для лаваша в хлібопічці
Рада №4: Начинки для конвертиків з лаваша
Варіанти начинок, які ми розглянули в вищеописаних рецептах, – далеко не єдині варіації того, чим можна смачно наповнити прісний лаваш. Насправді, загорнути в конвертики з лаваша можна абсолютно будь-які продукти.
Ми наведемо лише деякі варіації вдалого поєднання доступних інгредієнтів. Ви ж, за бажанням, можете цей список в домашніх умовах продовжувати до нескінченності:
- сир з шинкою;
- морква (свіжа або корейська) з сиром і зеленню;
- овочі з грибами;
- м’ясний фарш з овочами;
- гриби з сиром;
- курка з овочами і зеленню;
- томати з сиром сулугуні та зеленню;
- твердий сир з сиром;
- копчена ковбаса з сулугуні (або плавленим сиром) і багато інших варіантів.
Смачні та рум’яні конвертики з лаваша на сковороді – прекрасна самостійна закуска, яка сподобається кожному члену вашої родини.
Універсальність цієї страви в тому, що готуються конвертики з лаваша на швидку руку, обходяться недорого, а підходять для прикраси столу буквально з будь-якого приводу, будь то сімейний вечерю або банкет з нагоди дня народження.
Що важливо, в рецептах цієї страви немає строгості приготування (випікання тіста на лаваш не береться до уваги), тому начинку для коханої закуски ви створюєте повністю на свій розсуд.
Не бійтеся експериментувати – і ви отримаєте чудово смачні апетитні коржі з начинкою, які порадують і вас, і ваших близьких.
Смачного!