Погодьтеся, ніж старше маля, тим різноманітнішою і смачніше повинен бути його раціон, при цьому не на шкоду користь не тільки в їжі, але і в напоях. Гідну альтернативу звичайній воді є компот з кураги для дитини – в міру солодкий, приємний на смак, що насичує необхідними мікроелементами. Його вітамінний склад позитивно позначиться на розвитку малюка і навесні, в період авітамінозу, і взимку – в період інфекційних захворювань, і влітку.
Педіатри в один голос говорять про те, що компот з кураги при грудному вигодовуванні йде малюкові тільки на користь і з 8-ми місячного віку його сміливо можна вводити в раціон замість трав’яного чаю. Однак, пам’ятаємо, що чисту воду замінювати компотом не варто.
Важко переоцінити значення напою для грудничка, так як в складі ми зустрічаємо калій, магній, а також вітаміни С, Е, А і клітковину. Мікроелементи необхідні для підтримки сольового балансу в організмі, особливо це важливо в спеку, вітаміни приносять організму користь круглий рік, а клітковина благотворно позначається на перистальтиці.
До того ж фруктоза, що міститься в куразі, не призводить до стрибків інсуліну і не розхитують ще не сформовану ендокринну систему дитини.
Яку курагу використовувати
Але якщо ми хочемо зберегти в компоті всі корисні речовини, старатися з термообробкою ні в якому разі не варто. До того ж не зайвим буде дізнатися, яку краще курагу використовувати для компоту.
Неяскраву і суху
Саме в таких, звичайного, не надто красивого виду сушених абрикосах найменше буде шкідливою «хімії», тому що занадто яскравий колір або зайва пружність і соковитість, як правило, говорять про спеціальній обробці товару.
Колір повинен бути рівним без темних плям і пошкоджень.
«Вітчизняного» виробництва
Тобто чим далі батьківщина нашої кураги, тим більша ймовірність її насичення речовинами, що продовжує термін зберігання. Дивимося на термін придатності – чим натуральніше продукт, тим він менше і в ідеалі не повинен перевищувати 12 місяців.
Існують рекомендації щодо заварювання сухофруктів, але ми не будемо ризикувати – термічна обробка нехай і мінімальна необхідна, щоб вберегти малюка від інфекційних захворювань.
Спробуємо приготувати для дитини напій по стандартному рецептом.
Компот з кураги
Складові
- Курага – 100 г
- Вода – 200 мл + 200 мл
Приготування
- Для початку займемося сухофруктами: ретельно промиваємо курагу в проточній воді, а потім заливаємо 200 мл фільтрованої води і залишаємо на 30 – 40 хвилин.
- У каструльку наливаємо ще 200 мл води, доводимо до кипіння і відправляємо до неї замоченную курагу разом з відваром. На дуже маленькому вогні тримаємо 10 – 12 хвилин, доводимо до кипіння і тут же вимикаємо.
Як правильно пити
Пропонуємо малюкові такий компот остиглим до кімнатної температури.
- У перший раз напій розводимо кип’яченою водою 1: 2 і стежимо за реакцією не менше доби – потрібно впевнитися, що у дитини не буде сліз або висипань.
- Якщо все добре, на наступний день разову порцію можна розбавляти вже 1: 1.
- Втретє даємо своєму грудничку компот з кураги вже в чистому вигляді.
Давати напій можна або на вимогу дитини або від 2-х до 5-ти разів на день невеликими порціями – чим спекотніше, тим більше рідини повинен споживати в добу малюк, а компот з кураги для грудничка в спеку особливо хороший саме тим, що відновлює калиево -натріевий баланс.
Як бачите, готувати компот з кураги для дитини легко і просто! А користі і задоволення малюк отримає чимало.