Правильне харчування має на увазі вживання великої кількості «живих» продуктів – фруктів і овочів, які вміщують необхідні для здоров’я корисні речовини. Одним з рішень задачі збагачення харчування сім’ї є вживання фрешів – свіжих соків ягід, фруктів і овочів, багатих на вітаміни, мінеральні речовини і клітковиною. Звичайно ж, вони корисніше своїх пакетованих побратимів, які продаються в магазинах і позиціонуються виробниками як натуральний продукт.
Фреш – це комора вітамінів і мінеральних речовин. Але не завжди і не всім можна вживати подібні напої. Адже вони можуть стати причиною алергічних реакцій. І мова тут йде не тільки про соках з цитрусових. Чи не кожен шлунок може витримати атаку яблучного або апельсинового нектару в чистому вигляді. Тому все фреші краще розбавляти водою в пропорції 1: 1 і більше.
Корисні властивості свіжих соків
Відомо, що цілющі властивості напоїв фреш використовуються при лікуванні і профілактики множин захворювань.
Смородиновий, журавлинний і цитрусовий нектари – чемпіони за вмістом в них вітаміну С. Вітамін С відомий як відмінний засіб для профілактики застуд і зміцнення імунітету. А їх суміші (мікси) – це не тільки смачно, але і оригінально!
Морквяний, гарбузовий і сливовий соки – відмінні проносні засоби. Буряковий віджимання підтримає самопочуття жінки під час менструального циклу, кавуновий фреш допоможе скинути пару зайвих кілограмів! Грейпфрутовий фреш хороший для монодієт.
Свіжовичавлені соки можна застосовувати і в домашній косметології. Наприклад, маска «томат з молоком» живить і омолоджує шкіру, усуває лущення і сухість.
рецепти фрешів
Існує думка, що, чим більше фрешу випити в день, тим сильніше можна оздоровитися. Але це не так! Необхідна добова доза – три склянки, не більше. При розведенні свіжих нектарів краще використовувати мінеральну або кип’ячену воду.
Свіжовичавлені соки потрібно пити окремо від їжі або хоча б через годину після трапези. А краще це робити між сніданком і обідом або обідом і вечерею. Ні в якому разі не рекомендується запивати ними їжу!
Деякі віджимання взагалі краще вживати разом з якими-небудь іншими напоями. Гарне засвоєння морквяного віджиму можливо з додаванням в нього молока або вершків, але тільки зовсім трохи. Рослинна олія підвищує користь віджиму томатів, а ось сіль, з якої так люблять його пити, зруйнує всі його корисні речовини.
Фреші можна використовувати для приготування різноманітних коктейлів.
«Грейпфрутове бадьорий ранок»
Складові
- Грейпфрут – 2 плоду
- Лайм – 2 плоду
- Імбир тертий – 2 ст.л.
- Вода очищена – 200 мл
- Цукор-пісок – 3 ст.л.
Грейпфрутовий нектар містить не тільки безліч вітамінів, але багатий ще органічними кислотами і ефірними маслами.
Він покращує травлення і зміцнює нервову систему. Лайм має антиоксидантні властивості, уповільнює процеси старіння і підвищує імунітет. Імбир покращує обмінні процеси і виводить з організму токсини і шлаки.
Приготування
В першу чергу готуємо імбирний сироп.
- Натираємо імбир.
- У сотейник наливаємо воду, додаємо туди цукор і імбирну стружку.
- Даємо цукру розчинитися у воді.
- Приготований сироп охолоджуємо.
- Змішуємо в ємності свіжовичавлені грейпфрутовий і лаймовий соки.
- Вливаємо туди остиглий цукрово-імбирний сироп і ще раз перемішуємо.
Коктейль подається охолодженим, у високій склянці.
«Фрешпрессо»
Цей енергетичний коктейль миттєво підбадьорить вас після ночі і приготує до насиченого подіями дня.
Складові
- Апельсин – 1 плід
- вершки нежирні
- Коричневий цукор – 2 ч.л.
- Ванільний цукор – за смаком
- Подрібнений лід – за бажанням
Спочатку готуємо апельсиновий фреш. Варимо еспресо. Змішуємо приготовані напої в міксері, потім до них додаємо коричневий і ванільний цукор, вершки і лід. Змішуємо ще раз.
Коктейль «Відновлювальний»
Цей фреш-мікс можна пити на ранок після веселого застілля. Він швиденько виведе з організму отрути і непотрібну рідина.
Складові
- Огірок – 1 плід
- Яблуко – 1 плід
- Лайм – 1 плід
- Кріп – 1 пучок
- Селера (зелень і стебла) – 200 г
Всі інгредієнти відправляємо в соковижималку. Приготований коктейль виливаємо в стакан і п’ємо прохолодним, але не сильно холодним.
Коктейль гарбузово-банановий «Заспокійливий»
Цей напій найкраще пити перед сном. Гарбуз не тільки заспокоїть, але і виявиться дуже корисною для чоловіків, які страждають простатитом.
Складові
- Гарбуз – 100 г
- Банан – 1 плід
- Апельсин – 150 мл віджиму
- Ванільне морозиво – 1 ст.л.
Приготуємо апельсиновий фреш. Сиру гарбуз подрібнюємо на дрібній тертці. Змішуємо всі в блендері: 3 ст. л. гарбузового пюре, банан (бажано заморожений), 150 мл свіжого апельсинового соку, 1 кульку морозива.
калорійність фрешів
Багато людей впевнені, що фреші – це кращий компонент для будь-якої дієти. Однак, це помилка. Відносна надмірність калорій в ананасовому соку – 130 ккал на склянку – розвіває всі міфи про цей фрукт – «спалювач» жиру. Трохи більше 100 ккал на склянку є і в яблучному, апельсиновому і мандариновому напоях.
Непогані показники у гарбузового та морквяного соку – 40 ккал на склянку. А ось найбільш низькокалорійними і, на думку дієтологів, корисними вважаються «екзотичні» фреші: редьки, ріпи, шпинату, капусти і буряка.
Звичайно, не кожен наважиться освіжитися подібним соком. Зате саме в них великий відсоток вітамінів і мінералів.
вибір фрешу
Фреш – це той сік, який тільки що вичавили ви самі або його віджали на ваших очах. Все інше до свіжовичавленим сокам не має ніякого відношення!
Сік, вичавлений за годину до вашого приходу – це все одно, що «осетрина другої свіжості». Через півгодини після віджиму він починає втрачати свої цінні властивості. Тому, купуючи фреш, зробіть акцент на тому, щоб його вичавили при вас.
Іноді в великих торгових центрах можна побачити фреші, які вирішили фасувати в «пластик». Не піддавайтеся спокусі – невідомо, коли це сік був вичавлений насправді!
зберігання
Свіжовичавлені нектари псуються при контакті з повітрям, тому їх не рекомендується взагалі зберігати. При необхідності, налийте його в скляну тару, а зверху ще на полпальца налийте лимонного соку, який не пропустить повітря.
Таким чином, ваш «початковий» фреш не вступить в контакт з повітрям і не окислиться. Вся ця «консервація» повинна стояти в холодильнику не більше шести-восьми годин. А ось сік буряковий, навпаки, протягом 2-3 годин повинен відстоятися.