Кобаль – мегрельський лаваш

Кобаль - мегрельський лаваш

Довго не наважувалася виставити цей, без зайвої скромності, геніальний рецепт. Випросила його 15 років тому у чудовій господині з ім’ям Белла. З тих пір цей хліб дуже любимо в нашій родині. Чому ж я зволікала з рецептом? Мені здавалося, що не зможу показати тонкощі роботи з цим тестом.

Але цей хліб заслуговує того, щоб ви з ним познайомилися, тому я ризикнула.

Печеться хліб на сковороді, тісто найпростіше за складом. Думаю, що переглянувши детальні фото, ви приготуєте чудовий пористий лаваш. Помічено, якщо такий лаваш готується на пікнік, то він становить реальну конкуренцію шашликів, його теж смачно їсти, вмочуючи в соуси.

необхідно:

на 7-8 шт.

  • Вода – 1 л
  • Борошно – 1300 г + на підсипку
  • Сіль – 1 ст.л.
  • Дріжджі – 25 г свіжих (11 г сухих)
  • Цукор – 1 ч.л.

приготування:

Дріжджі залити склянкою теплої води і покласти в стакан чайну ложку цукру (воду відлити із загальної кількості).

Залишити хвилин на 10, потім перемішати, щоб вийшов однорідний розчин без грудочок.

Кобаль - мегрельський лаваш

Виливаємо дріжджі в іншу теплу воду (бл. 40 град.).

Додаємо сіль, розмішуємо.

Кобаль - мегрельський лаваш

Починаємо поступово додавати борошно.

Тісто не повинно вийти крутим.

Воно густіше, ніж на оладки, але набагато м’якше, ніж звичайне дріжджове.

Тому не поспішайте висипати всю муку, може бути, у вашому випадку її знадобиться менше.

Кобаль - мегрельський лаваш

Тісто замішується в основному ложкою.

Тільки в самому кінці я заважаю руками липке тісто, тому що ложкою це робити стає важко.

Колобок з нього не вийде.

Кобаль - мегрельський лаваш

Ось таке тісто на виході, дуже м’яке, але не рідке.

Ми залишаємо його до збільшення вдвічі. Накрити завертання.

Якщо поставити миску з тестом в теплу воду, то це відбувається приблизно за півгодини.

Кобаль - мегрельський лаваш

Коли тісто підійшло, обминали його і залишаємо ще раз до збільшення вдвічі.

Ось так виглядає підійшло тісто.

Кобаль - мегрельський лаваш

Більше тісто не обминають, просто беремо невеликі порції і печемо лаваші.

Отже, насипаємо приблизно склянка борошна на піднос або велику тарілку,

відокремлюємо від загальної кількості тіста порцію розміром з великий апельсин або невеликий грейпфрут)), кладемо на борошно, залишаємо хвилин на 5. Решту тіста накриваємо завертання.

Всього з цієї порції тесту виходить 7-8 лавашей.

Кобаль - мегрельський лаваш

Ось так лежить тісто, а ми в цей час підготуємо сковороду з кришкою.

Масло нам зовсім не знадобиться.

Кобаль - мегрельський лаваш

Через 5 хвилин ставимо сковороду на середній вогонь, повертаємося до тесту, беремо його на долоні, обсипаючи борошном.

Кобаль - мегрельський лаваш

Розтягуємо на долонях в коржик – тісто досить легко розпластується в руках.

Кобаль - мегрельський лаваш

Укладаємо цю коржик на суху розігріту сковороду.

Кобаль - мегрельський лаваш

Пальцями разравниваем найбільш виступаючі частини.

Кобаль - мегрельський лаваш

Накриваємо кришкою.

Печемо на середньому вогні до моменту, коли лаваш затвердіє зверху.

Як тільки накрили сковороду, відразу відокремлюємо другу порцію тесту і кладемо її на тацю, так у нас все піде швидко – один печеться, другий підходить.

Кобаль - мегрельський лаваш

Ось так виглядає пропечённий з одного боку лаваш.

Кобаль - мегрельський лаваш

Перевертаємо і печемо з іншого боку до легкого підсмажування.

Другу сторону кришкою не накривати.

Кобаль - мегрельський лаваш

Ось такою має бути друга сторона.

Кобаль - мегрельський лаваш

Складаємо лаваші на решітку, а потім один на одного, прикриваємо їх великою мискою або каструлею. Головне, щоб лаваш не торкався стінок, які будуть намокати.

Я кладу в форму для торта з кришкою. Коли охолоне, можна перекласти в пакет, а можна так і залишити для зберігання, тільки витерти конденсат з кришки.

Все лаваші з повною порції в форму не входять, тому інші накриваю мисочку, якщо печу повну порцію.

Кобаль - мегрельський лаваш

Кобаль - мегрельський лаваш

При подачі лаваш краще не різати, а художньо розривати :))

Цей хліб не тільки виглядає дуже колоритно, але і дуже смачний.

Лаваш має вологий пористий м’якуш.

Якщо ви будете накривати його, як це роблю я, то він залишається м’яким і на другий, і на третій день, хоча в хлібі взагалі немає масла.

Ах, да Кобаль – це «хліб» по-мегрельських.

Кобаль - мегрельський лаваш

Смачного!