Кожна національна кухня має в своєму арсеналі блюда, які активно асимілюються в кухні інших країн, лише трохи видозмінюючись. Грецьке блюдо – салат з фетою і помідорами – в будь-яких варіаціях якраз є популярною стравою народів Апеннінського півострова. За рахунок смакових особливостей національного продукту, будь-які страви з його використанням набувають середземноморську вишуканість і пікантність.
Фета – це національний грецький продукт з овечого молока, з оригінальним смаком і присмаком. А тому його часто використовують в різних стравах. Ми розглянемо кілька варіантів салату з овечим сиром, серед яких, можливо, ви знайдете саме те, що давно шукали.
Класичний грецький салат з фетою і помідорами
Складові
- Сир фета – близько 200 г + –
- Помідори – 3 шт. + –
- Огірки – 2 плоду + –
- Маслини без кісточок – 10-15 шт. + –
- Болгарський перець (ні Зелений) – 1 плід + –
- Цибуля ріпчаста, червоний – 1 головка невелика + –
- Орегано – за смаком + –
Для заправки:
- Оливкова олія – пара ст. л. + –
- Оцет винний (краще червоний) – 2 ч. Л. + –
- Чорний перець свіжозмелений – за смаковими уподобаннями + –
- Сіль – трохи + –
Приготування
У класичному виконанні грецький салат – суміш крупно нарізаних овочів, полита заправкою. Вирішуйте самостійно, яка нарізка овочів буде використовуватися.
- Овочі промиваємо під водою, даємо стекти воді і нарізаємо будь-яким способом. Класичний спосіб нарізки для грецького салату – напівкружечками. Фету нарізаємо кубиками розміром в 1-1,5 сантиметрів, маслини розрізах уздовж ягід навпіл.
- Готуємо заправку, просто змішавши її компоненти. Перемішуємо все овочі з сиром і маслинами і поливаємо заправкою. Прикрашаємо листочками орегано.
Салат з фетою і помідорами готується за 5 хвилин! А смакові поєднання вражають і, безсумнівно, зроблять цю грецьку класику і класикою вашого сімейного столу!
* Рада кухарчуком
Грецький салат з фетою можна доповнити будь-якою зеленню. Особливо популярний в даному рецепті листовий салат, який грецькі кухаря просто рвуть руками і доповнюють будь-які салати.
Читайте ще схожі записи:
Готовим дома грецький салат
Як робити грецький салат
Рулетики з фетою і помідорами
Складові
- Баклажани сині – 2 плоду + –
- Помідори – 2 шт. + –
- Сир фета – 100-130 г + –
- Оливкова олія – пара ст. л. + –
- Сіль – трохи + –
- Чорний перець мелений – за бажанням + –
- Петрушка – невеликий пучок + –
- Горіхи волоські (очищені половинки) – 80 г + –
Приготування
Ця чудова закуска стане подією вашого святкового столу! Хоча, зізнатися, її нескладно приготувати і для щоденного раціону – це корисно і надзвичайно смачно!
- Баклажани нарізаємо вздовж плоду пластинками товщиною близько 5 мм. Пластинки посипаємо перцем і сіллю (за смаком). Ми залишаємо на кілька хвилин. Далі обсмажуємо їх в сотейнику до золотистої скоринки з двох сторін. Викладаємо обсмажені заготовки на паперові Рушничок для вбирання зайвого жиру.
- Готуємо начинку для рулетиків: сир, посічену зелень і решту оливкової олії змішуємо в однорідну пасту. Томати розрізаємо навпіл і нарізаємо півкільцями.
- Готуємо рулетики. Для цього на край підсмажених платівок баклажанів кладемо чайну ложечку сирної пасти, підготовлений шматочок томата і половину ядра волоського горіха. Акуратно згортаємо пластину баклажана в рулетики.
- Викладаємо наші рулетики на блюдо, покрите листям салату або посипане рубаною петрушкою (або будь-якою зеленню по вашим перевагам). Краї тарілки сервіровки прикрашаємо овочевий нарізкою з помідорів або формуємо з них квіти.
Смачного!
Салатна суміш з макаронами «Середземноморське літо»
Складові
- Паста – 250 г + –
- Помідори – 3 шт. + –
- Сир фета – близько 150 г + –
- Цибуля ріпчаста червоний – 1 невелика головка + –
- Огірок – 1 плід + –
- Оливки без кісточки – за смаком + –
- Сік лимона – 2 ст. л. + –
- Йогурт натуральний (несолодкий) – + –
- Чорний перець свіжозмелений – по перевагах + –
- Кріп – невеликий пучок + –
- Сіль – за смаком + –
- Цибуля зелена – кілька пір’я + –
Приготування
Цей чудовий салат неодмінно викличе у вас позитивну посмішку через пасти у вигляді красивих метеликів, і подумки переміщує вас на красиву галявину серед оливкових дерев.
- Відварюємо пасту, враховуючи рекомендації виробника.
- Овочі нарізаємо так: томати – тонкими півкільцями, огірки (очищаємо від шкірки, якщо вона занадто товста або гірчить) півкільцями, цибуля червоний – аналогічно. Зелень дрібно рубаємо, зелена цибуля – соломкою довжиною 2-4 см, сир – кубиками, а оливки розрізаємо навпіл (можна і не розрізати!).
- Розміщуємо всі інгредієнти в просторий посуд, додаємо зварену пасту, солимо і перемішуємо. Окремо готуємо заправку: йогурт (можна замінити кефіром), мелений перець і лимонний сік змішуємо до однорідності. Поливаємо салатну суміш заправкою.
- Приготовану страву викладаємо в святковий сервірувальна салатник і прикрашаємо шматочками томатів і оливками.
Цей чудовий салатик може стати вашим улюбленим блюдом, оскільки поєднує в собі кращі традиції середземноморської кухні і вражає ніжністю і поєднанням смаків.
Кожен варіант салату з фетою і помідорами переносить нас в сонячну Грецію, де сирні традиції шануються з покоління в покоління, а нам дають можливість оцінити його незвичайний смак і харчові поєднання!