Класична окрошка на кефірі і мінералці

klassicheskaya-okroshka-na-kefire-i-mineralke
Відмінною особливістю російської традиційної кухні є її гнучкість – ви з легкістю можете змінювати інгредієнти і перекроювати рецепт під себе.

Це правило працює щодо абсолютно будь-якої страви, наприклад, окрошка на кефірі і мінералці не має будь-якої конкретної рецептури в принципі. Однак певні пропорції продуктів, а також їх комбінації дозволяють зробити смак цієї страви по-справжньому яскравим і незабутнім, так що приступимо!

Класична окрошка на кефірі і мінералці

Складові

  • Картопля – 5 шт + –
  • Нежирне варене м’ясо – 0,5 кг + –
  • Огірки – 4 шт + –
  • Редис – 4 шт + –
  • Кефір – 0,5 л + –
  • Сіль – за смаком + –
  • Яйця курячі – 3 шт + –
  • Зелень – пучок + –
  • Сметана 20% – 300 г + –
  • Вода мінеральна – 0,5 л + –

Як приготувати окрошку на мінералці і кефірі

  1. Для початку займемося нашої картоплею. Її чистити не треба, просто гарненько помийте, можна використовувати губку, для більш якісного результату. Відправляємо її в киплячу воду і відварюємо прямо в мундирі. Після цього чекаємо охолодження, чистимо і ріжемо кубиком зі стороною в півсантиметра.
  2. Відварене м’ясо ріжемо на вузенькі смужки, або дрібним кубиком.
  3. Тепер огірочки. Спочатку їх моєму, а потім наші дії залежать від того, який овоч перед нами – якщо зараз сезон, то шкірку можна не зрізати і нашаткувати огірочок прямо так. Якщо ж це привізні овочі, то шкурку краще зрізати. Перекладаємо цю та іншу нарізку в глибоку ємність.
  4. Настала черга яєчок. Їх ми будемо відварювати в солонуватою воді – так шкаралупа не лопне. Відварювати курячі яйця потрібно круто. Після того, як вони будуть готові, їх поміщаємо в ємність з крижаною водою і знімаємо шкаралупу. Нарізаємо ножем на дрібні кубики, або використовуємо яйцерезка.
  5. Редис потрібно гарненько вимити. Якщо вам подобається текстура цього овоча, то наріжте його гуртками, а потім четвертинками, в іншому випадку ви можете натерти редиску на тертці, так її смак максимально змішається зі смаком окрошки.
  6. Зелень промиваємо і дрібно рубаємо. Відправляємо до всіх інших інгредієнтами.
  7. Заливаємо в каструлю до наших компонентів кефір, мінеральну воду і сюди ж додаємо сметану. Все перемішуємо і солимо. Пробуємо на смак – якщо потрібно, додаємо ще.

Якщо у вас є час на трохи більше тривале готування, то краще зробити так: поставте ємність з вашої холодником на півгодини або годину в холодильник, так вона краще просочиться смаком всіх інгредієнтів і настоїться. Крім того, дійсно холодна окрошка освіжає куди краще, ніж блюдо кімнатної температури.

Проста окрошка на кефірі з мінералкою і гірчицею

Якщо в приготуванні страв для вас важливіше всього швидкість, то цей рецепт виразно вам сподобається. Готування такої окрошки настільки проста, що вам навіть не потрібно шукати відео-інструкцій, оскільки всі кроки інтуїтивно зрозумілі.

klassicheskaya-okroshka-na-kefire-i-mineralke2

Складові

  • Картопля – 4 бульби;
  • Яйця курячі – 3 шт;
  • Ковбаса докторська або Останкінська – 400 г;
  • Свіжі огірки – 2 шт;
  • Цибуля зелена – кілька пір’я;
  • Кефір 2,5% – 0,5 л;
  • Мінеральна вода з газом – 0,5 л;
  • Сіль і перець – за смаком;
  • Гірчиця готова – 2 ст.л .;
  • Лід – одна заповнена Леднице.

Як готувати просту окрошку на кефірі з мінеральною водою

  1. Моєму курячі яйця і картоплю, кладемо кожен продукт в окрему каструлю, яку ставимо на максимальний вогонь. Картоплю можна варити в мундирі або ж попередньо очистити – тут все залежить від ваших особистих переваг.
  2. Поки ці інгредієнти готуються, ми займемося іншими компонентами нашої окрошки. Огірочки вимиваємо і дрібно рубаємо або натираємо на тертці.
  3. Ковбасу ріжемо дрібними кубиками. Відправляємо її і огіркову масу в глибоку ємність, в якій ми продовжимо наше приготування далі.
  4. Зелена цибулька моєму, видаляємо кінчики пір’я і рубаємо кільцями. Перекладаємо його в тарілку, трохи присаливаем, і добре мнемо ложкою, поки цибуля не дасть сік. Цього можна не робити, якщо часу зовсім мало. Додаємо цибулю і його сік в ємність до решти інгредієнтів.
  5. В цей час картопля і яйця вже повинні бути готові. Зливаємо з каструль, в яких вони варилися, окріп і ставимо під холодну воду. Так інгредієнти швидко охолонуть. Очищаємо, і рубаємо дрібними кубиками. Висипаємо в каструлю.
  6. Окремо змішуємо спочатку мінералку з гірчицею. Заливаємо цим розчином нашу нарізку, сюди ж вливаємо кефір і перемішуємо. Солимо і перчимо до смаку.
  7. Розливаємо окрошку по глибоким порційних тарілках, в кожну закладаємо також кілька кубиків льоду.

Ця хитрість дозволяє не чекати того моменту, поки окрошка охолоне в холодильнику. Звичайно, справжній блюдо за смаковими якостями виграє у свіжоприготованого, але якщо часу в обріз, то такий експрес варіант має право на існування.

Смачна окрошка на мінеральній воді і кефірі з курячою грудкою

Слідкуйте за фігурою або просто зневажливо ставитеся до ковбасних виробів? Тоді цей рецепт вам точно сподобається. Тут роль м’ясного інгредієнта виконуватиме куряче філе, а не ковбаса, а тому страва вийде практично дієтичним – калорійність такого страви на 100 грам не перевищує 40 ккал.

klassicheskaya-okroshka-na-kefire-i-mineralke3

Складові

  • Кефір 1% – 0,5 л;
  • Куряча грудка відварна – ½ шт;
  • Редис – 3 шт;
  • Яйця курячі – 2 шт;
  • Огірок свіжий – 4 шт;
  • Свіжовичавлений сік лимона – 3 ст.л .;
  • Часник – 2 зубчики;
  • Свіжа зелень (кінза, кріп, петрушка, зелена цибуля) – пучок;
  • Мінеральна газована вода – 300 мл;
  • Гірчиця готова – 1 ст.л .;
  • Сіль за смаком.

Як робити окрошку на мінералці і кефірі з куркою

  1. Овочі та яйця ретельно миємо. Останні – відправляємо варитися круто.
  2. Курячі грудки потрібно дрібно порубати. Якщо м’ясо досить ніжне, то можна просто розділити його на невеликі волокна і пересипати вийшла подрібнену масу в глибоку миску.
  3. Редис чистимо від шкірки і або дрібно нарізаємо, або трьом на тертці. Те ж саме робимо з огірками. Відправляємо нарізку в ємність до м’яса.
  4. Часникові часточки потрібно очистити від лушпиння і пропустити через Часничниці.
  5. Всю зелень добре промиваємо під проточною водою. Видаляємо стебла і дрібно нарізаємо її. Засипаємо в миску.
  6. Яйця знімаємо з вогню, ставимо каструлю під струмінь холодної води – так яєчка швидко охолонуть. Очищаємо, подрібнюємо, всипаємо до інших компонентів.
  7. В окрему ємність вливаємо мінералку. Кладемо в неї гірчицю і сік лимона і перемішуємо, при бажанні можна використовувати міксер. Отримати розчин заливаємо наше майже готову страву. Сюди ж ллємо охолоджений кефір. Перемішуємо.
  8. Все солимо і перевіряємо на смак, якщо потрібно – коригуємо.

Якщо мінеральна вода і кефір були досить холодними перед тим, як ви ними залили нарізку, то окрошку можна подавати до столу. В іншому ж випадку краще почекати півгодини, поки блюдо охолоне в холодильнику, так воно буде набагато смачніше.

Як бачите, окрошка на кефірі і мінералці виходить не менш смачною, ніж варіація цієї страви на квасі. Таке блюдо відрізняється особливою кислинкою – саме завдяки цьому подібний холодний суп відмінно охолоджує в літню спеку і наповнює організм силами і бадьорістю.

​​