Класична юшка з судака

Юшка з судака
Перше блюдо, яке припаде до смаку як любителям вишуканих страв – воно не дуже звичне, так і всім, хто вважає за краще що-небудь простіше. Юшка з судака готується не так часто, щоб набриднути, але і не є поширеним блюдом, крім того, в її приготуванні є ряд тонкостей.Із нашої статті ви дізнаєтеся, як найкраще готувати, з чим подавати і які крім звичайної юшки існують ще різновиди «рибного супу».

Судак вибирає для «проживання» тільки дуже чисті водойми, тому м’ясо його смачніше, духмяний і напевно корисніше ставкових родичів. Не дивлячись на те, що судак – це прісноводна риба, крім хрому, сірки, магнію і калію в його м’ясі міститься так необхідний більшості жителів середньої смуги йод.

При невеликій калорійності – всього 85 Ккал, в ньому міститься 18,5 г білків, а це стільки ж, скільки і в яловичині, і, тільки вдумайтеся в ці цифри, всього 1,1 г жиру! Це неймовірно мало, майже, як в знежиреному сирі, тому в свята юшка з судака стане відмінним варіантом розвантажувального обіду.

Подвійна юшка з судака класична

Юшка з судака класична

Складові

  • Судак (тушка) – 500-600 г + –
  • Картопля – 3-4 шт. + –
  • Морква (середня) – 2 шт. + –
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
  • Чорний перець (горошком) – 3-5 шт. + –
  • Лавровий лист – 1-2 листочка + –
  • Петрушка – 1/2 пучка + –
  • Кріп – 1/2 пучка + –
  • Сіль – 1 ст. л. + –

Покрокове приготування класичної юшки з судака

Цей рецепт можна вважати базовим, так як в ньому використовуються найпростіші продукти, та й сам процес приготування нескладний.

Відразу обробляв судак

  • Для початку займемося рибою. Найкраще, звичайно, купувати її у рибалок або в спеціальних крамничках, куди привозять свіжоспійману. В крайньому випадку можна придбати морожену. Її треба буде розморозити при кімнатній температурі природним шляхом.
  • Чистимо судака, як зазвичай, спеціальним ножем. Це досить колючий риба – плавники, луска, все може травмувати руки, тому бережемо їх або використовуємо рукавички.
  • Відрізаємо голову, плавники і хвіст, але не викидаємо, все це нам стане в нагоді.
  • Тушку потрошимо і ретельно промиваємо в проточній воді. Розрізаємо на порційні шматки і відкладаємо.

Як приготувати юшку з судака

Тепер беремося за варіння юшки

  1. Наливаємо в 3-х літрову каструлю воду, закладаємо в неї плавники, хвіст і голову і ставимо варитися. Туди ж відправляємо розрізану на четвертинки одну моркву і цілу цибулину. Якщо цибуля буде порізаний, смак стане іншим, а так бульйон вийде більш наваристим.
  2. Після того, як вода закипить, знімаємо піну, кладемо лавровий листочок, горошки перцю і накриваємо кришкою. Варимо півгодини.
  3. Поки голова і плавники готуються, чистимо картоплю і нарізаємо її кубиками, як на звичайний суп, також чинимо і з другої морквою.
  4. Готовий бульйон проціджуємо, знову ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Солимо, кладемо порізані овочі.
  5. Знову доводимо до кипіння і відправляємо порційно порізаного судака. Чекаємо ще 10 хвилин, додаємо свіжу шинкованную зелень, варимо буквально 5 хвилинок і все! Юшка готова, подавати її найкраще зі сметаною, приємного апетиту!

Як бачите, юшка з судака за класичним рецептом готується на подвійному бульйоні.

Швидкий рибний суп з картоплею

Якщо зовсім немає часу або просто не хочеться возитися, цілком можна приготувати її, як простий суп.

  • Для цього закладаємо в воду голову риби і кілька порційних шматків, а плавники і інше м’ясо залишаємо до наступного разу.

Обсяг води треба буде взяти поменше, що не 2,5 літра, а 1,5, інакше вуха може вийти водянистою.

  • Порізані цибулю і моркву додаємо відразу після того, як риба закипить.
  • Перед тим, як насипати порізаний брусочками картопля (приблизно хвилин через 5-7), виловлюємо голову і плавники, солимо, перчимо.
  • Варимо до напівготовності і кладемо пару столових ложок вершкового масла.

Така вуха менш навариста, але завдяки вершковому маслу смаком не поступається подвійний.

Тим же, хто вважає за краще варених овочів спассировать, ніщо не заважає обсмажити цибулю і моркву на рослинному або вершковому маслі. Зажарку найкраще буде покласти в бульйон після того, як ми дістанемо голову і плавники.

Також для любителів пасерування є й інший рецепт! Гідна альтернатива вусі – крем-суп.

Незвичайний наваристий крем-суп з судака

Складові

  • Бульйон з голови і плавників судака – 500 мл
  • Судак філе – 300 г
  • Цибуля – 1 шт.
  • Масло вершкове – 1,5 ст.л
  • Борошно – 2 ст.л
  • Вершки – ½ склянки
  • Петрушка, кріп – 1/3 пучка
  • Селера тертий (за бажанням) – 1 ч.л

Крем-суп з судака

Як покроково приготувати смачний крем-суп з судаком

  1. Чистимо і шаткуємо цибулю, обсмажуємо його на маслі відразу в каструлі. Як тільки він стане прозорим, додаємо порізану петрушку і насипаємо селера. Обсмажуємо 5-7 хвилин.
  2. Підсипає акуратно в пассировку борошно, все перемішуємо. Чекаємо, коли борошно зазолотиться (3 хв) і вливаємо бульйон, солимо.
  3. Як тільки все закипить, кладемо сире філе, перчимо і залишаємо варитися під кришкою на невеликому вогні 15 хвилин.
  4. Виймаємо з юшки рибу, вибираємо з неї кістки, їх не так багато, судак НЕ кістлявий і відправляємо м’ясо назад. Занурювальним блендером подрібнюємо все до однорідного стану, вливаємо вершки, доводимо до кипіння. Готово!

Подаємо такий крем-суп з сухариками з білого або бородинского хліба. Пряний смак останнього найкраще підкреслить аромат селери.

Смачна томатна вуха з овочами і судаком

Дуже смачною вийде і томатна юшка з судака. Для її приготування можна просто спассировать овочі, як у другому рецепті, але з додаванням томатної пасти (приблизно 2 ст.л), а можна додати прямо в бульйон свіжий, порізаний на кубики помідор.

На 2 літри рідини, знадобиться 1 великий свіжий томат або 2 поменше. Обшпарюємо їх, знімаємо шкірку, нарізаємо і без всякої додатково термообробки кладемо варитися разом з картоплею.

Під такою змінений склад краще підібрати і інші спеції: базилік, сухий часник, чебрець.

Томатна юшка з судака

Вітамінна юшка з судака з яйцем

Складові

  • Судак – 400 г
  • Вода – 1,5 літра
  • Хліб (будь-який, але краще пшеничний) – 150 г
  • Петрушка (подрібнений корінь) – ½ ч.
  • Селера (подрібнений) – ½ ч.л
  • Цибуля – 1 шт.
  • Жовток – 1 шт.
  • Оцет 6% – 1 ч.л
  • Сіль, перець чорний, запашний – за смаком

Домашня юшка з судака з яйцем

Як покроково зварити легку юшку з судаком

  • Нарізаємо хліб кубиками 1 на 1 см, розігріваємо духовку і ставимо сухарики підсушуватися. Як це зробити красиво і легко дивіться у відео нашого шеф кухаря.

  • Судака чистимо, потрошимо і обробляв.
  • Заливаємо водою відходи (голову, хвіст і плавники), додаємо петрушку і селеру, варимо з них бульйон.
  • Через 30 хвилин бульйон проціджуємо, кладемо в нього філе судака, солимо, доводимо до кипіння і варимо 20 хвилин.
  • Яйце моєму, жовток перетираємо з оцтом, розбавляємо гарячим бульйоном і, як тільки суміш прогріється, виливаємо все в каструлю. Додаткове прогрівання необхідно, щоб жовток не згорнувся в вусі.
  • У порційну тарілку кладемо сухарики і заливаємо їх юшкою, прикрашаємо гілочкою петрушки. Готово!

Цей варіант юшки з судака не припускав картоплі, що робить його більш дієтичним, адже від сухариків завжди можна відмовитися або взяти цільнозернові хлібці.

Як бачите, існує величезна кількість найрізноманітніших рецептів такого, здавалося б, простого народного страви, як юшка з судака. Головне, не бійтеся експериментувати!