Кільця кальмара в клярі – дуже швидка в приготуванні гаряча закуска, може зійти і за легку вечерю. І зовсім не обов’язково з пивом.
Крім того, це дуже корисний морепродукт, що містить і різні вітаміни, і мікроелементи, і поліненасичені жирні кислоти, багато чого стимулюючий в роботі різних ваших органів (але це не наша тема!), загалом, свято для вашого організму. А найголовніше – це ні з чим не порівнянний дивовижний смак!
Існує безліч варіантів приготування кальмара в різних видах кляру, ми пропонуємо вам один з найпростіших. До речі, і купувати простіше всього кільця кальмара заморожування (всі вже очищено і кільцями нарізано, потрібно тільки розморозити). Якщо ви купили тушки кальмара, їх потрібно очистити і нарізати кільцями товщиною приблизно 1 сантиметр.
Потрібно:
- Кільця кальмара – 0,5 кілограма
- Свіжовичавлений лимонний сік – 3 столові ложки (вистачить одного лимона)
- Часник – 3 зубчики середньої величини
- Спеції для морепродуктів – приблизно 1-1,5 чайної ложки
- Яйце куряче – 1 штука
- Борошно пшеничне – 150 грамів (це приблизно 1 стакан «з гіркою»)
- Газована мінеральна вода – 150 грамів (приблизно три чверті склянки)
- Рослинна олія (звичайно, рафінована) – кількість залежить від розміру вашої сковороди, приблизно від половини склянки до цілого склянки.
Приготування:
Кільця кальмара розморозити (це краще робити, переклавши кільця кальмара на ніч з морозилки в холодильник, а не при кімнатній температурі), промити проточною холодною водою і відкинути на друшляк.
Далі потрібно кільця злегка замаринувати (в даному випадку це досить умовна назва процесу), для чого нам знадобиться лимонний сік, часник і спеції для морепродуктів.
Викладаємо кільця кальмара в миску, поливаємо їх свіжовіджатим соком, туди ж видавлюємо через спеціальну давильця очищений часник, посипаємо приправою для морепродуктів (приблизно половину чайної ложки або трохи більше, ми просто крутимо млинком для спецій над всією поверхнею миски 2-3 рази). Все перемішати і залишити маринуватися хвилин на 30.
Поки кальмари маринуються, готуємо кляр з мінеральної газованої!!!) води, борошна і яйця з додаванням спецій.
«Разболтаем» яйце, виллємо в миску, додамо половину потрібної кількості мінеральної води (приблизно 70 грамів), додамо спеції для морепродуктів (близько половини чайної ложки). Всі перемішаємо, додамо борошно. Ще раз перемішати дуже ретельно, щоб не було грудочок борошна, вийде досить густа маса. Наллємо туди решту мінеральну воду і ще раз перемішати, навіть взобьем, причому краще робити це міксером, вийде маса густоти сметани. Кляр готовий.
Кільця кальмара викладаємо в тарілку, застелену паперовою серветкою, промокаємо зверху іншим паперовим рушником, злегка притискаючи. Нам потрібно обсушити кільця, щоб кляр від них не відвалювався.
Обсушені кільця кальмара викладаємо в миску з кляром, перемішуємо, щоб кільця рівномірно вкрилися кляром з усіх боків.
Розігріваємо сковороду, наливаємо туди рослинне масло. Кілька слів про кількість масла, так як є два варіанти. Перший: можна смажити кільця кальмара у фритюрі, тоді олії повинно бути багато, щоб кільця в ньому практично плавали. Ми обираємо другий варіант: глибина олії на сковороді приблизно 5-7 міліметрів, тобто кільця занурені в масло приблизно до половини і обсмажують з двох сторін. Масло в будь-якому випадку треба сильно розігріти, так, щоб «пробна» крапля кляру одразу згорнулася і спливала. Виделкою швидко викладаємо кільця в клярі на сковороду на деякій відстані один від одного (майте на увазі, масло буде сильно бризкатися і «стріляти» в усі сторони) і смажимо до золотистого кольору приблизно 1,5-2 хвилини.
Перевертаємо кільця (зручно невеликими дерев’яними або пластиковими лопатками, подивіться наш відео-рецепт!), і смажимо з іншого боку приблизно такий же час, не більше 2 хвилин. Увага! Якщо кальмара готувати (смажити або варити довго, він стане «гумовим» і жорстким, так що стежте за часом!
Готові кільця кальмара в клярі викладаємо на тарілку (її можна застелити паперовим рушником або серветками, щоб вони ввібрали надлишки масла), і смажимо наступну порцію – і так до кінця. Подаємо на стіл відразу, поки не охололи, добре б зі спеціально приготованим соусом, відповідним до морепродуктів.
Ви можете також подивитися наш відео-рецепт: