Кільця кальмара в клярі

Кільця кальмара в клярі – дуже швидка в приготуванні гаряча закуска, може зійти і за легку вечерю. І зовсім не обов’язково з пивом.

кільця кальмара в клярі подавати з соусомКрім того, це дуже корисний морепродукт, що містить і різні вітаміни, і мікроелементи, і поліненасичені жирні кислоти, багато чого стимулюючий в роботі різних ваших органів (але це не наша тема!), загалом, свято для вашого організму. А найголовніше – це ні з чим не порівнянний дивовижний смак!

Існує безліч варіантів приготування кальмара в різних видах кляру, ми пропонуємо вам один з найпростіших. До речі, і купувати простіше всього кільця кальмара заморожування (всі вже очищено і кільцями нарізано, потрібно тільки розморозити). Якщо ви купили тушки кальмара, їх потрібно очистити і нарізати кільцями товщиною приблизно 1 сантиметр.

Потрібно:

  • Кільця кальмара – 0,5 кілограма
  • Свіжовичавлений лимонний сік – 3 столові ложки (вистачить одного лимона)
  • Часник – 3 зубчики середньої величини
  • Спеції для морепродуктів – приблизно 1-1,5 чайної ложки
  • Яйце куряче – 1 штука
  • Борошно пшеничне – 150 грамів (це приблизно 1 стакан «з гіркою»)
  • Газована мінеральна вода – 150 грамів (приблизно три чверті склянки)
  • Рослинна олія (звичайно, рафінована) – кількість залежить від розміру вашої сковороди, приблизно від половини склянки до цілого склянки.

Приготування:

кільця кальмара в клярі розморозити і промитиКільця кальмара розморозити (це краще робити, переклавши кільця кальмара на ніч з морозилки в холодильник, а не при кімнатній температурі), промити проточною холодною водою і відкинути на друшляк.

кільця кальмара в клярі: підготувати маринад з лимонним сокомДалі потрібно кільця злегка замаринувати (в даному випадку це досить умовна назва процесу), для чого нам знадобиться лимонний сік, часник і спеції для морепродуктів.

кільця кальмара в клярі: маринувати 30 хвилинВикладаємо кільця кальмара в миску, поливаємо їх свіжовіджатим соком, туди ж видавлюємо через спеціальну давильця очищений часник, посипаємо приправою для морепродуктів (приблизно половину чайної ложки або трохи більше, ми просто крутимо млинком для спецій над всією поверхнею миски 2-3 рази). Все перемішати і залишити маринуватися хвилин на 30.

кільця кальмара в клярі: готуємо кляр на мінеральній водіПоки кальмари маринуються, готуємо кляр з мінеральної газованої!!!) води, борошна і яйця з додаванням спецій.

кільця кальмара в клярі: тісто має бути густоти сметани«Разболтаем» яйце, виллємо в миску, додамо половину потрібної кількості мінеральної води (приблизно 70 грамів), додамо спеції для морепродуктів (близько половини чайної ложки). Всі перемішаємо, додамо борошно. Ще раз перемішати дуже ретельно, щоб не було грудочок борошна, вийде досить густа маса. Наллємо туди решту мінеральну воду і ще раз перемішати, навіть взобьем, причому краще робити це міксером, вийде маса густоти сметани. Кляр готовий.

кільця кальмара в клярі: промокнути кільця паперовим рушникомКільця кальмара викладаємо в тарілку, застелену паперовою серветкою, промокаємо зверху іншим паперовим рушником, злегка притискаючи. Нам потрібно обсушити кільця, щоб кляр від них не відвалювався.

кільця кальмара в клярі: викласти кільця в кляр і перемішатиОбсушені кільця кальмара викладаємо в миску з кляром, перемішуємо, щоб кільця рівномірно вкрилися кляром з усіх боків.

кільця кальмара в клярі: викласти в розігріте маслоРозігріваємо сковороду, наливаємо туди рослинне масло. Кілька слів про кількість масла, так як є два варіанти. Перший: можна смажити кільця кальмара у фритюрі, тоді олії повинно бути багато, щоб кільця в ньому практично плавали. Ми обираємо другий варіант: глибина олії на сковороді приблизно 5-7 міліметрів, тобто кільця занурені в масло приблизно до половини і обсмажують з двох сторін. Масло в будь-якому випадку треба сильно розігріти, так, щоб «пробна» крапля кляру одразу згорнулася і спливала. Виделкою швидко викладаємо кільця в клярі на сковороду на деякій відстані один від одного (майте на увазі, масло буде сильно бризкатися і «стріляти» в усі сторони) і смажимо до золотистого кольору приблизно 1,5-2 хвилини.

кільця кальмара в клярі: обсмажити з двох сторін до золотистого кольоруПеревертаємо кільця (зручно невеликими дерев’яними або пластиковими лопатками, подивіться наш відео-рецепт!), і смажимо з іншого боку приблизно такий же час, не більше 2 хвилин. Увага! Якщо кальмара готувати (смажити або варити довго, він стане «гумовим» і жорстким, так що стежте за часом!

кільця кальмара в клярі: викласти на тарілку і подати на стілГотові кільця кальмара в клярі викладаємо на тарілку (її можна застелити паперовим рушником або серветками, щоб вони ввібрали надлишки масла), і смажимо наступну порцію – і так до кінця. Подаємо на стіл відразу, поки не охололи, добре б зі спеціально приготованим соусом, відповідним до морепродуктів.

Ви можете також подивитися наш відео-рецепт: