Якщо урожай вдався і ягід достигло так багато, що вже не залишається банок для варення і компотів – спробуйте частина плодів заморозити про запас для домашньої випічки.
У холодну пору року дуже доречно буде спекти ароматний і ніжний кекс з малиною, покроковий рецепт покликаний вам в цьому допомогти. Спечене на сметанному або будь-масляній основі частування традиційно подається до чаю, у багатьох сім’ях десерт вже давно став «коронним» стравою і випічкою на будь-який випадок.
Кекс або маффин: в чому різниця
Пару століть назад рецептура кексу сильно відрізнялася від тієї, якою користуються зараз господині в різних країнах. Так, наприклад, англійці – відомі законодавці сімейних традицій, випікають свої кекси з XVI століття. Правда, вони більше схожі на плоскі коржі: робляться з борошна грубого помелу, називаються «muffin» і неодмінно подаються теплими.
А ось ті пишні порційні маффіни з дірочкою посередині і великою кількістю горіхів або лимонної цедри, які продають в багатьох кафе зараз, мають не інакше, як американське походження.
Головна відмінність «багатоликої» випічки, яку знають і люблять ласуни багатьох країн під різними назвами, – в тому, що її готують без дріжджів.
Характерну пишність пирога надає звичайна харчова сода або пекарський порошок, який так люблять американські домогосподарки. Пропонуємо випробувати нескладні рецепти улюбленого кексу з малиною і вам.
Улюблений кекс зі свіжою малиною своїми руками
Складові
- Борошно пшеничне (в / с) – 7 ст.л. + –
- Масло вершкове м’яке – 180 г + –
- Цукор-пісок білий – 1 ст. (Не повний) + –
- Яйця курячі – 4 шт. + –
- Крохмаль з кукурудзи – 2 ст.л. + –
- Розпушувач кулінарний – 2 ч.л. + –
- Малина свіжа – 250 г + –
- Манка суха – 1 ч.л. + –
- Сіль – 1 щіпка + –
Як спекти малиновий кекс на масляній основі в духовці
У рецепті зазначено конкретну кількість ягід, але їх можна покласти в випічку в меншому або навпаки – більшій кількості, все залежить від смакових уподобань.
Малина відмінно поєднується з полуницею та іншими літніми ягодами, так чому б не поекспериментувати зі смаками ?!
- Для початку з’єднаємо всі сипучі продукти – борошно, крохмаль, розпушувач, сіль.
- Викладаємо в чашу міксера м’який брусок масла, залишивши трохи жиру для змащування форми, і збиваємо його до білого спочатку без нічого, а потім – упереміш з цукровим піском.
- Коли солодкі кристалики розчиняться – можна вводити в чашу по одному яйцю, гарненько перемішуючи маслянисту солодку масу.
- Далі з’єднуємо сипучу суміш і жирну основу тесту, збиваємо все до однорідності.
- Включаємо духовку, встановивши пальник на максимум, і щільно прикриваємо дверцята – нехай нагрівається. А ми поки додамо в ситне солодке тісто ягоди.
Перестиглі та занадто м’яку малину брати не варто – з неї краще зварити компот або кисіль. Для пирога ідеально підійдуть трохи недостиглі щільні ягоди.
- Беремо форму для випічки, змащуємо її маслом (підійде і рослинне), присипаємо сухий манкою і викладаємо в неї тісто.
- Розподіливши його рівномірно, відправляємо форму в духову шафу і знижуємо жар в печі до 180 оС.
8. Час випічки десерту – близько 50 хвилин. Через 40 хвилин з моменту відправки форми в духовку, потрібно перевірити ступінь готовності кексу дерев’яною зубочисткою.
Встромляє дерев’яну шпажку в випічку, потім виймаємо і дивимося: чи не залишилося на ній слідів сирого тесту. Якщо ні – значить, десерт наш готовий, якщо ж трохи тесту прилипло – відправляємо випічку в духовку ще на 10 хвилин, щоб «дійшла» до потрібної кондиції.
Виймати кекс з форми і нарізати його порційно бажано тільки після охолодження – так він добре збереже форму і не буде сильно кришитися. Прикрашений цукровою пудрою рум’яний верх домашньої випічки виглядає дуже ефектно, а головне – апетитно!
Оригінальний малиновий кекс з бананом і імбиром
Пропонуємо випробувати незвичайне поєднання ароматів і смаків в улюбленій випічці. Здавалося б, малина і банан не дуже-то сумісні, але, покуштувавши шматочок цього пирога, – легко переконатися в зворотному!
Складові
- Малина (свіжа або морожена) – 150 г;
- Банан зрілий – 1 середній плід;
- Масло вершкове – 100 г;
- Цукор білий – 7 ст.л .;
- Яйця курячі середні – 2 шт .;
- Молоко коров’яче (свіже) – 3 ст.л .;
- Борошно в / с – 2 неповних склянки;
- Розпушувач кулінарний – 2 ч.л .;
- Кориця в порошку – ½ ч.л .;
- Імбир мелений – ½ ч.л .;
- Олія – 1 ч.л .;
- Манка (крупа) – 1 ст.л.
Як спекти кекс з малиною, бананом і імбиром в духовці
- Включаємо духовку і залишаємо його нагріватися, а самі починаємо формувати кекс. Для цього дно і бортики форми змащуємо олією і присипаємо сухий манкою.
- Коли маса стане однорідною – в неї додамо те, що у нас ще залишилося, тобто бананове пюре, молоко і суху борошняну суміш з прянощами.
- Знявши шкірку з банана, стиглу м’якоть перетворюємо в однорідне пюре. Зробити це можна виделкою, а ось для збивання масла з цукром в пишну масу доведеться скористатися міксером. Коли солодкий масляний крем буде готовий – в нього, по одному, вводимо сирі яйця, не перестаючи масу збивати.
- Змішавши борошно (беремо один цілий стакан і другий, заповнений на 2/3) з розпушувачем, приправляємо сухі продукти імбиром і корицею.
- Виклавши в форму половину тестової маси, утапливаем в ній малину і заливаємо її другою частиною тіста.
- Духовка нагрілася – зменшуємо жар до мінімуму і відправляємо в неї сирої кекс. Щоб він добре піднявся і зарум’яниться, при цьому, не Підгірці, найкраще розмістити його в середині духової шафи і включити верхній і нижній підігрів.
Приблизний час випікання при 180 оС – близько 40 хвилин. Готовність перевіряємо зубочисткою або сірником.
Кекс з малиною: поради до рецептом
- Якщо є сухарі для панірування, то можна використовувати їх, але варіант з манкою краще і дешевше, до того ж, вона завжди є в кухонному шафці будь-якої господині.
- Форму також можна змастити вершковим маслом. Підійде і оливкове – головне, щоб без запаху.
- Виймати випічку з форми можна тільки тоді, коли вона трохи охолоне в природних умовах.
При подачі до столу домашній кекс з малиною можна присипати цукровою пудрою або полити ягідним сиропом. Душевна чаювання зі смаком літа здатне підняти настрій навіть в саму негоду.