Результат кулінарних пошуків найчастіше залежить не стільки від майстерності, скільки від почуття смаку і вміння поєднувати в стравах інгредієнти.
Так, не потрібно бути професійним кухарем, щоб зуміти здивувати домашніх найпростішим кексом з маком – своїми руками смачно спекти його дуже просто. Ця випічка незмінно смачна через велику кількість начинки і саме через неї майже завжди доводиться робити повторний заміс, щоб нагодувати нею всіх охочих.
Покроковий рецепт кексу з маком
Складові
- Сметана – 1 стакан + –
- Яйця курячі – 1 шт + –
- Цукор-пісок білий – 2/3 склянки + –
- Борошно пшеничне – 1 склянка + –
- Макові зерна – 50 г + –
- Сода – 1/2 ч.л. + –
- Оливкова олія – 1 ч.л. + –
- Панірувальні сухарі – 1 ст.л. + –
- Цукрова пудра – 1 ст.л. + –
Як швидко і смачно спекти маковий кекс
- Починати слід з змішування сметани і цукрового піску. Щоб розчинити солодкі крупинки швидко, найкраще озброїтися міксером.
- Далі додаємо в солодку основу для тіста сире яйце і теж добре заважаємо.
- Щоб випічка вийшла м’якою і рихлою, в тісто додаємо соду.
- В самому кінці його потрібно буде ще згустити борошном. Її нам буде потрібно десь 1 стакан. Орієнтуватися слід на густоту тіста – воно повинно вийти трохи щільніше, ніж на оладки.
- Тепер нам знадобиться кавомолка або кухонний комбайн, щоб розмолоти мак. При відсутності цих кухонних агрегатів можна скористатися перевіреним бабусиним способом – заздалегідь залити мак водою, залишити на пару годин для набухання, потім видалити зайву вологу, змішати з 1-2 ст.л. цукру і потовкти в глиняному необпалених горщику або ступці до виділення з зерняток «молока».
- Залишиться тільки додати начинку в тісто і перемішати його до ідеальної однорідності.
- Стінки і дно силіконової або розсувний металевої форми зсередини покриваємо тонкої масляної плівкою, присипаємо сухарями (суха манка теж зійде), перекладаємо тісто і, розрівнявши, відправляємо в розігрітий до того часу духова шафа. Розміщуємо її на однаковій відстані від верхнього і нижнього нагрівачів.
- Закривши кришку, відразу ж зменшуємо вогонь до мінімуму.
- Коли вміст форми збільшиться в об’ємі в 2 рази, її перемещаем ближче до верхньої частини духовки для пропікання верхівки пирога. Середній час випікання – 35 хвилин.
Коли він вже буде готовий, даємо йому охолонути в кімнатних умовах, а потім посипаємо цукровою пудрою або поливаємо однією з улюблених солодких помадок. Можна дегустувати!
Ситний маковий кекс з лимоном
Бажаючи до чаю чогось більш ситного і вишуканого, можна спекти цей варіант кексу. Часу на підготовку такого домашнього ласощі піде не більше звичайного, а результат, тобто його свіжий цитрусовий аромат і ніжний смак, стануть гідною нагородою за кухонні праці.
Складові
- Масло вершкове – 150 г;
- Яйце куряче середнього розміру – 4 шт;
- Цукор – 150 г;
- Борошно в / с – 1,5 склянки;
- Мак – 2 ст.л .;
- Лимон свіжий – 1 великий фрукт;
- Розпушувач кулінарний – 1 пакетик.
Як зробити лимонний кекс з маковою начинкою
- Оскільки основа тесту в цьому випадку – масло, з нього і почнемо. Так, потрібно з’єднати його з цукровим піском і перетерти (збити). Як тільки маса побіліє, по одному вводимо, не перестаючи заважати, сирі яйця.
- Обмивання лимон, знімаємо з нього цедру (шкірку) за допомогою спеціальної терки, а з самого фрукта видавлюємо фреш і обидва продукти відправляємо в тісто, заважаємо.
- В окремій посудині змішуємо розпушувач, мак (його в даному випадку перемелювати не будемо), а потім з’єднуємо сипучу суміш з рідкою частиною і заважаємо все.
- У змащену маслом (будь-яким, якого не шкода) форму виливаємо все тісто і відправляємо в духовку. При 180 оС наша улюблена випічка буде готова всього через 30 хвилин.
Перед подачею частування на стіл його можна прикрасити зверху лимонними цукатами або мармеладом.
Пісний кекс з маковою начинкою своїми руками
У пісні дні з мізерним столом особливо хочеться чогось солодкого. Та й сидячи на дієті, зовсім відмовитися від ласощів виходить не у всіх. У цих випадках шматочок домашньої випічки – зовсім не злочин.
Складові
- Апельсини солодкі – 2 середніх плода;
- Мак – 1 стакан;
- Окріп – 2 склянки;
- Цукровий пісок – 1 склянка;
- Борошно просіяне – 1 стакан;
- Манка суха – 1 стакан;
- Крохмаль з кукурудзи – 1 ч.л .;
- Сода – 0,5 ч.л .;
- Олія – 0,5 склянки.
Як готується апельсиновий кекс з маком
- Мак для розм’якшення потрібно залити окропом і залишити на чверть години, щоб набряк. Тепер підсолодимо його (цукру можна класти менше – за смаком) і перемішати, а ще краще – перетремо, щоб з макових зелен виділилося молочко.
- Помивши гарненько фрукти і обливши їх окропом, за допомогою Овочечистка акуратно знімаємо цедру, намагаючись не зачепити білий гіркуватий шар. З очищених плодів видавлюємо сік.
- Окремо змішуємо сипучі продукти – борошно, манну крупу, крохмаль, заважаємо. Туди ж додаємо подрібнену в тонку соломку апельсинову цедру. Тепер з’єднаємо суху і макову частини, заправимо апельсиновим фрешем і присмачити маслом. Все перемішавши, тісто перекладаємо в форму.
- Випікати пиріжок потрібно близько 50 хвилин при температурі 170 ° С. Щоб нижня його частина не підгоріла, а верхня в міру пропеклась, приблизно через 20 хвилин після приміщення форми в духову шафу її потрібно перемістити вище і зменшити вогонь. Прикрасити готову випічку можна серпантином з апельсинової цедри або тонко нарізаними часточками свіжого плоду.
Домашня випічка виходить неймовірно смачною і до того ж обходиться майже завжди набагато дешевше магазинної. Кекс з маком, приготований своїми руками, – корисне ласощі, яке сміливо можна давати навіть трирічним карапузам з чаєм або склянкою молока. Таке частування допоможе налагодити роботу травної системи і поліпшити сон, а головне – зробить традиційне сімейне чаювання смачнішим!