Кавказька аджика

Кавказька аджика
Приготувати смачну страву – це півсправи, правильно його подати і доповнити відповідним соусом – ось основне завдання, яке стоїть перед кожною господинею. Гостра кавказька аджика, рецепт приготування якої наведено нижче, підходить не тільки до м’ясних страв або пельменів, але і до тарілочці ароматних щей або борщу. Від вихідних продуктів буде залежати смак соусу і його здатність до тривалого зберігання, тому всі інгредієнти неодмінно повинні бути хорошої якості.

Що стосується самої гостроти, то тут можна виходити з власних смаків та уподобань: трохи зменшити кількість пекучого перцю, або навпаки, зробити приправу дуже гострою і ароматною.

Цей смачний соус з яскравим насиченим смаком і середньої гостротою припаде до душі багатьом любителям кавказької кухні.

На сьогоднішній момент існує чимало різновидів приготування аджики, давайте деякі з них розглянемо докладніше.

Класична кавказька аджика: рецепт з перцем чилі

Складові

  • Помідори (червоні, стиглі, м’ясисті) – 1 кг + –
  • Цукор (найкраще коричневий) – 125 г + –
  • Сіль велика кухонна – 2 ст.л. + –
  • Болгарський перець – 2 шт. + –
  • Перець чилі – 1 шт. + –
  • Часник – 5 зубків + –
  • Хмелі-сунелі (або будь-які інші спеції) – за смаком + –
  • Рослинна олія – ​​1 ст. + –

Як приготувати домашню аджику по-кавказьки

  1. Подрібнити томати будь-яким зручним способом, наприклад за допомогою м’ясорубки або кухонного комбайна.
  2. Перекласти масу у велику каструлю і поставити на середній вогонь уварювалася. Томатна м’якоть повинна загуснути і зменшити свій обсяг в половину.
  3. Подрібнити перчики, попередньо очистивши їх від насіння і плодоніжок, і нарізати дрібними кубиками. Таким же чином вчинити і з часником (його, до речі, можна пропустити через прес).
  4. Додати перчики з часником в каструлю, проварити до розм’якшення, всипати сіль, цукор, спеції, додати масло – і тушкувати протягом 15 хвилин на невеликому вогні.

kavkazskaya-adzhika.1jpg

5. Тепер соус можна спробувати на гостроту, баланс солі і цукру. Якщо перераховані вище характеристики вас повністю влаштовують, то в гарячому вигляді розливаємо готову аджику по чистим стерилізованим банкам невеликого обсягу. Після того, як вони охолонуть, – можна прибирати на зберігання.

Гостра аджика по-кавказьки з приправами

Традиційний рецепт кавказької аджики з дуже гострим і пікантний смак повинен бути у кожної господині. Такий приправою навряд чи вийде ласувати, поїдаючи її з соусника великою ложкою, але ось підкреслити нею смак будь-якої страви – запросто. У процесі приготування рекомендується використовувати рукавички і захисну маску.

Складові

  • Пекучий і гострий перець чилі – 1 кг;
  • Свіжий часник – 350 г;
  • Кавказька приправа (хмелі-сунелі) – 80 г;
  • Зерна коріандру – 2 ст.л .;
  • Велика кухонна сіль – 2 ст.л .;
  • Пучок свіжої зелені (кінза і петрушка) – великий пучок.

Рецепт аджики з перцем чилі і кавказькими прянощами

  • Надягаємо рукавички і готуємо гострий перець: для цього промиті стеблинки очищаємо від насіння, вирізаємо плодоніжки і дрібно подрібнюємо. Викладаємо все в окрему миску.
  • Готуємо часник: очищаємо його від лушпиння і натираємо на тертці, або подрібнюємо за допомогою кухонного преса.
  • Змішуємо перець і часник, додаємо спеції і приправи. Зерна коріандру попередньо потрібно подрібнити, або використовуйте вже готовий продукт: подрібнений і розфасований виробником.
  • Зелень перед подрібненням промиваємо і обшпарюємо окропом.
  • Ну і, звичайно ж, готуємо чисті простерилізовані баночки невеликого обсягу.

kavkazskaya-adzhika.3jpg

  • Розкладаємо аджику, щільно закупорюють і ставимо на зберігання в холодильник не більше, ніж на 2 місяці.

Основна перевага цього рецепта в тому, що в ньому немає томатів, а це значить, що його з легкістю можна приготувати в будь-який час року. Але є ще одна перевага даного соусу – аджика по-кавказьки (рецепт якої ми розглянули вище) не передбачає термічну обробку.

Корисні поради з приготування кавказької аджики

  1. Чи не бажаєте додавати зелень, але дуже хочеться отримати трохи інший відтінок соусу? Замініть червоний перець чилі на стручки зеленого – соус стане менш пекучим.
  2. Зробити колір більш насиченою і яскравіше можна, додавши в соус суху мелену паприку (не гострий), але її необхідно прогрівати, інакше, в соусі будуть відчуватися неприємні крупинки. Тому цей спосіб підходить тільки для тих рецептів, де інгредієнти проходять термічну обробку.