Картопляний гратен

картопляний гратенКартопляний гратен є чимось середнім між пирогом і запіканкою. Нарізаний тонкими скибочками і покритий рясним шаром тертого сиру, картопля в молочній підливі максимально розм’якшується і насичується приємним вершковим ароматом.

М’ясо при такій технології не додається, адже підсумкове блюдо і без того містить достатню кількість білків і жирів, та й на смак виходить цілком самодостатнім! Давайте ж швидше приготуємо простий картопляний гратен за рецептом з фото крок за кроком!

Складові:картопляний гратен

  • картопля – 1 кг;
  • вершки (30-38%) – 300 мл;
  • молоко – 300 мл;
  • часник – 2 зубці;
  • мускатний горіх (за бажанням) – ½ ч. ложки;
  • сир – 150 г;
  • сіль за смаком.

Картопляний гратен рецепт з фото крок за кроком в домашніх умовах

Як приготувати картопляний гратен

  1. Промивши і очистивши, нарізаємо картопляні бульби кружечками товщиною 2-3 мм.картопляний гратен
  2. Молоко з’єднуємо з вершками в просторій каструлі. Два невеликих зубця часнику дрібно рубаємо ножем і додаємо до молочної суміші. Доводимо рідину до кипіння на невеликому вогні, солимо за смаком, за бажанням додаємо мускатний горіх або інші спеції / прянощі.картопляний гратен
  3. Весь нарізану картоплю завантажуємо в киплячу вершково-молочну масу. Для приготування картопляного грата бажано брати вершки не менше 30 відсотків. По-перше, з ними блюдо виходить набагато смачніше, а по-друге, чим вище жирність вершків, тим менше ймовірність їх згортання при кипінні.картопляний гратен
  4. Варимо картопляну нарізку під кришкою на невеликому вогні 5-10 хвилин (до напівготовності). Уважно стежимо, щоб скибочки картоплі не переварити, так як в залежності від сорту бульб час варіння може бути різним.картопляний гратен
  5. Напівготові картопляні гуртки витягаємо шумівкою з молочної підливи, викладаємо в трохи змащену вершковим маслом форму рядами в 2-3 шари. Заливаємо картопля залишилася в каструлі сумішшю вершків і молока.картопляний гратен
  6. Сир тремо крупно і рівномірно розподіляємо зверху.картопляний гратен
  7. Відправляємо майбутній картопляний гратен в прогріту до 180 градусів духовку на 15-20 хвилин (до повної готовності картоплі). Довше тримати блюдо в духовій печі не варто, так як навіть самі жирні вершки «не люблять» тривалий кипіння.картопляний гратен
  8. Ароматний картопля, запечена в вершках і молоці, подаємо гарячим в супроводі молочної підливи.картопляний гратен

Ніжний, насичений вершковими нотками, картопляний гратен підкуповує простотою і бездоганним смаком. Приємного вам апетиту!