Картопляна запіканка з грибами

kartofelnaya-zapekanka-s-gribami
Що приготувати, якщо ви чекаєте гостей, не що їдять м’ясо, або вам набридло є важкі м’ясні страви, і хочеться чогось легко засвоюється?

В обох випадках вас виручить картопляна запіканка з грибами – ситне і корисне страву, яке сподобається навіть примхливим діткам. Від виду зарум’яниться печеної картоплі і грибочків навіть ті, хто вирішив обмежити себе в їжі і схуднути, забудуть про свої наміри.

За наведеним рецептом бажано запікати немолодий картопля, але, якщо такого немає, обійдемося наявним. При відсутності вершків беремо жирне молоко, сметану або кефір. Гриби підійдуть будь-які, але краще лісові, як в свіжому, так і в розморожених вигляді. Для страви з лісовими грибами часник не використовуємо.

Картопляна запіканка з грибами

Складові

  • Печериці або лісові гриби – 600 г + –
  • Картопля – 1,5 кг + –
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт + –
  • Рослинна олія – ​​4-5 ст.л. + –
  • Часник – 2 зубчики + –
  • Сіль – 2 ч.л. + –
  • Чорний перець – 1/2 ч.л. + –
  • Твердий сир – 150 г + –
  • Вершки – 250 мл + –
  • Яйця курячі – 3 шт + –

Як легко запекти картоплю з грибами

  1. Промиваємо картопля, очищаємо від шкірки, паростків і зіпсувалися ділянок. Розміщуємо в каструлю, заливаємо холодною водою, солимо і ставимо на плиту. Коли закипить, варимо 15 хвилин – картопля повинна вийти недовареним.
  2. Очищаємо цибулини від лушпиння, промиваємо і дрібно нарізаємо. Якщо ви любите цибулька крупніше, ріжемо цибулини на кільця або півкільця. Наливаємо масло в розігріту сковороду і обсмажуємо цибульку, поки не стане золотистим.
  3. Промиваємо грибочки – печериці, гливи, опеньки, маслюки, боровики або інші, і, якщо потрібно, очищаємо від губчастого низу під капелюшком. Нарізаємо їх довгими скибочками або кубиками.
  4. Змішуємо грибну нарізку з лушпиння масою і тушкуємо до готовності, незадовго до закінчення готування посоліть і поперчіть на свій смак. Якщо це гливи або шампіньйони, присмачуємо вміст сковороди роздавлений часник. У випадку з лісовими грибочками часник краще не використовувати, він переб’є справжній грибний аромат картопляної запіканки з грибами, який так цінується любителями делікатесів.
  5. Коли начинка буде готова, знімаємо її з плити і трохи охолоджуємо, щоб була теплою.
  6. Зливаємо воду з каструлі з картоплею і охолоджуємо бульби до теплого стану, інакше не зможемо їх нарізати. Нарізаємо картопля скибочками не товще 4 мм.
  7. Викладаємо половину картопляних пластиків в форму для запікання, закриваємо цибульний-грибною начинкою і прикриваємо іншими скибочками картоплі.
  8. Окремо змішуємо курячі яйця з вершками, сметаною, кефіром або молоком, гарненько збиваємо їх міксером в однорідну масу і заливаємо вміст форми для запікання.
  9. Трьом сир твердих сортів на крупній тертці і посипаємо картопляну масу, залиту соусом.
  10. Розігріваємо духовку до 180 градусів, поміщаємо туди майбутню запіканку і чекаємо близько півгодини. Якщо залишити форму відкритої, то, поки гаситься картопля, сир пригорить і зіпсує смак і зовнішній вигляд страви. Щоб уникнути пригорання сирної посипання закриваємо форму алюмінієвою фольгою так, щоб матова сторона виявилася внизу, а блискуча – нагорі.
  11. За 10 хвилин до того, як страва буде готове, для отримання рум’яної скоринки сирної, прибираємо з форми кришку з фольги.

Як бачите, картопляна запіканка з грибами готується досить швидко і легко. Головне – подавати її не відразу з пилу, з жару, а коли вона трохи охолоне, інакше при нарізці гарячого страви вийдуть нерівні шматки. Нарізаємо теплу запіканку на шматочки і подаємо до столу, доповнивши овочевим салатом, різними соусами або посипавши подрібненим кропом, петрушкою або іншою зеленню!