Батьківщиною картоплі є Південна Америка, де і зараз можна зустріти дикорослі її види. У 16 столітті була ввезена в Західну Європу, поступово поширившись і на Східну. Більшість народів усього світу вважають цей коренеплід «другим хлібом», рятуючись від голоду в неврожайні для хлібних культур роки.
Пам’ятайте, як сперечалася кухарка Тося з лісорубами у фільмі «Дівчата», перераховуючи кількість страв з картоплі? Так ось, цей крохмалистий овоч застосовується більш, ніж в 1000 страв!
Картопляні бульби варять, тушкують, смажать, запікають, фарширують, додають в супи, борщі, рагу, запіканки, різні салати і т.д. Подають їх у гарячому і холодному вигляді, в поєднанні з різними продуктами і соусами.
При варінні картопляного пюре краще опускати бульби в гарячу воду, а для салатів – в холодну. Тому як, під час закипання води, з «салатного» картоплі вийде частина крохмалю, і він буде менш розсипчастий.
користь картоплі
Картопля має різними цілющими і корисними властивостями. Він багатий багатьма мінералами (калій, фосфор, магній і ін.), Вітамінами (В, А, С, Е, К, Н і ін.); кислотами – нікотинової, щавлевої, яблучної, лимонної та аспарагінової. Величезне вміст калію в бульбах благотворно впливають на людей з серцевими і нирковими захворюваннями.
Для підтримки добової норми фосфору, вуглеводів і калію, необхідно з’їдати до 300 г картоплі. Людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, картопляна клітковина дає користь у будь-якому вигляді, крім смаженого.
Крохмаль (17,5%) в даному продукті попереджає розвиток атеросклерозу. Для людей, які бажають вийти з тривалого голодування, не зашкодивши здоров’ю, рекомендується їсти рідке пюре разом з відваром. Картопляний відвар також рекомендується приймати при артритах – перед кожним прийомом їжі.
Молода картопля багатий і корисний антиоксидантами, які зміцнюють судини і запобігають розвитку онкологічних захворювань. Тому лікарі рекомендують частіше вживати бульби картоплі в сирому вигляді.
Ще одна користь картоплі – його свіжі бульби цілющі при екземі і інших захворюваннях шкіри, а його сік приймають при гастритах і печії.
калорійність картоплі
Калорійність картоплі залежить, безсумнівно, від способу його приготування.
- У картоплі фрі, наприклад, на 100 г міститься 167 ккал.
- У тушкованому вигляді вона містить 250 ккал.
- Менш калорійний – варену картоплю з 80-ю ккал.
- У запеченої картоплі на 100 г всього 77 ккал.
- Самою калорійної можна вважати смажену картопельку – від 280 до 320 ккал.
Як правильно вибрати якісний продукт
При багатогранному використанні картопляних бульб в повсякденному житті, важливо вміти грамотно вибрати хороший продукт.
Головне, при виборі картоплі зосередити свою увагу на відсутності зелених ділянок на бульбах. Так зазвичай відбувається після зберігання овоча на сонці.
В такому бульбі виробляється отруйна речовина під назвою – соланін, який погано впливає на нервову систему людини і травні органи, викликає неприємні симптоми: нудоту, запаморочення, біль у шлунку і втрату свідомості.
Не менш важливим фактором є її колір. Варіантів багато: жовті, білі, рожеві і фіолетові сорти. У жовтих і білих сортах багато каротиноїдів, корисних для зору; в рожевих і фіолетових – антоціанів, які є відмінними антиоксидантами.
Слід звертати увагу і на зовнішні показники продукту:
- щільний, твердий;
- не "тріщить», не розколюється при розрізанні;
- шкірка гладенька;
- не має темних плям;
- з неглибокими вічками;
- в великих коренеплодах менше корисних речовин на 30%.
Дотримуючись всі ці рекомендації, Ви завжди придбаєте якісний і корисний продукт.
Зберігання картоплі в квартирі
Для людей, що живуть в своїх квартирах і приватних будинках і займаються вирощуванням овочевої культури самостійно, набагато простіше зберегти картопля з усіма його корисними і харчовими цінностями.
Після зібраного врожаю, викопані коренеплоди бажано провітрити пару годин. Далі їх збирають в скриньки і протягом двох тижнів зберігають у місцях віддалених від сонячних променів, для прояву прихованих хвороб. По закінченню часу, картоплю ретельно перебирають і готують до опускання в підвали або погреби.
Найчастіше картоплю зберігають насипом заввишки до 1 м. Проте, краще тримати її в ящиках або корзинах, укритих соломою, так як солома добре вбирає в себе вологу. Можна перекладати бульби листям горобини. На 25 кг беруть 0,5 кг листя. Вони рятують овочі від загнивання.
Оптимальний температурний режим зберігання – 2-4 градуси. Приміщення час від часу має провітрюватися, з вологістю не менше 85%.
Як же зберегти коренеплоди в міських умовах квартири?
- Безперечно, найкращим місцем для зберігання овоча вважається балкон або лоджія, так як там найбільш сприятливі умови: вологість і температура. Однак, якщо у Вас немає такої можливості, не сумуйте: її можна прекрасно зберегти і у внутрішніх приміщеннях!
- Укладайте бульби в дерев’яний ящик, дно якого застеліть соломою, для вбирання вологи. Ящики можете встановити під вікнами, але подалі від опалювальних приладів або ж в будь-якому темному місці.
- Не гаючи своїх цінних якостей, картопля добре зберігається в темних пакетах, без доступу денного світла. В іншому випадку, коренеплоди будуть проростати і в них почне утворюватися соланін.