Здавалося б, як мало ми про них знаємо, але ж саме цей загадковий продукт був свого часу замінений в салаті «олів’є» на солоні огірки. Сьогодні каперси скинули завіту таємниці, адже їх легко можна знайти в будь-якій торговельній точці, але все ж багато хто ставиться до них насторожено, не розуміючи до кінця, що це. Що ж, будемо розбиратися, звідки до нас прийшли ці екзотичні закочені в баночки зелені маленькі кульки і наскільки широкий їх кулінарний потенціал.
Як виглядають каперси
Довжина цих дрібних, м’ясистих зелених плодів, як правило, не перевищує і двох сантиметрів, при тому, що обхват цієї овальної «ягідки» досягає лише 1 сантиметра.
Такий опис цілком підходить для мініатюрних фруктів або інших заморських плодів, проте каперси – це не що інше, як розпустилися бутончики, які ростуть на колком кустарничке під назвою каперсник або «Capparis spinosa».
У пік дозрівання ці «кульки» починають розпускатися чотирьохстулкове квіткою з яскраво-червоними пелюстками і множинними коричневими насінням.
Батьківщиною цього дивного рослини є Середземноморське узбережжя і країни центральної Азії.
Існує думка, що каперси отримали свою назву на честь грецького острова Кіпр (кіпорс-каперс), де цих чагарників росте безліч. Наскільки правдива ця теорія, залишається лише здогадуватися, але на сьогоднішній день актуальність її мінімальна, адже такі ароматні бутончікі можна зустріти і в Криму, і на Кавказі.
У вірменській і грузинській кухні дуже популярні найближчі родичі каперсів – джонджолі.
Взагалі вражає витривалість цих рослин і то, як вони ростуть. Їм байдуже ні спека, ні солоні морські води, ні відсутність грунту в скелястих місцях. Каперси можна навіть зустріти на легендарній «стіні плачу». Чіпляючись за каміння, вони проникають крізь щілини кам’яних плит.
Кулінарні можливості каперсів
Незважаючи на те, що в наших широтах каперси вважаються кулінарної новинкою, відомо ця рослина для людства більше 2500 років.
Спочатку в медицині і на кухні використовувалися і плоди, і кора, і не розпустилися бутони чагарнику каперсник. Сьогодні ж лише бутони і зрідка молоді плоди вимочують в оцті, засолюють, сушать і перемелюють, роблячи приправи для посилення смаку різних страв.
Смак
У свіжому вигляді вживання каперсів недоцільно, оскільки вони мають неприємного, гіркого присмаку. Однак в маринованому вигляді цей продукт набуває воістину чарівний смак: островатий, трохи терпкий, з незначною кислинкою і пряними нотками, що чимось нагадує гірчицю.
З чим і як їдять
Немає однозначної відповіді на питання, з чим їдять каперси, оскільки це більше приправа, ніж повноцінний продукт. Так світові кухні для додання пікантності включають каперси в маринованому і солоному вигляді в рецепти м’ясних і рибних страв.
Вважається, що каперси, як спеція, здатні замінити моторошно шкідливий глутамат натрію, діючи, як натуральний підсилювач смаку.
У середземноморських кухнях ці ароматні бутончики і зовсім додають куди тільки можна. Каперси там є незамінним фігурантом різних маринадів і соусів. А каперсним масло часто служить смаковим прикрасою салатів і холодних закусок.
Однак використання в кулінарних цілях целікових бутонів зустрічається вкрай рідко. Зазвичай їх перетирають або подрібнюють з пряними травами і сіллю, після чого рівномірно розподіляють по всьому блюду.
Для збереження оригінального смаку і аромату рекомендується додавати каперси в уже готову страву, а також перед цим солону і мариновану продукцію краще вимочити в воді, щоб прибрати надлишки солі.
Чим можна замінити каперси
Оригінальність і вишуканість каперсним смаку навряд чи вдасться повноцінно чим-небудь замінити. Однак вже за «совєтів» це успішно провернули якісь ентузіасти, накришивши в салат «Олів’є» замість дивовижних в той час ароматних маринованих бутонів, корнішони або прості солоні огірки.
У середньовіччі також були спроби заміщення каперсів маринованої наструціей, яку в принципі так і назвали – каперси будинків.
Чим корисні каперси
З точки зору кулінарії каперси були з давніх-давен оцінені у народів південній частині Європи. Однак не тільки незвичайні смакові і ароматичні поєднання так полонили їдців.
Ще стародавні знахарі навчилися використовувати ці бутончікі в своєму ремеслі, і хочеться відзначити, що досить ефективно, адже в цій рослині приховані невичерпні ресурси корисних речовин.
- У бутонах і кольорах виявлено найбагатше вміст ефірів, вітамінів (А, K, PP, групи В, аскорбінова кислота, токоферол).
- Разом з тим найширший перелік мікро і макроелементів також ознаменувався своєю присутністю в складі даної рослини, серед них Na, K, Fe, Mg, Zn, Cu, Se, P, Mn, Ca.
Просто вражає охоплення дії каперсів. Вони здатні надавати знеболююче, антисептичну, в’яжучу, протизапальну та сечогінну дію.
Це дозволяє використовувати дані ароматні бутони в лікувальних цілях при таких патологічних процесах, як:
- ревматизм,
- захворювання порожнини рота
- захворювання сечостатевої системи,
- при серцево-судинних порушеннях,
- хворобах щитовидної залози
- при метеоризмі.
Корисні властивості каперсів були оцінені ще древніми лікарями. Так в народній медицині все елементи цієї рослини, так чи інакше, застосовувалися в лікуванні:
- корости та інших дерматологічних захворювань,
- бруцельозу,
- підвищеного артеріального тиску,
- жовтяниці.
Крім того відвари і настої квітів, плодів, листочків і кори виступали досить ефективним засобом для купірування головних, зубних і серцевих болів.
У сучасній же фармакології також знайшлося гідне місце для такого цінного препарату. Його активно використовують у виготовленні антисептичних, жовчогінних, заспокійливих і діуретичних гомеопатичних та лікарських препаратів.
калорійність
Безмежна користь цих ароматних плодів не обмежилася багатим складом. Неймовірно низька калорійність, яка становить всього-на-всього 23 ккал, зробила каперси ласим шматочком для тих, хто ревно стежить за своєю фігурою.
Однак не варто нерозважливо наминати ці ласощі, не замислюючись про наслідки, адже високий рівень вмісту натрію в даному продукті може завдати чималої шкоди організму.
Саме тому каперси рекомендовано відмочувати у воді кілька годин перед застосуванням. А для більш відчутної користі воду можна замінити оливковою олією.
Як вибрати каперси
Найчастіше каперси плутають з зеленими оливками, оскільки окремі бутони можуть виростати до розмірів маслин. Однак крихітні «горошенкі» все ж зустрічаються частіше. Як же серед них вибрати кращий продукт? Для цього візьміть на замітку цю пам’ятку:
- Чим дрібніше бутони, тим краще. Саме так ви захистите себе від підробки продукції.
- Вивчайте склад товару на упаковці. Під виглядом каперсів іноді можна зустріти в продажу мариновані плоди капуцина. Однак стручки наструціі крупніше оригінального продукту.
- Між солоними і маринованими бутонами каперсник рекомендується вибрати другі. В такому товарі менше солі.
- При покупці обов’язково вивчайте термін придатності продукту і цілісність упаковки.
- Зверніть увагу на якість розсолу. В ідеалі він повинен бути прозорим, без будь-якого осаду.
Як зберігати каперси
Каперси в маринаді – продукт не вибагливий. У холодильнику ці ароматичні кульки зможуть спокійно простояти до 9 місяців, за умови зберігання в герметично закривається тарі.
Сушені ж каперси можна спокійно зберігати при кімнатній температурі в щільно закритій ємності до 6 місяців.
Кожен день приносить нам щось нове, і сьогоднішній не став винятком. Тепер-то ми точно знаємо, що це таке – каперси, як їх вживати, вибирати і чим можна замінити. А якщо брати до уваги той факт, що цей делікатес активно завойовує російську кулінарну публіку, то всі ці знання будуть подвійно корисними.