Якщо ви дотримуєтеся будь-якої дієти або ж просто стежте за своєю фігурою, то питання харчової цінності страв і продуктів для вас буде особливо актуальним. Наприклад калорійність бризоль з курки може помітно варіюватися; виготовлене за різними рецептами, воно здатне бути як дієтичним, так і поживним. У чому тут секрет – читайте в матеріалі від «Твого кухарчуком» нижче.
Яка калорійність у брізолі з курячого м’яса
Найчастіше готують брізолькі – цікаві котлетки з м’яса – саме з курятини. По-перше, таке м’ясо коштує дешевше інших сортів, а по-друге, домашня птиця – продукт дієтичний.
В середньому калорійність курячого філе дорівнює 100-110 кілокалорій на стограмову порцію.
Однак це лише приблизне значення, оскільки до складу бризолу, відповідно до рецептури, входить не одна лише м’якоть курки.
Продукти, що збільшують калорійність брізолі
- Також неодмінно в перелік інгредієнтів включені курячі яйця – саме вони надають страві той самий апетитний вигляд з скоринкою.
- П’ять штук такого продукту може зрівнятися за харчовою цінністю з половиною кілограми філе курочки. Це означає, що яєчний кляр помітно додає брізолі харчової цінності.
- Також до складу страви входить пшеничне борошно. В середньому цей інгредієнт збільшує калорійність курячої брізолі на 150-200 ккал.
- І не потрібно забувати про рослинній олії, в якому незмінно обсмажуються битки з курячого м’яса. Такий продукт ніяк не можна віднести до дієтичних – в парі ложок соняшникової заправки знаходиться не менше 250 ккал.
Разом, в одній порції курячих бризолу, приготованих за класичним рецептом і обсмажених в клярі з яєць в сковороді з рослинним маслом, набереться приблизно 350-370 кілокалорій.
Також сюди можна додати інші, але менш значні компоненти: сіль, свіжу зелень, чорний перець. На них припадає зазвичай менше 1-2 ккал на порцію страви.
Як знизити калорійність курячих бризолу
Багатьох людей, які ведуть здоровий спосіб життя і строго стежать за своєю вагою, хвилює питання – як можна зробити звичні страви трохи «легше». Насправді, це зовсім нескладно.
- Перш за все для приготування курячого бризолу вибирайте м’ясо з грудинки курки – філейну частину. Вона вважається дієтичною і в ній міститься найменше жиру. По суті, це продукт з високим вмістом білка, а тому він буде корисний для здоров’я.
- Також можна прибрати з оригінального рецепта курячих брізолек жовтки курячих яєчок.
По-перше, в них багато холестерину та інших не дуже корисних речовин, а по-друге, жовток – найкалорійніша частина яйця курки. Так що, приготувавши бризоль з одними білками, ви зробите частування менш калорійним.
- Також з метою зниження поживної цінності страви рекомендується смажити курячі битки з кляром без використання рослинного масла. Ця хитрість допоможе «полегшити» ваше блюдо, як мінімум на пару-трійку сотень калорій (ккал).
А якщо вже ви твердо вирішили зробити блюдо дієтичним, то рекомендуємо приготувати його на пару, без використання високих температур і сковорідки. Таким чином, калорійність бризоль з курки не перевищуватиме 170-190 ккал на одну порцію.