Слов’яни славляться своєю кухнею за простоту готування, поживність страв і їх користь, але головне – за чудовий, насичений смак. Юшка з щуки – це давньоруський метод готування риби в бульйоні, адже і слово «jus», від якого і пішла назва цього супчика, перекладається як відвар. Мало хто знає, що раніше цей кулінарний шедевр варився на курячому навар, і лише до 19 століття закріпився виключно рибно-овочевої склад юшки.
Стандартний рецепт юшки з щуки, як і з будь-якої іншої риби, має певний, так би мовити номінальний набір інгредієнтів. Це, власне сама основа, тобто рибка, з овочів йдуть картопля, морква і цибуля, а в якості приправ виступають сіль, перчик, лавр і укропчик.
А такі тонкощі, скільки і як варити щуку, це вже характерні особливості кожного окремого рецепта, деякі з яких ми сьогодні вам раді представити.
Юшка з щуки на багатті
На природі апетит завжди розігрується неабиякий, а коли вам було визначено долею вийти заміж за завзятого рибалки і коротати свої вихідні дні з на березі річки з вудилищем в руках, зображуючи жвавий інтерес до змінних успіхам супружніка в справах рибальських, то і Кухар вчитися доведеться на лоні природи .
Ну, що не говори, а на Костреця-то вуха виходить знатна, навариста з ароматом димку. Мммм, неземна смакота. Якщо все-таки звезли вам щучку зловити, та й чоловік не Ємеля, відпускати не став, то, не втрачаючи временя даром, розводьте вогнище, в казанок п’ятилітровий заливайте води, підвішуйте над вогнем і ай да рибину чистити від луски і нутрощів.
Для повноцінного супу з щуки необхідно мати такі інгредієнти:
- Щука – 1 шт .;
- Картопля – 6 бульб;
- Морквина – 1 шт .;
- Ріпчасту цибулю – 2 головки;
- Перець горошком – 1 ч.л .;
- Перець мелений – ½ ч.л .;
- Лаврушка – 4 шт .;
- Зелень кропу – 1 пучок;
Приготування
- Коли риба вже почищена і на шматки порційні нарізана, а вода в казанку закипає, ми беремося за чистку овочів.
- Позбавивши від шкірки бульби картоплі нам необхідно порізати їх брусочками, а очищену моркву – тонкими кружальцями.
- Одну головку ріпчастої цибулі залишаємо недоторканою в лушпинні, другу ж очистивши, шаткуємо півкільцями.
- Коли вода в казані починає пузиритися, закидаємо в першу чергу варитися цілу цибулину (вона додасть аромат і золотистий колір бульйону) і подрібнені овочі, крім цибулі.
- Через хвилин сім в плавання в окріп відправляється наша щучка, і варимо все хвилин п’ять, потім солимо, перчимо і Лавруша. Також прийшов час закинути в суп з щукою цибульні півкільця.
- Через хвилин 5 супчик присмачуємо дрібно рубаною зеленню, і знявши з багаття казанок, залишаємо наше блюдо потомитися ще кілька хвилин.
Ось і готова наша юшка з щуки, як готувати в похідних умовах яку ви тепер знаєте.
Юшка з щуки в мультиварці
Складові
- Щука – 2 шт. + –
- Картопля – 3-4 бульби + –
- Морква – 1 шт. + –
- Рис – 1/3 склянки + –
- Цибуля ріпчаста – 1 головка + –
- Кріп зелень – 1 пучок + –
- Сіль – за смаком + –
- Лавровий лист – 2-3 листочка + –
- Чорний перець молотій – 1/3 ч. Л. + –
Приготування
Особливістю готування супів в мультиварці є відсутність звичного для нас процесу варіння, а обробка йде в режимі гасіння.
Такий суп з щуки має оригінальний рецепт, і виходить настільки ароматним і смачненьким, що навіть та «дрібна» частина сімейства, що противиться є обід, з’їсть свою порцію з апетитом, набереться силоньок і помчить далі крушити дім.
- Першим пунктом стоїть саме клопітно завдання – чистка риби. Однак для досвідченої господині це справа не складе труднощів, головне зняти луску, відрізати плавники і хвіст, видалити зябра і нутрощі, після чого ретельно прополоскати і порізати на порційні шматочки.
- Морква, цибуля і картопельку також очищаємо від шкірки, і нарізаємо цибуля чверть кільцями, картошку- брусочками, а морковочку – напівкруглими часточками, зеленушку дрібно рубаємо.
- Тепер займемося рисом, його потрібно промити дуже добре, поки вода не стане прозорою.
- У чашу мультиварки складаємо всі овочі і зелень, рибу, рис, приправляємо перцем, сіллю і лавром. Вливаємо воду до позначки «макс.» І виставляємо програму «гасіння», а таймер на 1,5 години.
- Коли агрегат видасть сигнал, що сповіщає про закінчення готування, нам необхідно витягти з супчика рибу і відокремити від неї кісточки, залишаючи лише скибочки чистого м’яса.
Це просто смакота, аромат йде п’янкий, тому щільніше закрийте двері і вікна, щоб гіпнотичний запах не вилетів назовні і на нього не зібралися всі сусіди.
Поради кухарчуком
Луска у щуки густа, дрібна і дуже щільна, що ускладнює чистку рибехі. Є кілька способів, які здатні полегшити цю нелегку задачу:
- Зняти луску разом зі шкіркою. Для цього потрібно зробити надріз навколо голови і стягнути шкіряний «панчіх», щоб спростити цей процес ви можете вдатися до допомоги плоскогубців.
- Однак для юшки або смаження риби доцільніше шкірку зберегти для соковитості і навару. Щоб лусочки відійшли як за помахом чарівної палички, скупайте рибку в окропі хвилин п’ять, і ви здивуєтеся, як легко вона сходить.
- Якщо рибку принесли ввечері, а готувати ви збираєтеся лише вранці, то на всю ніч можна щучку засипати сіллю. За цей час лусочки розм’якнуть і легко знімуться ножем або дрібної теркою.
Юшка домашня з щуки
З мультиваркою ми розібралися, але для тих, хто ще не обзавівся цим дивом сучасної техніки питання як варити юшку домашню з щуки все ще залишається відкритим. Саме для вас ми сьогодні готуємо такий суп, рецепт якого наводимо з усіма подробицями.
З продуктів нам необхідно:
- Щука -1 шт .;
- Картопля -3 шт .;
- Цибуля ріпчаста – 1шт .;
- Морквина -1 шт .;
- Лимон -1 шт .;
- Манка – 2ст.л .;
- Вода -2 л;
- Сіль – 1 1,5 ч.л .;
- Лаврушка -2 шт .;
- Зелень кропу – 0,5 пучка;
- Зелень петрушки – 0,5 пучка;
Приготування
- Воду заливаємо в каструлю і ставимо на вогонь. Поки водичка закипає швиденько моєму і чистимо всі овочі, потрошимо рибку, попередньо позбавивши її від луски, видаляємо всі плавники, хвостик і зябра.
- Лучок шаткуємо дрібним кубиком, моркву – соломкою, картоплю – середники кубиками.
- І ось каструлька парує, значить настав час закидати в неї шматочками порізану рибу, овочі і сіль.
- Через 10-15 хвилин супчик практично готовий, тепер ми виймаємо рибку і засипаємо в бульйон манку, дрібно посічену зелень і лавр. Щучку ж позбавляємо від кісточок і шкірки.
- В кінці готування для відбілювання розсолику вливаємо в юшку 1 ст.л. лимонного соку.
При подачі в кожну тарілку викладіть філе рибки, залийте супом і прикрасьте зеленню.
Здавалося б, таке просте блюдо, а скільки ж варіантів приготування воно має, дізнаєшся, закачаєшся і від асортименту інгредієнтів і від методів готування. Юшка з щуки може стати відмінним домашнім обідом і коронним кулінарним шедевром в поході або на риболовлі. Да уж, наші предки знали толк в смачній їжі!