Ще давньогрецькі ескулапи прийшли до розуміння того, що ми – те, що ми їмо, що здоров’я тіла регулюється правильним харчуванням! Відмінним блюдом здорового меню стане суп з хребтів, хвоста або обрізків сьомги – ароматне, смачне і корисне рибне блюдо для всієї родини. Його компоненти поповнять організм амінокислотами і кальцієм, а рецепт порадує швидкістю приготування і невеликими матеріальними витратами.
Сьомга – риба елітна, і навіть її хребет або хвіст гідні того, щоб їх теж використовували для приготування їжі. Відокремивши філе від цілої рибини, у нас залишається хребет, обрізки з плавниками і хвіст. Ось з них і вийде відмінна вуха – навариста і дуже смачна!
Можна також купити тільки хребет сьомги і зварити суп, і це буде коштувати зовсім недорого, а меню сім’ї поповниться надзвичайно корисним стравою! Рибні кістки поповнюють організм легкозасвоюваним кальцієм і зміцнюють кісткову систему людини.
Давайте розглянемо класичний рецепт юшки з хребтів і обрізків сьомги, а також ідеї, як можна урізноманітнити цей базовий рецепт. Творчий підхід до приготування страв перетворює будь-яку страву в авторський шедевр. Давайте і ми спробуємо!
Юшка з хребтів сьомги
Складові
Розрахунок на 2,5 л води
- Хребет сьомги – близько 700 г + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
- Морква – 1 шт. + –
- Лавровий лист – 2 листочка + –
- Картопля – 2-3 бульби + –
- Сіль – 0,5 ст. л. або за смаком + –
- Чорний перець горошком – 8-10 горошин + –
- Кріп (або петрушка) – 1/2 пучка (для посипання) + –
Приготування
- Морквину, картоплю і цибулю очищаємо. Морквину нарізаємо тонкою соломкою,
- У каструлю з очищеною водою кладемо цілу цибулину, картоплю, нарізану часточками і соломку моркви. Додаємо горошини перцю і солимо. Після закипання варимо овочі 10 хвилин.
- Рибний хребет промиваємо, нарізаємо його зручними шматочками і кладемо в посуд з картоплею. Варимо хребет з овочами після закипання 15 хвилин, знімаючи піну для прозорості супу. Стежимо за тим, щоб не було бурхливого кипіння.
- Приготовану юшку для відмінного смаку слід настояти хоча б 30 хвилин.
- Подаємо в порційних тарілках, посипавши зеленню.
* Рада кухарчуком
Ви можете замінити відварювання цибулі та моркви засмажкою з них. Подрібнений кубиками цибулю і натерту на тертці моркву засмажуємо в рослинній олії до золотистого і додаємо в суп відразу після закипання хребта сьомги.
Юшка з обрізків сьомги з пшоном
Цей смачна навариста вуха дуже швидко готується, а завдяки пшоняної крупі він виходить ще і дуже поживним і калорійним.
Для юшки з пшоном ми повинні підготувати такі основні продукти (розрахунок на 2,5 л води):
- 500 г обрізків і черевець сьомги,
- 2 картоплини середнього розміру,
- 2-3 ст.л. пшоняної крупи,
- 2 цибулини середнього розміру,
- 1 морквина,
- сіль,
- спеції вибираємо на свій смак. Як правило, це суміш перців горошинами, лаврове листя, коріандр та інші – за смаком. Для аромату – кілька гілочок кропу.
технологія приготування
- Хвіст і черевця сьомги промиваємо струменем води. Овочі миємо, чистимо і подрібнюємо: морквину – на крупній тертці, цибулю – тонкими півкільцями, а картопля – невеликими шматочками.
- Опускаємо в каструльку з киплячою водою картоплю і перці горошком. Варимо 10 хвилин. До напівготової картоплі додаємо цибулю і моркву і варимо ще 5 хвилинок.
- Пшоно промиваємо і всипаємо в каструлю. Проварюємо пару хвилин.
- Тепер прийшов час сьомги. Опускаємо обрізки і черевця в каструлю з юшкою, солимо, додаємо аромат лавровим листком, зернами коріандру. Варимо 10 хвилин. В кінці процесу посипаємо суп рубаним кропом.
- Готову юшку з обрізків наполягаємо 30 хвилин, і подаємо в порційних тарілках.
І останній рецепт, який ми представимо вам, це популярна версія юшки – рибний суп-пюре – красивий, ароматний і надзвичайно апетитний.
Читайте ще схожі записи:
Робимо копчену рибу будинку
Суп-пюре з хребтів і обрізків сьомги зі сметаною
Цей рецепт за інгредієнтами не відрізняється від базового рецепта. Відмінності – в технології приготування. Давайте розглянемо покроково, як приготувати суп-пюре з сьомги зі сметаною.
етап I
Ми готуємо всі інгредієнти, тобто моєму обрізки і хребет риби, чистимо овочі. Каструльку вибираємо з високими стінками, щоб було зручніше працювати блендером безпосередньо в ній, не переливаючи суп в іншу ємність.
етап II
Картопля, цибуля і морква опускаємо в каструлю з 2,5 л киплячої водою і відварюємо 20 хвилин. Якщо ви хочете приготувати справжній шедевр, то морквину, не кладіть – вона зіпсує колорит страви.
Далі в чисту марлю викладаємо рибні частини і спеції, зав’язуємо і опускаємо в воду з овочами, відварюємо 15 хвилин (піну можна не знімати). Виймаємо мішечок з рибою, чекаємо охолодження і відокремлюємо шматочки м’яса від кісток.
етап III
Овочі в супі перетираємо швидкісним блендером до однорідної гладкості. Пробуємо на сіль і якщо є потреба, подсаливаем.
етап IV
У суп-пюре викладаємо відокремлене від скелета м’ясо, чекаємо закипання і вимикаємо. Наполягаємо 20 хвилин.
Подаємо суп-пюре з обрізками червоної риби, посипавши рубаною зеленню. Блюдо супроводжуємо сметаною. Ну, дуже смачно!
Сподіваємося, що наші прості, але від цього не втрачають привабливості, рецепти юшки з хребтів, обрізків і хвоста сьомги «зачеплять» ваш кулінарний талант і ви не станете більше проходити повз вітрини з цими продуктами.
Кулінарних вам перемог!