Суп з фрикадельками, з зеленим горошком, з квасолею, щі, борщ – вже все давним-давно приготовано і не по одному разу. Коли питання чим побалувати домашніх постає особливо гостро, приготуємо-ка ми неймовірно смачну і корисну юшку з форелі. Цей суп вариться швидко, ніяких особливих інгредієнтів не вимагає, а з’їдається ще швидше, тому що виходить дуже легким і ароматним.
Найважливішим компонентом будь-якої юшки є, звичайно ж, бульйон і від того, як він буде зварений, залежить смак і якість нашого першого страви.
Існує два базових варіанти приготування юшки з форелі.
- Ми спочатку варимо бульйон з частин риби прямо з лускою (краще взяти голову і хвіст), щоб він вийшов гущі і наваристий. Проціджуємо його і лише потім додаємо овочі.
- Варимо все разом, по черзі додаючи в воду картопля, цибуля, морква і лише потім рибу.
Зауважимо, що в першому випадку вуха виходить набагато більш ароматною, ситної, та й покласти в неї м’ясо форелі з хвоста і голови буде простіше. Розглянемо його.
Юшка з форелі класична
Складові
- Форель (напівтушки або хвіст / голова) – 400 г + –
- Вода – 2,5 літра + –
- Картопля – 3-4 шт. + –
- Морква середня – 1 шт. + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
- Петрушка – 1/2 пучка + –
- Кріп – 1/2 пучка + –
- Сіль – 1 ст. л. + –
- Лавровий лист – 1-2 листочка + –
- Перець запашний горошком – 3-4 горошини + –
Приготування
Як бачите, без приправ тут не обійтися, тому краще запастися ними заздалегідь, саме це зробить нашу юшку справжнім смакота!
- Берм 3-х літрову каструлю, заливаємо рибу водою, і, довівши до кипіння, варимо ще 30 – 40 хвилин, щоб бульйон став густим.
- Поки форель вариться, миємо й чистимо овочі. Картопля відразу нарізаємо кубиками, цибулю шаткуємо, а морква трьом на крупній тертці або ріжемо дрібними брусочками.
- Після закінчення часу виловлюємо великі частини риби шумівкою, а бульйон проціджуємо через сито або решето.
- Перелив назад солимо його, кладемо порізані овочі і накриваємо кришкою. Тепер вуха вариться ще півгодини. Потім додаємо в неї лавровий лист, запашний перець, готуємо ще 10 хвилин.
- Відокремлюємо тим часом м’ясо форелі від кісток і кладемо його разом з рубаною зеленню в суп. Кип’ятимо 5 хвилин і вимикаємо.
- Тепер вусі треба дати відпочити під кришкою хвилин 15 – 20. Цей, вона стане ще смачніше.
Подаємо таку смакоту зі сметаною або 1 ст.л вершкового масла. Його вершковий присмак особливо добре поєднується з ароматом форелі.
Ідеї для креативних господинь
Цей рецепт можна вдосконалити, якщо, застосувати прийом рибалок і зварити «подвійну» юшку.
«Подвійна» вуха
- В отриманому бульйоні від однієї партії риби варимо ще 200 – 300 г сирої форелі. Так суп вийде настільки наваристим, що картоплю можна буде не класти зовсім і обмежиться цибулею з морквою.
- За бажанням в таку юшку додаємо одну 300 г банку консервованого зеленого горошку або стільки ж свіжого.
- Більше нічого не потрібно, так як м’ясо в юшку ми додамо відразу з 2-х порцій форелі, це зробить суп густішим.
Суп-пюре
Якщо ж ви любитель супів-пюре – не проблема! Юшка з форелі відмінно підходить для створення саме такого першого страви.
Перед тим, як додати в уже готовий суп відварене м’ясо з кісток, пюріруем овочі занурювальним блендером. Зелень і дрібно рубані шматочки риби додаємо, як зазвичай.
Крем-суп
Дуже добре буде на основі юшки зробити крем-суп.
- Для цього просто влити склянку 20% вершків в бульйон перед засинанням в нього зелені. Це можна зробити і в рецепті з Пюріровать овочами, і в тому, де ми залишили їх шматочками.
Суп з форелі з вершками і помідорами
Нехай вас не лякає поєднання вершків, риби і томатів, вийде дуже ніжний приємний смак.
Складові
- Форель – 350 г
- Вершки 20% – 2 склянки
- Вода – 2 л.
- Картопля – 3 – шт.
- Помідори – 3 шт.
- Морква середня – 1 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Лавровий лист, перець чорний і запашний – за бажанням
- Сіль – 1 ст.л
Приготування
Форель повинна бути вже вимита і порізана на порційні шматки.
- На дно 3-х літрової каструлі наливаємо ½ ст.л рослинного масла і, поки воно прогрівається, чистимо і шаткуємо цибулю.
- Нехай він нудиться, а ми тим часом почистимо і натремо на тертці моркву, відправимо її до цибулі. Смажимо овочі разом.
- За цей час очищаємо від плівки помідори стандартним способом – опускаємо на 1 хвилину в окріп. Дрібно нарізаємо їх і кладемо до обсмажуванні.
- І, припустивши овочі, заливаємо їх водою і накриваємо кришкою.
- Картоплю чистимо, ріжемо брусочками, як для звичайного супу і відправляємо його варитися в кипляче воду.
- Через 10 хвилин кладемо в юшку шматочки форелі. Варимо ще 15 хвилин і вливаємо вершки.
- Доводимо все до кипіння, солимо, перчимо, додаємо по необхідності лавровий лист.
- За 5 хвилин до закінчення варіння всипаємо рубану зелень.
Подаємо вершковий крем-суп з фореллю гарячим. За бажанням його можна приправити зеленою цибулею.
Здавалося б, елементарний рецепт приготування юшки з форелі може бути таким різним, але кожен раз однаково смачним!