Юшка з форелі

Юшка з форелі
Суп з фрикадельками, з зеленим горошком, з квасолею, щі, борщ – вже все давним-давно приготовано і не по одному разу. Коли питання чим побалувати домашніх постає особливо гостро, приготуємо-ка ми неймовірно смачну і корисну юшку з форелі. Цей суп вариться швидко, ніяких особливих інгредієнтів не вимагає, а з’їдається ще швидше, тому що виходить дуже легким і ароматним.

Найважливішим компонентом будь-якої юшки є, звичайно ж, бульйон і від того, як він буде зварений, залежить смак і якість нашого першого страви.

Існує два базових варіанти приготування юшки з форелі.

  • Ми спочатку варимо бульйон з частин риби прямо з лускою (краще взяти голову і хвіст), щоб він вийшов гущі і наваристий. Проціджуємо його і лише потім додаємо овочі.
  • Варимо все разом, по черзі додаючи в воду картопля, цибуля, морква і лише потім рибу.

Зауважимо, що в першому випадку вуха виходить набагато більш ароматною, ситної, та й покласти в неї м’ясо форелі з хвоста і голови буде простіше. Розглянемо його.

Юшка з форелі класична

Юшка з форелі класична

Складові

  • Форель (напівтушки або хвіст / голова) – 400 г + –
  • Вода – 2,5 літра + –
  • Картопля – 3-4 шт. + –
  • Морква середня – 1 шт. + –
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
  • Петрушка – 1/2 пучка + –
  • Кріп – 1/2 пучка + –
  • Сіль – 1 ст. л. + –
  • Лавровий лист – 1-2 листочка + –
  • Перець запашний горошком – 3-4 горошини + –

Приготування

Як бачите, без приправ тут не обійтися, тому краще запастися ними заздалегідь, саме це зробить нашу юшку справжнім смакота!

  1. Берм 3-х літрову каструлю, заливаємо рибу водою, і, довівши до кипіння, варимо ще 30 – 40 хвилин, щоб бульйон став густим.
  2. Поки форель вариться, миємо й чистимо овочі. Картопля відразу нарізаємо кубиками, цибулю шаткуємо, а морква трьом на крупній тертці або ріжемо дрібними брусочками.
  3. Після закінчення часу виловлюємо великі частини риби шумівкою, а бульйон проціджуємо через сито або решето.
  4. Перелив назад солимо його, кладемо порізані овочі і накриваємо кришкою. Тепер вуха вариться ще півгодини. Потім додаємо в неї лавровий лист, запашний перець, готуємо ще 10 хвилин.
  5. Відокремлюємо тим часом м’ясо форелі від кісток і кладемо його разом з рубаною зеленню в суп. Кип’ятимо 5 хвилин і вимикаємо.
  6. Тепер вусі треба дати відпочити під кришкою хвилин 15 – 20. Цей, вона стане ще смачніше.

Подаємо таку смакоту зі сметаною або 1 ст.л вершкового масла. Його вершковий присмак особливо добре поєднується з ароматом форелі.

Ідеї ​​для креативних господинь

Цей рецепт можна вдосконалити, якщо, застосувати прийом рибалок і зварити «подвійну» юшку.

«Подвійна» вуха

  • В отриманому бульйоні від однієї партії риби варимо ще 200 – 300 г сирої форелі. Так суп вийде настільки наваристим, що картоплю можна буде не класти зовсім і обмежиться цибулею з морквою.
  • За бажанням в таку юшку додаємо одну 300 г банку консервованого зеленого горошку або стільки ж свіжого.
  • Більше нічого не потрібно, так як м’ясо в юшку ми додамо відразу з 2-х порцій форелі, це зробить суп густішим.

Суп-пюре

Якщо ж ви любитель супів-пюре – не проблема! Юшка з форелі відмінно підходить для створення саме такого першого страви.

Перед тим, як додати в уже готовий суп відварене м’ясо з кісток, пюріруем овочі занурювальним блендером. Зелень і дрібно рубані шматочки риби додаємо, як зазвичай.

Юшка з форелі

Крем-суп

Дуже добре буде на основі юшки зробити крем-суп.

  • Для цього просто влити склянку 20% вершків в бульйон перед засинанням в нього зелені. Це можна зробити і в рецепті з Пюріровать овочами, і в тому, де ми залишили їх шматочками.

Крем-суп з форелі

Суп з форелі з вершками і помідорами

Нехай вас не лякає поєднання вершків, риби і томатів, вийде дуже ніжний приємний смак.

Складові

  • Форель – 350 г
  • Вершки 20% – 2 склянки
  • Вода – 2 л.
  • Картопля – 3 – шт.
  • Помідори – 3 шт.
  • Морква середня – 1 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Лавровий лист, перець чорний і запашний – за бажанням
  • Сіль – 1 ст.л

Суп з форелі з вершками і помідорами

Приготування

Форель повинна бути вже вимита і порізана на порційні шматки.

  1. На дно 3-х літрової каструлі наливаємо ½ ст.л рослинного масла і, поки воно прогрівається, чистимо і шаткуємо цибулю.
  2. Нехай він нудиться, а ми тим часом почистимо і натремо на тертці моркву, відправимо її до цибулі. Смажимо овочі разом.
  3. За цей час очищаємо від плівки помідори стандартним способом – опускаємо на 1 хвилину в окріп. Дрібно нарізаємо їх і кладемо до обсмажуванні.
  4. І, припустивши овочі, заливаємо їх водою і накриваємо кришкою.
  5. Картоплю чистимо, ріжемо брусочками, як для звичайного супу і відправляємо його варитися в кипляче воду.
  6. Через 10 хвилин кладемо в юшку шматочки форелі. Варимо ще 15 хвилин і вливаємо вершки.
  7. Доводимо все до кипіння, солимо, перчимо, додаємо по необхідності лавровий лист.
  8. За 5 хвилин до закінчення варіння всипаємо рубану зелень.

Подаємо вершковий крем-суп з фореллю гарячим. За бажанням його можна приправити зеленою цибулею.

Здавалося б, елементарний рецепт приготування юшки з форелі може бути таким різним, але кожен раз однаково смачним!