Як часто ми складаємо свій денний раціон, виходячи з поживності, корисності, а як часто – з міркувань швидкості приготування продуктів? Сучасна кухонна техніка допомагає нам економити час на приготування їжі, зберігаючи її корисні властивості, смак і аромат. Ми поділимося з вами навичками, як варити буряк в мікрохвильовці, щоб на нашому обідньому столі частіше стояли вітамінні салати з корисного коренеплоду. Погодьтеся, що саме овочі та фрукти є справжнім «харчуванням» для нашого організму, а тому ми повинні їх вживати в їжу постійно.
Механізм теплової обробки продукту в мікрохвильовці
Існує величезна залежність якості їжі від способу її приготування. З цим твердженням не посперечаєшся! Чомусь у більшості людей склалося хибна думка про те, що їжа з мікрохвильових печей руйнує людське здоров’я. Кілька років ЗМІ демонстрували справжню істерію в цій темі. Як виявилося, це була жорстка маркетингова війна між виробниками побутової техніки різного спрямування.
Тепер ми достеменно знаємо, що їжа, приготована за допомогою високих технологій, використаних в механізмі мікрохвильовки, є однією з найбільш корисних! Справа в самому принципі! Мікрохвилі впливають безпосередньо на молекули води всередині продукту, змушуючи їх коливатися з шаленою швидкістю. Результатом цього високочастотного коливання молекул води є виділення енергії, яка і розігріває продукт в цілому. Цей простий принцип робить мікрохвильові печі найкращим приладом в кухні.
Як зварити буряк в мікрохвильовці
Як ви розумієте, молекулярна вода в продукті, на яку впливають СВЧ-промені, варить його зсередини. Притому варить її лічені хвилини, а не 2 години, як ми звикли варити буряк в каструльці з водою на газовій конфорці. У воду йде більшість корисних речовин овоча, а ми отримуємо водянисту м’якоть майже без запаху і смаку. Давайте припинимо це знущання над цим вітамінним продуктом, і при цьому ще й зекономимо час мінімум в 10 разів!
Перший спосіб
- Моєму старанно коренеплоди і видаляємо зайву вологу паперовим рушником.
- Коренеплід поміщаємо в спеціальну ємність для мікрохвильовки, наливаємо 100 мл води і накриваємо кришкою.
- Ставимо ємність з овочем в камеру приладу, включаємо повну потужність на 7 хвилин. Через сім хвилин відкриваємо ємність і перевертаємо коренеплід на іншу сторону і варимо ще 7 хвилин. По закінченню часу, прилад вимкнеться автоматично, але ми залишаємо продукт в камері ще хвилин на 10.
Буряк готова! Можна готувати салат!
другий спосіб
Як зварити буряк в мікрохвильовці без води? Так просто запекти, як в духовці!
- Бурячок добре вимити, промаківаем воду і закладаємо її в поліетиленовий пакет. Зав’язуємо пакетик і робимо в ньому зубочисткою кілька дірок.
- Ставимо пакет з коренеплодом в пічну камеру на 10-12 хвилин (в разі потужності приладу 700-800 Вт). Якщо потужність менше, то варто збільшити час випікання до 20 хвилин.
- Як варіант запікання, можна покласти коренеплід в глибоку тарілку, зробити кілька глибоких проколів по всій поверхні буряка і відправити в піч на 10 хвилин. Після вимкнення програми залишаємо овоч всередині камери ще на 10 хвилин. Готово!
- Ще варіант: кладемо продукт в рукав для запікання, зав’язуємо його і випікаємо протягом 10-15 хвилин. Це спосіб схожий на випікання в духовці. Якщо пакет надуется – не хвилюйтеся! Він не лопне! Але якщо ваші побоювання сильні, зробіть пару проколів в рукаві або НЕ зав’язуйте його занадто щільно.
третій спосіб
Як варити буряк в мікрохвильовці зовсім швидко?
- Моєму коренеплід, чистимо його, нарізаємо кубиками або соломкою.
- Готуємо маринад: 1 столова ложка яблучного оцту, улюблені прянощі або спеції.
- Змішуємо нарізку з маринадом, викладаємо в ємність для мікрохвильовки, закриваємо кришкою і відправляємо в піч на 10 хвилин.
Після охолодження овоч готовий до вживання в їжу! Можна додати оливкове масло, змішати з майонезом або сметаною. Цей спосіб варіння в маринаді робить буряк дуже і дуже ароматною!
Ну і на завершення нагадаємо вам, що буряк багата вітаміну групи В, а також фосфором, йодом, міддю і іншими мінералами. Цей продукт абсорбує токсини, сприяє очищенню крові. Він також перешкоджає утворенню зайвої ваги, нормалізує метаболізм. Найважливіше – це високий вміст в буряках клітковини, органічних і амінокислот, вуглеводів. При термічній обробці всі корисні речовини буряка зберігаються, що є великою рідкістю серед овочів і фруктів!
І якщо ви раніше рідко готували цей коренеплід через брак часу, то тепер, знаючи як варити буряк в мікрохвильовці, ви можете збагатити свій раціон корисним і смачним продуктом і бути здоровими!