Всі, хто сидить на дієті або дотримується здорового харчування, віддають перевагу продуктам з низьким вмістом жиру. З цієї статті ви дізнаєтеся, як зробити знежирений сир в домашніх умовах, щоб він вийшов не тільки корисним, але і смачним. Кілька перевірених рецептів дозволять зробити саме те, що потрібно з мінімальними фінансовими і тимчасовими витратами.
Турбота про своє здоров’я проявляється не тільки у вживанні знежирених продуктів, адже, найголовніше – вони повинні бути натуральними.
Сьогодні багато несумлінні виробники «присмачують» знежирений сир рослинними жирами, крохмалем та іншими добавками, щоб зробити його консистенцію густішою і ніжною.
Але зробивши знежирений сир будинку, ми точно будемо знати, що нічого зайвого і шкідливого в ньому немає. Тим більше, що знежирити його в домашніх умовах неможливо. Якщо вже виробник заявив на етикетці 9 або 25% жирності, то вони такими і залишаться.
Скільки сиру виходить: пропорції
Перш, ніж готувати свій сир, приблизно розберемося в співвідношенні інгредієнтів: пропорції виходять приблизно 3: 1, тобто з 1 літра молока або кефіру вийде близько 300 г готового продукту.
Відповідно, щоб отримати 1 кг знежиреного сиру, нам досить сквасіть 3 л молока.
Ну, що, спробуємо приготувати?
Знежирений сир з молока з закваскою
Складові
- Молоко – 3 л + –
Приготування
Так як знежирене молоко, приготовлене промисловим шляхом майже не містить кальцію, користі від сиру, зробленого з нього, буде небагато. Готувати сир з пастеризованого також немає сенсу, тому ми приготуємо його з сільського сирого молока, але з маленьким секретом.
Як знежирити домашній сир будинку
Як знежирити свіже молоко
Купуємо 1 літр фермерського молока, переливаємо його в каструлю і ставимо в холодильник відстоятися на 2-3 години.
- На поверхні за цей час утворюється тонка плівка вершків.
- Знімаємо їх ложкою.
Якщо молоко високої жирності, це може бути навіть не плівка, а хороший шар вершків – від склянки до півлітра. Їх буде видно за кольором: вершки будуть виділятися вгорі банки більш кремовим кольором.
Як знежирити кисле молоко
Якщо сир буде готуватися без закваски, з молока кислого природним шляхом, процедура знежирення проводитися подібно до першого способу.
Єдина відмінність: з кефіру ми будемо знімати не рідкі, а вже загусла вершки.
Як приготувати знежирений сир в домашніх умовах
- Молоко ставимо на вогонь.
- Прогріваємо його до температури парного, але не вище 45 ° С і додаємо закваску – 1-2 ст.л. кефіру або йогурту без добавок.
- Все перемішуємо, закриваємо каструлю кришкою і обертаємо її теплими ковдрами або газетами, або і тим, і іншим – наше завдання зберегти тепло, щоб молоко повністю сквасілось.
- Тримаємо так його 5-6 годин, потім відкриваємо і дивимося, наскільки воно загусло. Якщо вийшла щільна маса, перш ніж ставити її на вогонь, робимо дерев’яною лопаткою кілька розрізів вглиб до дна.
- В процесі прогрівання почне з’являтися сироватка. До кипіння ні в якому разі доводити не можна, інакше сир просто звариться. Тримаємо його на дуже маленькому вогні приблизно 30-35 хвилин до повного відділення сироватки.
- З вогню прибираємо і даємо охолонути при кімнатній температурі – це дозволить сиру набрякнути і його зерна стануть більшими.
Далі відкидаємо на сито, решето або друшляк, попередньо застелені декількома шарами марлі. Потім закручуємо марлю тугіше і даємо сироватці стекти протягом 2-3-х годин.
Готовий сир вийде дуже ніжним і смачним.
Знежирений сир без закваски
Замість додавання кефіру в молоко, ми можемо дочекатися, коли воно скисне природним шляхом.
- Для цього переливаємо літр сирого молока в каструлю, закриваємо її кришкою і залишаємо.
- Щоб молоко сквасілось при кімнатній температурі, зазвичай вистачає ночі. Але якщо вдома дуже холодно, краще поставити його до батареї.
- Для приготування знежиреного сиру без закваски скористаємося спеціальним розсікачем для вогню. Поклавши металеві підставки на плиту, ми зможемо створити оптимальну температуру для прогрівання кислого молока. Так воно і не перегріється, і, в той же час, добре згорнеться.
- Ставимо каструлю з кислим молоком на водяну баню, підкладаємо під велику каструлю розсікач і ставимо все на вогонь.
Приблизно через 25-35 хвилин маса створожится – з’явиться сироватка і щільні згустки світлого кольору. Після цього тримаємо все на вогні ще 3-4 хвилини і знімаємо. Даємо охолонути і віджимаємо, як в попередньому рецепті: відкидаємо на друшляк і даємо стекти протягом декількох годин.
Знежирений сир з кефіру
Він робиться швидше, ніж з молока, так як перед нами вже готовий сквашений продукт. Купуємо 1 л з невеликою жирністю – не вище 2,5% переливаємо в каструлю або іншу ємність і ставимо на водяну баню.
Прогріваємо близько 30 хвилин і так само, як і в попередньому рецепті відкидаємо стікати. Потім віджимають і тримаємо ще годину-півтори, щоб зійшла вся сироватка.
Способів приготувати знежирений сир кілька, але існує ряд правил, дотримуючись яких продукт вийде смачним з будь-яких інгредієнтів.
температура
Ні в якому разі сир не можна перегрівати, щоб він не вийшов жорстким і кришаться. Як тільки сироватка відокремитися від білкових згустків, його треба знімати з вогню.
час
Якщо злити сир занадто рано, не дочекавшись, коли сироватка відокремитися остаточно, він вийде кислуватим, навіть якщо дати йому добре стекти.
Як зберігати домашнє знежирений сир
З чого б ми не вирішили зробити знежирений сир в домашніх умовах, пам’ятаємо, що зберігати його треба тільки в холодильнику і не довше кількох днів.
Якщо порція вийшла занадто великий, сир можна заморозити порціями по 150 – 200 м Розкладаємо його по невеликих пакетів і прибираємо в морозилку.
Після розморожування він не втратить своїх позитивних властивостей і приємного смаку, однак повторно так сильно охолоджувати його не рекомендується.
Тепер, коли ви знаєте, як зробити знежирений сир будинку, залишилося лише спробувати його приготувати, адже нічого складного в цьому немає!
Пробуйте, друзі і діліться своїми ремарками або доповненнями в коментарях.