У льохах багатьох господарів до нового ягідного сезону залишається деяка кількість закруток, які зіпсувалися або не прийшли до столу.
Не варто гарячкувати, відправляючи продукт в сміття – краще вибрати один сорт ягідної солодощі і зробити з неї вино – з полуничного варення в домашніх умовах, наприклад. Хмільний напій з цих ягід виходить неміцним, всього 10-12 градусів, але, при цьому, настільки ароматним і смачним, що втриматися просто неможливо.
Яке варення з полуниці підійде для вина?
У доброї господині все йде в справу: свіжі домашні закрутки – в пироги, а вже неабияк постояли – в компоти і на вино. Знаючи секрети домашнього виноробства, відмінне десертне або кріплене вино можна зробити з заграв варення полуниці. Навіть часу на його приготування знадобиться менше, ніж зазвичай, адже процес бродіння вже почався.
Якщо солодкої полуничною закрутки кілька років, з неї теж вийде смачний хмільний напій з ароматом улюблених ягід. А ось якщо вирішили спробувати зробити вино з запліснявілого варення з полуниці, то краще залишити цю затію. Цвіль небезпечна для здоров’я!
До того ж, напій, при наявності в ньому навіть незначної кількості цвілевих суперечка, буде «хворіти» і давати неприємну гірчинку.
А тепер ми поговоримо про те, як приготувати смачне домашнє вино з заграв полуничного варення.
Домашнє вино з полуничного варення: класичний рецепт
Складові
- Заграло або старе варення – 1,5 л + –
- Вода очищена – 1,5 л + –
- Цукор (за бажанням) – 1 ст. + –
- Ізюм (немитий) – 1 ст.л. + –
Як зробити смачне вино з полуничного варення в домашніх умовах
Щоб улюблений хмільний напій вийшов смачним і довго зберігався, винна тара (або інша використовувана посуд) повинна бути стерильною і сухий.
- Спочатку подогреем воду до кімнатної температури і перемішати її з варенням в зручній ємності з широким горлом.
- Додавши в отримане сусло родзинки (мити або парити його не можна!), Пробуємо його на смак. Цукор додаємо тільки в тому випадку, якщо винна основа вийде несолодкої. Стакан цукру на таку кількість варення – максимальна кількість. На цьому етапі вносимо, в разі потреби, тільки 50 г підсолоджувача.
- Змішавши все, одягаємо на ємність рукавичку, продірявлену на одному з пальців (через дірку виходитимуть бродильні гази) і відправляємо бутель в тепло (20-29 ° С).
- Через чотири дні знімаємо рукавичку, зливаємо з допомогою тонкої чистої трубки трохи соку, розчиняємо в ньому ще 50-70 г цукру, виливаємо рідину назад.
- Знову надягаємо рукавичку (можна використовувати промисловий гідрозатвор) і відправляємо бутель в тепло ще на 4-5 днів.
- Третю порцію цукру, при необхідності (визначаємо це, пробуючи брагу), вносимо, через чергові 4 дня, і знову відправляємо ємність в тепло.
- Загальний час бродіння, при періодичному помішуванні сусла, – 25-55 днів:
Довше бродити домашньому вину з полуничного варення можна, оскільки від цього воно почне гірчити. Якщо рукавичка все також надута, як і в перший день бродіння, – переливаємо напій в іншу чисту ємність.
Залишивши в попередньої ємності ягідний макуха, надягаємо рукавичку – і нехай вино доброджує.
- Як тільки рукавичка опаде (гідрозатвор в цьому випадку перестане пузиритися), напій обережно зливаємо з осаду в інший бутель.
- Якщо вино недостатньо солодке, то на цьому етапі все ще можна додати трохи цукру. В цьому випадку, напій потрібно буде відправити на додаткове зброджування і дочекатися завершення процесу.
- Отфильтровав вино через кілька шарів марлі, розливаємо його в чисті порційні пляшки, заповнюючи їх доверху, закупорюють щільно і на цей раз поміщаємо в прохолоду (температура – +10 оС) на кілька місяців.
В процесі дозрівання, домашнє вино, отримане з зіпсованого полуничного варення, буде давати осад, з періодичністю – приблизно раз на місяць. З нього вино потрібно зливати в чисті пляшки, шляхом переливання через трубочку, і знову щільно закупорювати.
Як приготувати вино з полуничного варення: поради до рецептом
- Брати тару для бродіння потрібно з таким розрахунком, щоб після змішання всіх інгредієнтів вона на 1/3 свого об’єму залишилася незаповненою.
- Бродильно ємність найкраще помістити в широку плоску посудину – якщо раптом бродіння буде занадто бурхливим, то піна виявиться в ній, а не на підлозі.
- Можна закріпити домашнє полуничне вино горілкою, додавши її в кількості – 2-10% від загального обсягу вина. Кріплений домашній напій можна зберігати довго, але його смак вже не буде таким м’яким, як природний продукт.
Рецепт домашнього вина з полуничного варення без цукру
Складові
- Густе варення з полуниці – 3 л;
- Вода очищена – 5 л;
- Ізюм – 50 г.
Як зробити домашнє вино з полуничного варення своїми руками
- Закип’ятити воду, охолоджуємо до кімнатної температури, з’єднуємо з варенням, додаємо ізюм (не мити його!), Перемішуємо, накриваємо горлечко чистою марлею, складеною в кілька шарів.
- Ємність з суслом відправляємо в тепло на 10 днів – до цього часу бродіння має завершитися.
- Потім потрібно видалити з банки ягідні залишки (процідивши брагу в чисту ємність), надіти на неї рукавичку і знову відправити в тепло, але на цей раз – на більш тривалий термін, до закінчення бродіння (в середньому на місяць).
Показник того, що вино майже готове – це те, що рукавичка більше не надувається, на дні ємності з’явився осад, а сама винна рідина стала більш прозорою.
- Зціджуємо вино з осаду, розливаємо в чисті порційні пляшки, щільно закупорюють і так само, як в першому випадку, відправляємо на дозрівання.
Банки з застарілі солодкими закрутками, до яких черга так і не дійшла, – цінна сировина для подальшої переробки. Дізнавшись, як можна своїми руками зробити вино з заграв полуничного варення в домашніх умовах, залишилося тільки застосувати отримані знання на практиці.
Для того, щоб отримати ароматний хмільний напій, зовсім необов’язково запасатися виноградом, як ви вже зрозуміли, зійдуть будь-які ягоди (не тільки полуниця), в тому числі і у вигляді варення.