Як зробити вино з малини будинку

малинове вино
Цей вишуканий напій настільки смачний, що йому навіть присвятили пісню, і неспроста, адже він дійсно заслуговує найкращих компліментів.

Малинове вино має незвичайний смак, воно не схоже ні на один інший тип винного напою, а тому справжні гурмани щорічно запасаються їм на цілу зиму. Готувати його нескладно, власне, як і витримувати, зате пити такий «ягідний хміль» – одне задоволення, особливо в приємній компанії і під улюблені страви.

Як зробити смачне вино з малини будинку

Насамперед, необхідно познайомитися з усіма тонкощами і нюансами приготування домашнього малинового вина. Які сорти ягід підходять, яким має бути співвідношення інгредієнтів (пропорції), в залежності від типу вина, а також: чи можна робити вино з ягід малини на спирту – про це та багато іншого ми детально поговоримо далі в статті.

З яких сортів малини варто робити вино

Вибираючи вино в якості сировини для виготовлення вина, ви повинні знати, який сорт для цього найбільше підходить. Багато винороби цікавляться: чи можна робити вино з лісової, чорної і жовтої малини?

Скажемо відразу, що жовті, білі і чорні сорти ягід теоретично можна використовувати, як сировину для вина, але практично для його виготовлення їх краще не використовувати.

Найсмачнішим виходить напій, зроблений з червоних свіжих ягід. Ідеально підходять сорти «Усанка», «Мурнер», «Мальборо», «Техас», «Новина Кузьміна», «Зміна» і т.д.

Що стосується лісової малини, то з неї найкраще готувати солодкі вина.

Малина для вина: мити чи не мити …

Ягоди для вина мити не потрібно, тому що на їх поверхні живуть бактерії, необхідні нам для бродіння. Якщо плоди помити, то природні ( «дикі») дріжджі змиються і тоді без додавання спеціальної закваски вино не заграє.

Як зробити вино з малини будинку

Відбір ягід: які повинні потрапити в вино

Вимоги до ягодам традиційні, тобто такі, які виставляються для будь-якого винного сировини: відбирати тільки свіжі стиглі (можна переспілі) плоди, без червоточини, гнилі і цвілі.

Якщо ягода початку пропадати (не важливо, яка площа її поверхні встигла зіпсуватися), то брати її для приготування вина не варто.

Як зробити малинове вино кріплене

Міцність напою залежить від кількості всипати цукор: чим його більше, тим міцніше вийде вино.

Але, додаючи цукор, не забудьте і про те, що в самій малині теж є солодкість, і в залежності від сорту – вона може бути різного ступеня.

Можна в вино зі свіжих ягід малини додати також і алкоголь (горілку чи спирт), але їх пропорції краще визначати не "на око». Цифри повинні бути точними, а такі можуть бути наведені лише в рецепті, яким ви будете користуватися.

Як приготувати натуральне домашнє вино з малини

Малинове вино - рецепт в домашніх умовах

Складові

  • Малина стигла – 1,5 кг + –
  • Вода очищена – 1,5 л + –
  • Цукор – 1 кг + –

Рецепт приготування саморобного малинового вина

Виготовлення справжнього малинового вина – процес досить простий і швидкий. Вже через 2-3 місяці ви можете його пробувати.

Спосіб приготування малинового вина, який ми зараз опишемо – всього лише один з небагатьох, але його під силу освоїти навіть початківцю виноробу.

Етап 1: Розминаємо ягоди в пюре

  1. Немиті ягоди малини розминаємо ложкою або товкачиком, після чого отримане пюре перекладаємо в чисту скляну ємність.
  2. Далі готуємо з цукру і ягід сироп, яким заливаємо товчену малину.

Етап 2: Робимо сусло для вина

  1. Отриману суміш добре перемішуємо і прибираємо в прохолодне приміщення бродити. Температура в місці, де бродить вино, повинна становити 16-18 ° C.

Ємність з вином повинна бути заповнена не повністю – 1/5 від всього обсягу повинна залишитися порожній. Це потрібно для того, щоб при бродінні напій не витік.  

  1. Заважати заграла масу необхідно кожен день. На восьму добу (з того моменту, як поставили вино) мезгу потрібно буде відокремити від соку, а потім перелити його в скляні ємності (пляшки).

Етап 3: Як правильно поставити бродити вино з малини?

  1. Після того, як ми перелили сік в ємності і щільно їх закупорити – почалося «тихе бродіння». Цей етап триває близько 6 тижнів, після чого напій стає прозорим.

Щоб в процесі бродіння вуглекислий газ міг виходити – вставте в пророблене в пробці отвір тонку трубку: один кінець повинен бути в пляшці з соком, а інший – в склянці, наповненому водою.

Етап 4: Фільтрація і дозрівання малинового вина

  1. Коли на дно ємності з вином випаде осад – напій необхідно буде перелити в чисті бутлі (або пляшки), щільно закрити їх пробками і віднести на 2 місяці в прохолодне неосвітлене приміщення (погріб, підвал, комора).

Як зробити смачне вино з малини будинку

Фортеця такого напою становить, як правило, 16-18 градусів. Зберігатися таке вино може до року, далі – смак і аромат його поступово починають псуватися.

Якщо хочете, щоб вино з малини довше і краще зберігалося – додайте в нього міцний алкоголь, наприклад, горілку. Пропорції такі – 100 мл високоградусного напою на 1 л вина.

Смак вина після додавання горілки або спирту стане більш «жорстким», зате таким способом ви точно уникнете повторного бродіння і надовше збережіть улюблений напій.

Як виготовити малинове вино своїми руками: поради до рецептом

  1. Коли будете остаточно розливати малинове вино по пляшках – наповнюйте їх доверху, щоб в ємність не проникало повітря. Він згубно позначається на напої, перш за все, погіршуючи його смакові якості.
  2. Зберігати вино в пляшках потрібно обов’язково в лежачому положенні, щоб пробка ємності «потопала» в винної рідини.
  3. У рецепті ми використовували водяний затвор при бродінні, але ви можете його спокійно замінити рукавичкою. Рецепт з рукавичкою нічим не відрізняється від класичного, тобто описаного нами, просто замість гідрозатвори ви на горлечко ємності надягнете рукавичку з проколоті пальцем, через який буде виходити назовні вуглекислий газ.

Як виготовити малинове вино своїми руками

4. Ще один важливий нюанс – ми в рецепті додавали у вино цукровий сироп. Він робить напій солодший, але, при цьому, підвищує ризик повторного бродіння в розлитому по пляшках вини. Уникнути цього допоможе алкоголь (цей спосіб ми описували вище) або пастеризація.

Щоб пастеризувати «хмільну солодкість» – знадобиться: закрити пляшки пробкою, закріпити шпагатом і прогріти близько 20 хвилин в воді, температура якої дорівнює 65 ° C. Такий продукт буде зберігатися значно краще, дозрівати швидше, а смак мати більш тонкий і ніжний.

  1. Якщо цукровий сироп ви використовувати не будете, а будете класти тільки цукор, то майте на увазі, що його додають не весь відразу, а в кілька етапів. Спочатку всипають 50% від всього обсягу (перед бродінням), а потім ще 2-3 рази (приблизно по 25% від загальної кількості кожного разу) в процесі бродіння.

Домашнє вино з протертою малини з цукром

Запаси малинового варення є, мабуть, у кожної господині. Але нерідко трапляється так, що заготовок на зиму виявляється занадто багато, і за весь зимовий сезон з’їсти все банки варення з малини сімейство не встигає.

З новим урожаєм почнуться нові заготовки, а тому залишати торішню банку ще на рік не хочеться. Щоб не викидати якісний продукт в сміття – пропонуємо зробити з нього смачне насичене вино.

Складові

  • Старе малинове варення – 1 л;
  • Ізюм немитий- 110 г;
  • Вода – 1 л.

Домашнє вино з протертою малини з цукром

Вино з старого малинового варення: простий рецепт

  1. Готуємо 3-х-літрову банку до бродіння: ретельно протираємо її содою, обполіскувати теплою водичкою, після чого стерилізуємо, додавши в ємність трохи окропу. Ця процедура позбавить вашу банку від шкідливих для вина бактерій.
  2. Наступне, що ми зробимо – закип’ятити воду і остудити її до кімнатних показників.
  3. Перекладаємо наше варення в підготовлену (простерилізованих) ємність, заливаємо його зазначеним у списку інгредієнтів кількістю води і додаємо цукровий сироп (він використовується в рецепті за бажанням, наприклад, якщо ви хочете зробити вино десертним, тобто солодким).

Тим, хто буде робити цукровий сироп для малинового вина, слід дотримуватися наступних пропорцій: 250 г цукру на 0,5 літра чистої води.

  1. Далі всипаємо в трилітрову ємність немитий родзинки (це принципово, адже якщо помити родзинки, то з нього змиються природні дріжджі, необхідні нам для активізації бродіння).
  2. Гарненько перемішуємо все додані компоненти і щільно закриваємо ємність капроновою кришкою. Витримувати сусло з малини коштує в досить теплому приміщенні рівно 10 днів.
  3. Через 10 днів, кришку знімаємо, з поверхні сусла акуратно прибираємо мезгу і проціджуємо заграла масу через кілька шарів марлі.
  4. Проціджене сусло переливаємо в чисту ємність (банку або бутель), також попередньо вимиту окропом і содою (як це зробити описано в п.1).
  5. Встановлюємо на горло бутля / банки гідрозатвор, або надягаємо на нього, проколоту на пальці, рукавичку. Рукавичку бажано обв’язати мотузкою, щоб вона не злетіла при бродінні.
  6. Ставимо ємність з майбутнім вином в погано освітлюється місце на 40 днів. Як правило, коли зазначений час, бродіння закінчується. Ви зрозумієте, що бродіння завершено, коли рукавичка здметься (у випадку з гідрозатворів – бульбашки перестануть виходити). По закінченню бродіння напій повинен стати прозорим.
  7. Розливаємо вино по пляшках, але робимо це дуже обережно, щоб осад з одного ємності не потрапив в іншу.

malinovoe-vino.5jpg

11. Відносимо пляшки в прохолодне місце (підвал, комора, погріб), викладаємо їх лежачи і витримуємо (даємо дозріти) в таких умовах не менше 2-х місяців. Фортеця цього напою становить 10-13%.

При приготуванні вина з протертою малини з цукром не рекомендується змішувати кілька різних видів варення – це тільки псує продукт, перебиваючи основний смак другорядним.

Ось, мабуть, і всі секрети виготовлення домашнього напою з ягід малини. У статті ми крок за кроком розписали рецепти солодкого малинового вина, описали, як і скільки днів воно повинно бродити, визрівати і зберігатися.

Вам залишається лише дотримуватися наших рекомендацій – і тоді зробити самому ігристе малинове вино в домашніх умовах буде дуже просто.

Приємною Вам дегустації!