Молоді мами в перший рік життя свого малюка стикаються з багатьма питаннями, але перше місце займає, мабуть, питання харчування дитини. Коли мова йде про прикорму, лікарі настійно рекомендують мамам готувати страви самостійно, а не купувати в магазині, не виняток і сир для немовляти. У домашніх умовах зробити його нескладно, існує маса рецептів приготування сирка для дітей до року, докладніше про технології – далі в статті.
Коли вводити сир в раціон грудничка
Перш, ніж зважитися на приготування домашнього дитячого сирка, необхідно дізнатися, з якого віку його можна давати дитині.
Наприклад, відомий багатьом доктор Комаровський, вважає, що до 6 місяців малюкові взагалі не потрібен прикорм. Немовля повинен харчуватися виключно материнським молоком, а якщо його немає або молока недостатньо, то потрібно купувати якісні дитячі суміші, і цим підгодовувати / догодовувати дитину.
- В 6 місяців вже можна здійснювати перший прикорм, але це повинен бути зовсім не сир.
- Черга сирка підходить приблизно до 7,5-8 місяців. Починати давати сир необхідно з малих порцій (з ½ ч. Л.) І бажано в першу половину дня, щоб можна було зрозуміти реакцію дитячого організму на новий продукт.
Якщо ніяких алергічних та інших небажаних реакцій у малюка не виникне, тоді поступово порцію сирка можна збільшувати.
- У 9 місяців можна давати дитині 30 м
- У 10 місяців – 40 м
- У 11-12 місяців – 50 г.
Сир дитині до року: рецепти приготування
Чому сирок краще готувати своїми руками? Та тому, що домашнє завжди краще: і за якістю, і за смаком.
Безумовно, можна купити готовий продукт в магазині дитячого харчування, проте в ньому, нехай і в мінімальній кількості, але будуть присутні хімічні добавки, і ніхто не вгадає наперед, як відреагує на них незміцнілий дитячий організм. Саме тому, найкраще готувати сир грудничку самої.
Пропонуємо вам кілька простих рецептів його приготування.
Як зробити сир для грудничка: рецепт з молока
Приготувати в домашніх умовах свіжий сирок дуже просто. На все про все нам знадобиться 10-15 хвилин. Технологія приготування домашнього сирка для грудничка складається з кількох нескладних кулінарних кроків.
- Греєм кисле молоко (до кипіння безліч трохи доводимо) до тих пір, поки воно не згорнеться.
- Потім перекладаємо його в сито (застелена марлею), встановлене над каструлею.
- Чекаємо, коли стече сироватка, і все – можна пробувати.
З літра молока можна отримати 1 піалу (середнього розміру) смачного ніжного сирка домашнього приготування.
Як зробити дитячий сир в домашніх умовах: рецепт з кефіру
Готувати сирок своєму малюку можна не тільки на молоці, але і на кефірі. Буде краще і корисніше для здоров’я дитини, якщо ви приготуєте кефір самостійно.
Процес приготування сиру на кефірі в цілому розтягнеться на годинник, але зате ви будете впевнені, що ваш малюк з’їв 100% натуральний продукт, який не викличе у нього алергічних реакцій.
Готуємо домашній кефір
Для приготування кисломолочного продукту нам знадобляться: баночки з йогуртниці, ємність для молока, черпак. Всю посуд обов’язково обдаємо окропом.
- У спеціальну ємність виливаємо 1 л молока, додаємо в нього бактеріальну закваску.
- Всю масу добре перемішуємо, розливаємо по спеціальним баночках, прибираємо їх в йогуртницю.
У йогуртниці продукт повинен провести 6-8 годин, необхідних для повноцінного скисання молока. Якщо робити цю кулінарну процедуру будете в теплу пору року, коли кімнатна температура буде високою, тоді час простою кефіру скорочуйте на 1-2 години.
Протягом всього часу, поки молоко буде скисати, йогуртниця повинна бути включеною.
- Через 6-8 годин йогуртницю вимикаємо, дістаємо з неї кефір в банках, накриваємо їх кришками і прибираємо в холодильник. Зберігати кефір домашнього приготування потрібно не довше 2 днів.
Увага! Використовувати для приготування кефіру, а в подальшому і сиру, потрібно пастеризоване молоко. Його перш, ніж розбавити бактеріальної закваскою, необхідно прокип’ятити. Не рекомендується використовувати для приготування дитячого кисломолочного продукту домашнє молоко, воно дуже жирне, і для дитячого організму не підходить.
Як зробити сир з кефіру для дитини до року
Спосіб 1: швидке приготування на водяній бані
Коли домашній кефір буде повністю готовий – можна приступати безпосередньо до приготування дитячого сиру.
Все, що потрібно нам буде для цього зробити – поставити трохи кефірчика на водяну баню, довести його до кипіння, а потім вимкнути вогонь. Та маса, яка підніметься наверх, – і є необхідний нам сир.
Спосіб 2: відстоювання сиру
Цей спосіб приготування сиру відрізняється від першого тривалістю всього процесу і технологією сквашування молока.
Готувати дитячий сир без закваски ми будемо в такий спосіб:
- Змішуємо пастеризоване молоко з 2 ч. Л. (Без гірки) цукрового піску.
- Доводимо масу до кипіння, охолодити, додаємо в неї 50 мл домашнього кефіру.
- Ретельно все розмішуємо – прибираємо продукт в тепле місце на 12 годин. Після цього ще на 12 годин ставимо сирну масу в холодильник.
Все – сирок для грудничка готовий, можна давати дитині пробувати.
Якщо малюк не захоче їсти несолодкий продукт, тоді можна буде його трохи підсолодити. Для цього спочатку збийте готовий сир блендером, а потім змішайте сирну масу з банановим / яблучним / персиковим / Грушеве пюре.
Тільки в якості добавки обов’язково використовуйте ті фрукти, які ви вже використовували в прикорму, і точно знаєте, що організм вашого малюка добре на них відреагував.
Можна також в блюдо додати трохи фруктози.
На цьому все – смачний домашній сир готовий до вживання. Дотримуйтеся необхідного дозування, залежно від віку дитини, і довго домашній продукт не зберігайте.
Пастеризоване і ультрапастеризоване молоко: в чому різниця
Дуже багато суперечок навколо використання в дитячому харчуванні ультрапастеризованого молока. Хтось стверджує, що воно небезпечне для здоров’я, оскільки в нього додають антибіотики для більш тривалого зберігання.
Інші ж, навпаки, – стверджують, що краще використовувати для приготування кисломолочної продукції саме його, оскільки в ньому маса переваг. Але, тим не менш, незважаючи на всі розбіжності, – ультрапастеризоване молоко поступається за якістю пастеризованого, і доказом цього є багато лабораторні дослідження.
Істотна різниця між обома видами молока – в температурних показниках, при яких продукт піддається термічній обробці.
- Пастеризоване молоко недовго зберігатися, в силу того, що воно обробляється при t 72-75 ° С градусів протягом 20 секунд. Всі непотрібні бактерії і їх спори знищуються, але вже через 5-6 днів вони знову з’являються і молоко скисає.
- При ультрапастеризації молоко обробляється при t 135-150 ° С протягом 2-3 секунд. Цього достатньо, щоб всі бактерії і спори будете знищені раз і назавжди, і молочко стало очищеним від усього непотрібного.
Однак при такій високій температурі знищуються і багато корисні бактерії, саме тому ультрапастеризоване молоко лікарі в дитячому харчуванні рекомендують замінювати пастеризованим.
Існує, як бачите, безліч рецептів, як швидко приготувати сир для грудничка в домашніх умовах. Щоб ваш малюк міг недоотримувати всі необхідні вітаміни, мінерали, макро- і мікроелементи, завжди знаходите час для домашнього приготування всіх молочних і кисломолочних продуктів, які ви будете давати своєму грудничку. Це не так складно, як здається на перший погляд, зате за здоров’я своєї дитини ви завжди будете спокійні.