Як зробити сир для грудничка

Сир для грудничка
Молоді мами в перший рік життя свого малюка стикаються з багатьма питаннями, але перше місце займає, мабуть, питання харчування дитини. Коли мова йде про прикорму, лікарі настійно рекомендують мамам готувати страви самостійно, а не купувати в магазині, не виняток і сир для немовляти. У домашніх умовах зробити його нескладно, існує маса рецептів приготування сирка для дітей до року, докладніше про технології – далі в статті.

Коли вводити сир в раціон грудничка

Перш, ніж зважитися на приготування домашнього дитячого сирка, необхідно дізнатися, з якого віку його можна давати дитині.

Наприклад, відомий багатьом доктор Комаровський, вважає, що до 6 місяців малюкові взагалі не потрібен прикорм. Немовля повинен харчуватися виключно материнським молоком, а якщо його немає або молока недостатньо, то потрібно купувати якісні дитячі суміші, і цим підгодовувати / догодовувати дитину.

Сир для грудничка

  • В 6 місяців вже можна здійснювати перший прикорм, але це повинен бути зовсім не сир.
  • Черга сирка підходить приблизно до 7,5-8 місяців. Починати давати сир необхідно з малих порцій (з ½ ч. Л.) І бажано в першу половину дня, щоб можна було зрозуміти реакцію дитячого організму на новий продукт.

Якщо ніяких алергічних та інших небажаних реакцій у малюка не виникне, тоді поступово порцію сирка можна збільшувати.

  • У 9 місяців можна давати дитині 30 м
  • У 10 місяців – 40 м
  • У 11-12 місяців – 50 г.

Сир дитині до року: рецепти приготування

Чому сирок краще готувати своїми руками? Та тому, що домашнє завжди краще: і за якістю, і за смаком.

Безумовно, можна купити готовий продукт в магазині дитячого харчування, проте в ньому, нехай і в мінімальній кількості, але будуть присутні хімічні добавки, і ніхто не вгадає наперед, як відреагує на них незміцнілий дитячий організм. Саме тому, найкраще готувати сир грудничку самої.

Пропонуємо вам кілька простих рецептів його приготування.

Як зробити сир для грудничка: рецепт з молока

Приготувати в домашніх умовах свіжий сирок дуже просто. На все про все нам знадобиться 10-15 хвилин. Технологія приготування домашнього сирка для грудничка складається з кількох нескладних кулінарних кроків.

  • Греєм кисле молоко (до кипіння безліч трохи доводимо) до тих пір, поки воно не згорнеться.
  • Потім перекладаємо його в сито (застелена марлею), встановлене над каструлею.

Як зробити сир для грудничка

  • Чекаємо, коли стече сироватка, і все – можна пробувати.

Сир для грудничка в домашніх умовах

З літра молока можна отримати 1 піалу (середнього розміру) смачного ніжного сирка домашнього приготування.

Як зробити дитячий сир в домашніх умовах: рецепт з кефіру

Готувати сирок своєму малюку можна не тільки на молоці, але і на кефірі. Буде краще і корисніше для здоров’я дитини, якщо ви приготуєте кефір самостійно.

Процес приготування сиру на кефірі в цілому розтягнеться на годинник, але зате ви будете впевнені, що ваш малюк з’їв 100% натуральний продукт, який не викличе у нього алергічних реакцій.

Готуємо домашній кефір

Для приготування кисломолочного продукту нам знадобляться: баночки з йогуртниці, ємність для молока, черпак. Всю посуд обов’язково обдаємо окропом.

  • У спеціальну ємність виливаємо 1 л молока, додаємо в нього бактеріальну закваску.
  • Всю масу добре перемішуємо, розливаємо по спеціальним баночках, прибираємо їх в йогуртницю.

У йогуртниці продукт повинен провести 6-8 годин, необхідних для повноцінного скисання молока. Якщо робити цю кулінарну процедуру будете в теплу пору року, коли кімнатна температура буде високою, тоді час простою кефіру скорочуйте на 1-2 години.
Протягом всього часу, поки молоко буде скисати, йогуртниця повинна бути включеною.

  • Через 6-8 годин йогуртницю вимикаємо, дістаємо з неї кефір в банках, накриваємо їх кришками і прибираємо в холодильник. Зберігати кефір домашнього приготування потрібно не довше 2 днів.

Увага! Використовувати для приготування кефіру, а в подальшому і сиру, потрібно пастеризоване молоко. Його перш, ніж розбавити бактеріальної закваскою, необхідно прокип’ятити. Не рекомендується використовувати для приготування дитячого кисломолочного продукту домашнє молоко, воно дуже жирне, і для дитячого організму не підходить.

Як зробити сир з кефіру для дитини до року

Спосіб 1: швидке приготування на водяній бані

Коли домашній кефір буде повністю готовий – можна приступати безпосередньо до приготування дитячого сиру.

Все, що потрібно нам буде для цього зробити – поставити трохи кефірчика на водяну баню, довести його до кипіння, а потім вимкнути вогонь. Та маса, яка підніметься наверх, – і є необхідний нам сир.

Як зробити сир з кефіру для дитини до року

Спосіб 2: відстоювання сиру

Цей спосіб приготування сиру відрізняється від першого тривалістю всього процесу і технологією сквашування молока.

Готувати дитячий сир без закваски ми будемо в такий спосіб:

  1. Змішуємо пастеризоване молоко з 2 ч. Л. (Без гірки) цукрового піску.
  2. Доводимо масу до кипіння, охолодити, додаємо в неї 50 мл домашнього кефіру.
  3. Ретельно все розмішуємо – прибираємо продукт в тепле місце на 12 годин. Після цього ще на 12 годин ставимо сирну масу в холодильник.

Все – сирок для грудничка готовий, можна давати дитині пробувати.

Як зробити сир дитині до року

Якщо малюк не захоче їсти несолодкий продукт, тоді можна буде його трохи підсолодити. Для цього спочатку збийте готовий сир блендером, а потім змішайте сирну масу з банановим / яблучним / персиковим / Грушеве пюре.

Тільки в якості добавки обов’язково використовуйте ті фрукти, які ви вже використовували в прикорму, і точно знаєте, що організм вашого малюка добре на них відреагував.

Можна також в блюдо додати трохи фруктози.

На цьому все – смачний домашній сир готовий до вживання. Дотримуйтеся необхідного дозування, залежно від віку дитини, і довго домашній продукт не зберігайте.

Пастеризоване і ультрапастеризоване молоко: в чому різниця

Дуже багато суперечок навколо використання в дитячому харчуванні ультрапастеризованого молока. Хтось стверджує, що воно небезпечне для здоров’я, оскільки в нього додають антибіотики для більш тривалого зберігання.

Інші ж, навпаки, – стверджують, що краще використовувати для приготування кисломолочної продукції саме його, оскільки в ньому маса переваг. Але, тим не менш, незважаючи на всі розбіжності, – ультрапастеризоване молоко поступається за якістю пастеризованого, і доказом цього є багато лабораторні дослідження.

Істотна різниця між обома видами молока – в температурних показниках, при яких продукт піддається термічній обробці.

Домашній сир для дитини до року

  • Пастеризоване молоко недовго зберігатися, в силу того, що воно обробляється при t 72-75 ° С градусів протягом 20 секунд. Всі непотрібні бактерії і їх спори знищуються, але вже через 5-6 днів вони знову з’являються і молоко скисає.
  • При ультрапастеризації молоко обробляється при t 135-150 ° С протягом 2-3 секунд. Цього достатньо, щоб всі бактерії і спори будете знищені раз і назавжди, і молочко стало очищеним від усього непотрібного.
    Однак при такій високій температурі знищуються і багато корисні бактерії, саме тому ультрапастеризоване молоко лікарі в дитячому харчуванні рекомендують замінювати пастеризованим.

Існує, як бачите, безліч рецептів, як швидко приготувати сир для грудничка в домашніх умовах. Щоб ваш малюк міг недоотримувати всі необхідні вітаміни, мінерали, макро- і мікроелементи, завжди знаходите час для домашнього приготування всіх молочних і кисломолочних продуктів, які ви будете давати своєму грудничку. Це не так складно, як здається на перший погляд, зате за здоров’я своєї дитини ви завжди будете спокійні.