Як зробити сир альметте будинку

сир альметте
В очікуванні гостей хочеться приготувати щось таке, що б припало до смаку всім – і любителям гострих закусок, і вегетаріанцям. Пропонуємо спробувати зробити знаменитий сирний сир альметте в домашніх умовах, класичний рецепт якого можна вдосконалювати до нескінченності. Мінімальний набір продуктів, всього кілька хвилин часу – і пікантне частування, яке можна намазувати на хліб або подавати окремо, готово!

Прекрасна історія знаменитого продукту

Мальовнича долина біля підніжжя Баварських Альп, маленьке містечко Шонгау, в якому живуть працьовиті німці, – місце народження альметте.

Народна легенда розповідає, що одного разу місцевий селянин, отримавши сир з коров’ячого молока, вирішив додати в нього вершки. Так і вийшов знаменитий м’який сир, який обожнюють і цінують гурмани всього світу.

Існує кілька різновидів цієї сирної закуски, в тому числі вершкова «класика», а також часниковий, огірковий і інші варіанти.

Сирний сир альметте легко приготувати в домашніх умовах, маючи під рукою хороший рецепт.

Рецепт сиру альметте з огірком і селерою

Як зробити сир альметте будинку

Складові

  • Масло вершкове – 100 г + –
  • Сир м’який з коров’ячого молока (18%) – 250 г + –
  • Селера молодий – 1 стебло + –
  • Огірок свіжий (середнього розміру) – 1 шт. + –
  • Кріп – невеликий пучок + –
  • Сіль – 1/3 ч.л. або за смаком + –

Як приготувати сирний сир альметте будинку

Цей варіант сиру альметте для приготування вдома дуже простий і легко піддається коригуванню. Наприклад, селера можна замінити листям хрону або «пекінка». Вийде не менше пікантно і смачно!

  1. Сирну масу необхідно перетворити в м’яку однорідну пасту. Для цього озброїмося блендером.
  2. Своїм та злегка обсушуємо огірок, селера, кріп. Шкірку з огірочка знімати необов’язково.
  3. Всю зелень ріжемо шматочками, поступово додаємо в блендер і ретельно дрібніше, поки не отримаємо масу однорідної консистенції.
  4. Туди ж кладемо розм’якшене масло. Тільки з морозилки – можна, оскільки воно дасть грудочки, що вкрай небажано.

Далі залишиться тільки підсолити за смаком, і чудовий сир альметте по-домашньому буде готовий!

Твожний сир Альметов з плавленим сиром

А ось – ще один варіант того, як зробити неповторний альметте в домашніх умовах.

Сир потрібно брати максимальної жирності – в такому продукті немає крупинок. Ніжності закусці додасть плавлений сир.

Інгредієнти для закуски

  • Сир – 1 пачка;
  • Сирок пастоподібний типу «Янтар» (55-65% жирності) – 100 г;
  • Йогурт класичний – 100 г;
  • Корнішони (свіжі або мариновані) – 2-3 шт .;
  • Зелень (цибуля, кріп, селера, петрушка) – за смаком.

Сирний сир альметте в домашніх умовах

Як приготувати сир альметте

  1. Як і в першому випадку, починаємо з переробки блендером сирної маси.
  2. Паралельно додаємо плавлений сир.
  3. Далі – корнішони і зелень. Все моєму, злегка обсушуємо, дрібніше і додаємо в сирно-сирну масу.
  4. Йогурт – туди ж. Все продовжуємо збивати до отримання крему.

Більшість продуктів містять сіль, тому підсолювати сирний сир альметте, отриманий в домашніх умовах, необов’язково. Втім, це – справа смаку. Головне – щоб всім сподобалося.

Рецепт альметте з часником і кропом

І наостанок – ще один оригінальний рецепт сиру альметте по-домашньому. В результаті отримаємо ніжну сирну масу, геть позбавлену крупинок. У неї в якості наповнювача можна додати, наприклад, рубаний часник і кріп. Вийде дивно смачно і гостро!

Складові

  • Молоко коров’яче свіже – 3 л;
  • Оцтова кислота – 1 ст. л;
  • Свіжий (або сушений) кріп – 1 пучок;
  • Часник молоденький – 2 великих зубки;
  • Сіль.

Рецепт сиру альметте з часником і кропом

Як зробити сир альметте в домашніх умовах

  1. Беремо велику каструлю з нержавіючої сталі, виливаємо в неї молоко, солимо і – на вогонь середньої інтенсивності.
  2. Як тільки закипить, відразу ж додаємо кислоту. Молоко моментально «згорнеться» – сирна маса відокремиться від сироватки.
  3. Прокип’ятивши після цього вміст ємності ще 1-2 хвилини, прибираємо її з вогню.
  4. Беремо друшляк, встеляли його складеної вчетверо чистою марлею і ллємо кисле молоко.
  5. Коли основна частина сироватки стече, марлю збираємо на зразок мішечка, зав’язуємо і підвішуємо на кілька годин над мискою.
  6. Далі гарненько віджимаємо її вміст, поміщаємо під прес: марлю з сиром в ній кладемо в маленький друшляк, накриваємо тарілкою, на яку потрібно покласти вантаж. Сам друшляк поміщаємо в миску такого діаметру, щоб він не торкався її дна. Всю цю конструкцію відправляємо в холодильник.

Через 6-8 годин ніжний м’який сир без грудочок буде готовий. У нього додамо заздалегідь очищений і максимально подрібнений часник і дрібно-дрібно рубаний кріп. Добре перемішати масу, і можна буде намазати її на тости і злегка підсушений хлібець.

Знаючи тепер, як готувати знаменитий сир альметте в домашніх умовах, будемо радувати своїх близьких і друзів смачною корисною закускою.