Зробити смачну і корисну ковбаску з м’яса птиці можна і вдома – досить знати правильний рецепт і мати під рукою все необхідне. Куряча шинка в ветчінніце – це саме те блюдо, яке стане хітом вашого святкового столу і прикрасою буденного обіду. Ми розберемо, як правильно готувати таке домашнє частування, які продукти для нього потрібні і як поводитися з сучасною металевої помічницею для варіння ковбаси.
Що можна покласти в домашню шинку з курячого м’яса
На західних теренах куряче м’ясо в ветчінніце нерідко приправляють шматочками каперсів – виходить незвичайно і смачно, а ще це відмінний варіант для тих сімей, де вже втомилися від звичайної курячої ковбаси.
Ще один улюблений рецепт багатьох закордонних господинь – куряча шинка з ароматними травами, причому трав кладуть дуже багато і використовують як свіжі, так і сушені їх види. Для різноманітності і розширення гастрономічного досвіду можна додати в дієтичну шинку навіть листя м’яти або меліси!
Якщо для вас зовнішній вигляд страви не менш важливий, ніж його смак, то зверніть увагу на рецепт з використанням кунжутного насіння і базиліка: всередину ветчінніци укладаємо шарами травичку, приблизно через кожен сантиметр м’яса, добре утрамбовуючи зверху, а вже готовий продукт обвалюють в насінні білого кунжуту. Також його можна додати і до самого м’яса.
Домашня шинка з індички і курки в ветчінніце
В цьому варіанті ми пропонуємо зробити справжню святкову шинку в красивій золотистої глазурі, як на картинках з кулінарних книг.
Складові
- Куряче м’ясо – 400 г;
- М’ясо індички – 400 г;
- Сіль – 1 ч.л .;
- Мускатний горіх – 2-3 пучку;
- Коріандр – щіпка;
- Часник – 2-3 зубки;
- Перець чорний (краще мелений) – 1 щіпка;
- Мед – 2-3 ст.л .;
- Цукор – 2 ст.л.
Як зробити домашню шинку з м’яса птиці в духовці, покроковий рецепт
- Нарізаємо м’ясо курочки і індички невеликими, але і не дрібними шматочками. Можна використовувати і жирні частини тушки (якщо, звичайно, ви не збираєтеся запікати дієтичну шинку).
- Всипаємо до м’яса спеції – коріандр, мускатний горіх, сіль, перець. Тиснемо часник, пропускаючи його через прес і також додаємо до м’яса. Гарненько перемішуємо куряче філе.
- Можна додати і трохи рослинного масла, не більше однієї столової ложки. Досвідчені кулінари стверджують, що так шинка в ветчінніце вийде краще. Однак цей пункт залишається на розсуд господинь.
- Ми залишаємо курку і м’ясо індички при кімнатній температурі на 20-30 хвилинок, щоб м’ясо увібрало в себе аромати спецій і встигло промаринуватися.
- Вогнетривку плівку або рукав з целофану опускаємо всередину нашої металевої помічниці: засовуємо його до самого низу, встановивши ветчінніцу вертикально, а краю пакета виводимо назовні, щоб потім їх було зручно зв’язати і скріпити.
- Опускаємо всередину ветчінніци наше мяско, гарненько утрамбовувавши його. Врахуйте, що для успішного запікання шинки необхідно повністю позбутися від пухирців повітря всередині, для цього як слід спресуйте м’ясо всередині.
- Щільно закручуємо пакет зовні, переконавшись в тому, що він не розв’яжеться в процесі приготування.
- Починаємо випікати наше блюдо. Насамперед, встановлюємо мінімальну температуру в духовій шафі і ставимо на одну з середніх полиць миску з вогнетривкого матеріалу, наповнену водою.
- У неї відправляємо і нашу домашню ковбаску в ветчінніце. Засікаємо близько години і чекаємо, коли ветчінка з птиці гарненько пропечеться.
- Готову шинку відправляємо прямо з духовки (разом з рукавом) в крижану воду на півгодини.
- Після цього розпаковуємо ковбасу, витягуючи її з ветчінніци і вийнявши з целофану. Знову включаємо духовку, але на цей раз обираємо середній температурний режим (160-170 градусів).
- Обмащуємо нашу курячо-індиче шинку сумішшю з цукру і меду, щоб отримати карамельну глазур, кладемо на деко або поміщаємо в форму для випічки з невисокими бортами і прибираємо в духовку на 10-15 хвилинок.
Таке блюдо виходить на рідкість апетитним і красивим і неодмінно порадує і вас, і ваших гостей!
Шинка з курки в ветчінніце в мультиварці
Складові
- Куряче м’ясо – 800-900 г + –
- Прянощі і спеції – за смаком + –
- Часник – 1-2 зубки + –
- Сіль – за смаком + –
Як готувати курячу шинку в мультиварці в ветчінніце
- Курочку рубаємо на середні шматочки, після чого обвалюють їх в своїх улюблених спеціях. Найкраще до м’яса птиці підходить мускатний горіх, кардамон, імбир, гірчиця, солодка паприка. Також не забуваємо посолити блюдо.
- Потім видавлюємо в миску пару зубчиків часнику, щоб зробити шинку більш насиченим за смаком і кілька пікантні. Перемішуємо м’ясо і залишаємо при кімнатній температурі на 30-40 хвилин, щоб воно промаринувалося.
- Після півгодини встановлюємо на столі ветчінніцу, укладаючи її вертикально – отворами вниз і вгору відповідно. Опускаємо всередину рукав для запікання, виводимо його кінці наверх, щоб потім скріпити їх.
- Опускаємо промаринуватися курочку в ветчінніцу, одночасно гарненько утрамбовуючи його, щоб домашня шинка вийшла соковитою і щільною, як магазинна.
- Надійно зав’язуємо целофановий пакет, обмотавши його мотузкою або просто зв’язавши в кілька вузлів краю.
- У чашу мультиварки наливаємо холодну воду – стільки, щоб вистачило на варіння шинки і м’ясна ковбаса була покрита нею.
- Вибираємо режим «Гасіння» і ставимо таймер на 60 хвилин.
- Потім ставимо «Підігрів» ще на 10-20 хвилин.
- Витягуємо ветчінніцу з мультиварки і тут же занурюємо її в холодну воду на 20-30 хвилин.
Виймаємо курячу шинку з ветчінніци, нарізаємо і подаємо до столу.