Коли на сніданок набридають пластівці, каші і омлети, і хочеться побалувати себе чимось іншим, виникає питання: що простого можна придумати?
І ось тут варто згадати, що є легкий і завжди вдалий рецепт, і це – повітряна шарлотка з соковитою кислинкою яблук і тонким, злегка пряним, ароматом кориці. Не секрет, що цей класичний пиріг у всіх виходить по-різному, але якщо хочете добитися справді чудового результату, тоді читайте наш покроковий рецепт.
До речі, ви знали, що шарлотку можна готувати не тільки з яблуками, але і грушами, сливами і навіть персиками? Все залежить тільки від вашої фантазії.
Однак сьогодні ми розповімо вам про найлегший рецепт шарлотки з класичним яблучним наповнювачем, а як його прикрасити або урізноманітнити – вже вирішувати вам.
Повітряна шарлотка «з дитинства» в духовці
Складові
- Яблука – 5-6 шт. + –
- Яйця курячі – 4 шт. + –
- Борошно пшеничне – 1 склянка + –
- Цукор – 1 ст. + –
- Сіль – 0,5 ч.л. + –
- Ванільний цукор – 1 ч.л. + –
- Кориця – 1 ч.л. + –
- Масло вершкове – 25 г + –
- Манка – для присипки (за смаком) + –
Як приготувати повітряну шарлотку з яблуками в духовці
Якби нам довелося спробувати початковий рецепт шарлотки, то, швидше за все, ми б навіть не впізнали в ньому звичний з дитинства пиріг. Так, на думку англійців, в його склад повинні, крім яблук, входити хліб, заварний крем і лікер.
Але нам, звичайно ж, миліше й звичніше знайомий бабусин варіант, в якому теплий бісквіт просочився ароматом фруктів.
В першу чергу, миємо й обсушуємо яблука. Іноді, радять використовувати виключно Антонівка, але, насправді, вибирати можна будь-який сорт на свій смак, головне, щоб плоди були досить соковитими і щільними.
- У чашу міксера (плутаємо з блендером) розбиваємо яйця і ставимо їх збивати на максимальну швидкість. Залежно від потужності міксера, це займе 5-7 хвилин. Процес піде швидше, якщо яйця були кімнатної температури. В результаті, вони повинні придбати легкий кремовий відтінок.
- Чи не знижуючи швидкості роботи міксера, додаємо сіль і цукор. Цукор повинен повністю розчинитися, а збита суміш стати ще світліше. На це піде ще близько п’яти хвилин. Не поспішайте, в цьому весь секрет.
Якщо ви хотіли знати, як приготувати повітряну шарлотку, то ось вам відповідь – просто збийте яйця, як можна сильніше.
Поки яйця з цукром збиваються, займемося яблуками.
- Для початку видаляємо з них серцевину і пом’яті ділянки, якщо вони зустрічаються.
- Далі нарізаємо їх на досить великі часточки: чи не дрібнити, якщо не хочете отримати пюре, при запіканні вони стануть м’якше.
Щоб шарлотка стала ще смачніше, регулюйте кількість цукру на свій смак. До кислим фруктам більше підійде солодкий бісквіт, тоді пиріг вийде насиченим і пікантним. А ось до солодких медовим яблукам тісто можна зробити злегка пріснуватим і отримати ідеально збалансоване рівне поєднання.
Якщо ви хочете додатково прикрасити пиріг, заздалегідь відкладіть кілька порізаних шматочків яблук, їх ми будемо укладати на самий верх тіста.
- Швидкість міксера зменшуємо до мінімуму, в збиті з цукром яйця поступово додаємо ванільний цукор, корицю і борошно.
- Борошно вводимо поступово маленькими порціями, стежимо, щоб не було грудочок. Не переборщити, тісто по консистенції повинне вийти схожим на рідку сметану.
- У чашу з тестом додаємо порізані яблука і перемішуємо, тепер уже звичайною ложкою, міксер нам більше не знадобиться.
Все готово до випічки, погодьтеся, не дарма цей рецепт називають «легка шарлотка».
Щоб урізноманітнити рецепт, на цьому етапі в тісто можна додати рубані горіхи, шоколадну крихту або журавлину.
- Форму для випічки, краще роз’ємну, змащуємо вершковим маслом, а потім злегка присипаємо манною крупою. У готовому пирозі вона абсолютно не буде відчуватися, зате випічка вийде акуратною і красивою.
- Тісто з яблуками вливаємо в підготовлену форму. Якщо у нас залишилася частина порізаних яблук, то можна красиво викласти їх поверх тесту: вони підрум’яняться і створять візерунок.
- Духовку розігріваємо до 180 ° С і відправляємо туди шарлотку. Найкраще поставити пиріг на центральні грати, так він рівномірно пропечеться зверху і знизу. Ми залишаємо запікатися приблизно на 30 хвилин.
Готовність дуже зручно перевіряти дерев’яною зубочисткою: якщо проткнути готовий пиріг, то зубочистка нічого очікувати вологій, і навпаки, якщо на ній залишаться крихти – випічка сира.
Витягуємо шарлотку з духовки, злегка остудити, дістаємо з форми і подаємо гарячою. Якщо ми все зробили правильно, то у нас вийде ідеальна повітряна і легка шарлотка. Дуже смачно її є з чаєм, кавою або кулькою ванільного морозива.
Смачного!