Для тих, хто любить алкогольні напої, не секрет, що в домашніх умовах можна виготовити досить гідний за смаковими якостями продукт.
Вино із чорної бузини – простий рецепт, який застосовується в домашніх умовах, не залишить байдужим жодного шанувальника продуктів домашнього виноробства. Терпкий смак, оригінальна свіжість і легкість у виготовленні роблять цей напій улюбленцем на домашніх застіллях і святах.
Корисні властивості вина з чорної бузини
Рецепт вина з бузини в домашніх умовах допоможе самостійно виготовити продукт, багатий вітамінами і мінералами. Глюкоза, ефірні масла, органічні кислоти, аскорбінова кислота, рутин – ось мала частина корисних речовин, якими багаті плоди чорної бузини.
Напій відмінно допомагає в боротьбі з цукровим діабетом, відновлює роботу шлунково-кишкового тракту, відновлює функцію нирок, під час лактації збільшує кількість молока.
Виготовивши вино з бузини чорної по простому рецептом, ви зможете убезпечити себе від вірусних інфекцій, зміцнити судини, поліпшити стан нервової системи. Бузина багата на антиоксиданти, допомагає виводити з організму токсини, надає тонізуючу дію.
Для приготування вина використовуємо тільки бузину чорного кольору: вона багата на цілющі властивості і має приємний смак.
Бузина з червоними ж плодами містить в собі отруйні речовини і використовується тільки як декоративну рослину.
Смакові якості вина і нюанси приготування
Вино із чорної бузини має багату багаторівневу композицію. З перших нот можна почути характерні сливові ноти, за якими слід легкий смак агрусу. Завершує букет гірчинка, що надає букету вина пікантність і цілісність.
Для виготовлення вина підійдуть тільки стиглі неушкоджені ягоди, адже саме вони зможуть надати напою неповторний терпкий смак.
Збирати врожай потрібно в теплу і не дощову погоду. Це допоможе зберегти на ягодах природний дріжджовий шар, який так необхідний в процесі бродіння вина.
Як зробити вино з чорної бузини: простий рецепт
Складові
- Чорна бузина – 10 кг + –
- Цукор-пісок білий – 2 кг + –
- Вода очищена – 6 л + –
Як приготувати вино з чорної бузини
- Плоди бузини ретельно перебираємо і промиваємо. За допомогою блендера або м’ясорубки, необхідно подрібнити ягоди до стану кашки.
- Отриману суміш потрібно розділити на сік і мезгу. Віджату масу прибираємо на п’ять годин на тепле місце.
- Після того, як вона настоялась, зливаємо настій, і з’єднуємо його з соком. В отриману суміш додаємо цукор і ретельно перемішуємо.
- Сусло, яке вийшло, переливаємо в скляну пляшку. Закриваємо щільно пробкою, до якої прикріплено газовідвідна трубка.
- Тепер виноматеріалу необхідно настоятися при кімнатній температурі. Опускаємо кінець газовідвідної трубки в банку з водою. Це дозволить спостерігати за процесом бродіння, під час якого будуть виходити бульбашки.
- Протягом трьох тижнів цей процес буде затухати, а коли зовсім припиниться, потрібно злити вино в чисту тару за допомогою гумового шланга. Але варто враховувати, що осад не повинен потрапити в ємність. Переливати потрібно повільно і обережно.
Для того, щоб відчути повноту смаку і аромат вина, йому потрібно настоятися. Перемістіть бутель в темне прохолодне місце на три місяці, а після закінчення терміну розлийте по чистим і сухим пляшках.
Термін зберігання домашнього вина з чорної бузини – близько року. Згодом напій починає втрачати свої смакові якості, а тому краще не зберігати його занадто довго.