У розпал фруктово-ягідного сезону варто запастися домашніми заготовками про запас, щоб у холодні дні балувати сім’ю натуральними джемами.
Полуниця, протерта з цукром – це чудовий вихід для тих господинь, хто не дуже любить займатися консервацією і стерилізацією склянок. Наші прості варіанти навчать вас, як можна легко заготовити корисної ягідки для майбутньої зими.
Користь протертих ягід
Перетирання ягід стає все більш популярним, а тому варто звернути особливу увагу на такі рецепти – вони помітно спрощують життя сучасної господині.
Але не тільки тому полуниця з цукром може стати краще будь-якого звареного варення:
- Фрукти і плоди в процесі перетирання не втрачають своїх корисних властивостей і вітамінів, в той час, як в процесі варіння неминуче розпадаються багато мікроелементів. Ось чому саме такі джеми є найбільш корисними і вітамінними для здоров’я!
- Перетерту полуницю легко зберігати, причому робити це можна як поза прохолодного приміщення, так і в морозилці, якщо ви збираєтеся зберегти полуничне варення надовго. Це дуже зручно і економить масу корисного часу!
- На відміну від консервованих джемів, така ягоди не заграє в процесі зберігання і не зіпсується, а тому ви отримаєте в кінцевому підсумку рівно стільки джему з солодкою тертої полуниці, скільки заготовили. Всі ми знаємо, як прикро, коли банки в погребі «вибухають» і частина врожаю йде нанівець!
- Для того, щоб зробити домашнє варення не потрібно ніяких спеціальних знань, стерильних умов або метушні з інгредієнтами – тільки лише цукор і полуниця, більше нічого. І ласувати таким джемом можна вже відразу після приготування!
- Перетерта полуниця має незаперечну перевагу перед варенням, приготовленим класичним методом – консервацією. Вона не тільки зберігає свій дивовижний запах, але і відрізняється яскравим свіжим смаком – ви немов їсте справжню ягоду, зібрану вранці. Чого не можна сказати про вивареного полуниці.
Полуниця протерта з цукром, простий домашній рецепт
Складові
- Полуниця – 3 кг + –
- Цукор-пісок білий – 3 кг + –
Як зробити джем з перетертої полуниці своїми руками
На одну порцію ягідки ми беремо таку ж кількість цукру (тобто, якщо у вас 6 кілограмів полуниці, приготовленої для варення, то цукру ми теж будемо використовувати рівно 6 кілограмів).
Так як цукор природним чином зберігає поживну цінність продукту і виступає в ролі натурального консерванту (як і сіль), нічого крім цих двох інгредієнтів використовувати для успішного рецепта не потрібно.
- Полуницю ви можете використовувати абсолютно будь-яку для цього рецепта, що є ще однією важливою перевагою. І навіть з перестиглої і пом’ятою полуниці можна натерти чудовий джем! Просто гарненько вимийте ягідки під проточною водою, намагаючись їх не розчавити.
- Потім очистіть полуницю для варення від сміття – листочків, капелюшки, плодоніжок та інших непотрібних складових. Обсушену готову ягоду розкладаємо на рушник або поверх чистої тканини, щоб вона остаточно висохла.
- Після цього приступаємо до перетирання, попередньо переконавшись, що у нас є стільки ж цукру, скільки важить сама ягода. Найзручніше подрібнювати полуничку в блендері або кухонному комбайні. Але якщо у вас таких помічників в будинку немає, то можна обійтися і простим ситом: викладаємо на нього потроху ягідок і притискаємо, розтираючи і пропускаючи ягідну м’якоть крізь отвори.
- Додаємо в полуничне пюре цукор і вимішуємо масу, щоб вона стала однорідною. У нас виходить насичене, ароматне домашнє варення. Якщо вам хочеться отримати саме густий джем, то додайте в цукор трохи желатину. З ним перетерта полуниця отримує консистенцію киселю, що дуже зручно для тортів, бутербродів і для начинки в здобу.
- Тепер нам потрібно розлити домашній джем в відповідну тару. Для цього підійде будь-яка – і скляна, і пластикова, а також спеціальні контейнери з кришками. Тільки попередньо як слід вимийте посуд, обдайте окропом і просушіть.
- Якщо ви будете відправляти домашнє варення в холодильну камеру, то спершу насипте зверху шар цукру перед тим, як закупорити посуд. Це допоможе зберегти протерту ягоду довше. У звичайній холодильній камері такий джем може стояти не менше півроку.
Бажаєте зберегти полуницю на цілий рік? Для цього свіжу перетерту ягоду розфасовують по відповідним контейнерів, наповнюючи їх приблизно на 3 \ 4, після чого також засипають зверху цукром приблизно на один палець.
Полуниця і суниця з цукром без варіння, рецепт на зиму
Складові
- Полуниця свіжа – 3 кг;
- Суниця свіжа – 2 кг;
- Цукор-пісок білий – 7 кг.
Як готується варення з тертої полуниці і цукру
У цій рецептурі ми використовуємо більше цукру, щоб ягоди, по-перше, надійно зберігалися протягом року в морозильній камері, по-друге, щоб вони там не замерзали і не перетворювалися на лід. Також замість суниці можна брати і інші інгредієнти – відмінно підійде обліпиха.
- Вимиваємо ягоди під краном, очищаємо їх від плодоніжок і листочків, гілочок і сміття. Розкладаємо на чистій і сухій поверхні (паперових рушниках, складеної в кілька разів чистою простирадлі і т.д.).
- Найпростіше тут буде орудувати кухонним комбайном. Якщо ви використовуєте блендер, то перетирають ягоди невеликими порціями, щоб отримати відповідну консистенцію. Для цього всипаємо по черзі по одному кілограму полуниці і цукру, збиваємо, відправляємо в більшу чисту каструлю, потім збиваємо ще один кілограм ягід з кіло цукру.
- Готуємо великі контейнери для зберігання з харчового пластику: обмиваємо їх, обшпарюємо окропом і даємо обсохнути. Якщо ємності нові, то переконаєтеся в тому, що в них не присутня неприємного запаху (полуниця легко вбере будь зайві аромати). Для цього варто вимити контейнери кілька разів і залишити відкритими на ніч.
- Розливаємо наш полунично-суничний джем по тарі, засипаємо зверху приблизно 1,5 см цукру, формуючи тим самим «пробку». Закриваємо зверху кришкою і прибираємо в морозильну камеру, де перетерта ягода може зберігатися 1-1,5 року.
При необхідності просто відкривайте контейнер і зачерпуйте необхідну кількість солодкого ягідного пюре – воно не буде замерзати до стану льодинки, а тому можна його відразу використовувати.
Полуниця, протерта з цукром – це відмінний інгредієнт для домашніх пончиків, рулетів, а також для просочення бісквітів і як корисне доповнення до чаю!