Окремо такі напої завжди виходять смачними, насиченими, ароматними, красивими за кольором і що важливо – корисними.
Але сьогодні ми сумісний приємне з корисним і приготуємо вино з малини і смородини, процес мало чим відрізняється від звичайного, різниця лише в тому, що основа подвійна. Такий напій в готовому вигляді оцінять всі, без винятку, адже підходить він до різних страв і урочистостей, як то кажуть – на всі випадки життя.
Рецепт домашнього столового вина з малини і чорної смородини
Складові
- Малина – 2 кг + –
- Чорна смородина – 2 кг + –
- Цукор – 4 кг + –
- Вода – скільки знадобиться + –
Як зробити вино зі смородини та малини своїми руками
Вино зі смородини на малиновою основі готується дуже просто. Якщо дотримуватися всіх правил виготовлення та необхідні пропорції (а вони для кожного типу вина різні), то проблем при виноробстві не виникне.
Заздалегідь підготуйте все необхідне, правильно зберіть урожай – і можна приступати до захоплюючого процесу створення ароматного домашнього вина з додаванням смородини (в нашому випадку – це чорний сорт).
Етап 1: Збираємо малину і готуємо ягоди до обробки
- Рвемо стиглу, що не гнилу, не зіпсуту і не зацвілу малину. Мити урожай не потрібно, нам важливо зберегти «дикі» дріжджі на поверхні ягід для подальшої активізації бродіння.
- Коли ягоди будуть зібрані, перебрані, зелені хвостики видалені – можна засипати малину в чисту (заздалегідь вимиту содою і окропом, а потім витерту насухо) бутель.
- Всипаємо в ємність, поверх ягід, 1 кг цукру і відносимо посудину в тепле місце під прямі сонячні промені. В таких умовах бутель з малиновим вмістом повинна простояти днів 5.
Етап 2: Готуємо чорну смородину для вина
- Збираємо черносмородіновиє ягоди, перебираємо їх, видаляємо всі зіпсовані і недоспелий, відриваємо хвостики і, не милися, відправляємо їх, через 5 днів бродіння малини, в бутель до неї ж. Якщо хочете, то ягоди чорної смородини можна перед закладкою потовкти.
- Знову все засипаємо цукром (1 кг), а потім заливаємо водою (лийте її стільки, скільки знадобиться, щоб досягти рівня «плечей» бутля). Трохи вільного місця в бутлі все-таки має залишитися, це простір заповниться пізніше, безпосередньо в процесі бродіння.
Етап 3: Робимо сусло з малини і чорної смородини
- Вміст бродильной ємності заважаємо (або спеціальними чистими приладами, або чистими сухими руками), після чого встановлюємо на її шийку гідрозатвор або рукавичку.
- Відносимо бутель з вмістом на підвіконня і залишаємо бродити на сонці.
- Через 2 тижні, апарат / рукавичку знімаємо і всипаємо решту 2 кг цукру.
- Знову все перемішуємо і закриваємо бутель рукавичкою або гідрозатворів, залишаємо бродити далі.
Етап 4: Фільтрація домашнього вина з малини і смородини
- Коли бродіння завершиться (у випадку з рукавичкою – вона опуститься, а в гідрозатвори по закінченню бродіння припинять йти бульбашки) – ємність з майбутнім вином відкриваємо і проціджуємо його в емальовану каструлю через двошарову марлю, вистеленную на друшляку.
- З каструлі відфільтрований напій переливаємо знову в бутель.
- Ставимо вино з малини зі смородиною на вікно на 2-3 дня, але вже без рукавички і гідрозатвори. За цей час на дні ємності утворюється осад. Щоб відокремити його від вина, напій потрібно буде обережно через трубочку злити в іншу ємність.
- Після фільтрації смородини-малинове вино ще раз на кілька днів ставимо на вікно – за цей час знову з’явиться осад. Знову, по тій же схемі, зливаємо вино з осаду.
Етап 5: Дозрівання малиново-смородинового вина будинку
- Двічі процеженное вино розливаємо по чистим пляшках, прибираємо для дозрівання в прохолодне приміщення і чекаємо 3 місяці, поки воно дозріє.
Виготовлення малинового вина з червоною смородиною
Якщо в попередньому рецепті пропорції ягід були однаковими, то зараз ми розглянемо технологію, основою якої є малина, а смородиновий сік – її приємним доповненням. Дана рецептура трохи відрізняється від попередньої, але не поступається їй по своїй простоті, так що запам’ятовуйте (або записуйте кроки) і – приступаємо.
Складові
- Малина – 3 кг;
- Сік із червоної смородини – 100-200 мл;
- Вода – 400 мл на 1 л малинового соку;
- Цукор – 500 г перед бродінням і 50-100 г на 1 л соку в самому кінці приготування.
Приготування домашнього вина з малини з червоною смородиною
- Відібрані немиті ягоди малини пропускаємо через соковижималку або товчемо їх звичайної толкушкой в будь-який емальованому ємності.
- Отриману мезгу заливаємо кип’яченою водою (к-ть зазначено в списку інгредієнтів), ретельно заважаємо і залишаємо на добу в теплі.
- Через день, віджимаємо мезгу за допомогою преса або подвійний марлі (можна використовувати будь-яку іншу нещільний тканину).
- Отримане сусло розбавляємо водою (додаємо 400 мл на 1 л соку) і розмішуємо (збовтуємо) його.
- На четверту добу, від початку виготовлення малиново-смородинового сусла, вливаємо в бутель 100 мл соку зі смородини і всипаємо 500 г цукру. Знову все збовтуємо, поки цукор повністю не розчиниться.
- Далі встановлюємо на банку / бутель гідрозатвор або рукавичку з проколоті пальцем. Як водяного затвора може виступати будь-яка трубочка зі скла, вставлена в пробку, виготовлену з дерева.
Надітий на пробку гумовий шланг опускаємо в стакан, наполовину заповнений водою. Вода буде поступово випаровуватися, тому час від часу доливайте її.
Можете також наповнити циліндр трубки гліцерином (в такому випадку вода в склянці не знадобиться), він майже не випаровується, тому може використовуватися вами багато разів.
- В таких умовах вино буде бродити 1,5-2 місяці. Коли бродіння закінчиться – проціджуємо (фільтруємо) напій за допомогою сифонної трубки, відокремлюючи осад від винного вмісту.
- Відціджені вино можна розбавити цукром (50-100 г на один літр соку, не більше), якщо на ваш погляд солодощі не вистачає. Після цього розмішуємо його, розливаємо по пляшках, щільно закупорюють і відносимо в холодне приміщення на зберігання.
Будьте уважні – додавання цукру в самому кінці приготування може викликати повторне бродіння.
Щоб цьому запобігти – додайте трохи горілки або спирту в вино (не більше 10-12% від усієї маси, щоб загальна міцність напою становила не більше 16-22%).
Якщо не хочете отримати кріплене вино з малини і смородини, то просто пропастерізуйте його, а алкоголь не додавайте.
Секрети приготування вина зі смородини та малини
- Робити вино з малини можна з додаванням не тільки чорного і червоного, а й білого сорту смородини. Кожен сорт ягід по-своєму унікальний, він надає напою свій неповторний колір, аромат і смак. Крім цього, природні особливості ягід вимагають правильного співвідношення води і цукру.
- Основою для вина може бути і не малина. Ви можете все робити так, як для вина зі смородини, а потім просто додати в напій з чорної (білою, червоною) смородини трохи соку малини.
- Якщо бродіння буде йти мляво – можете активізувати його, додавши закваску. В її ролі можуть виступати винні дріжджі, родзинки або спеціальна закваска, приготована з малини. Вона є відмінним стимулюючим засобом для бродіння практично будь-якого вина.
Як приготувати малинову закваску – читайте в докладній статті на сайті.
Малинова закваска для вина
- Правильні пропорції повинні бути дотримані і тоді, коли ви збираєтеся готувати різні за типом вина: столові, десертні, напівсолодкі і т.п.
- Наприклад, співвідношення соку малини, чорної смородини, води і цукру для столового вина повинні бути таким: 3,4 л + 1,4 л + 4,4 л + 1,6 кг.
- Для виготовлення десертного вина потрібно брати: 4,8 л малинового соку, 2 л смородинового соку, 1,4 л води і 3 кг цукру.
Дотримуючись простих рецептів і секретів виноробства, ви запросто зробите вино з малини і смородини в домашніх умовах. Цей напій справді смачний і корисний, тому не сподобатися вам і вашим гостям він просто не зможе.
На будь-якому застілля і в будь-якій компанії цей вишуканий виноробний шедевр буде бажаним гостем. У помірних дозах, під хорошу закуску, так в приємній компанії – таке вино принесе вам тільки приємні враження.
Вдалого виноробства і швидкої дегустації!