Мало кому з досвідчених гурманів сподобається прісний і невиразний смак народного напою, який в літні дні продається на кожному розі.
А тому ми пропонуємо вам рецептуру, яка підкаже, як зробити квас сильним – саме таким, яким і повинен бути справжній традиційний напій! Пити його буде приємно не тільки для того, щоб вгамувати спрагу в спекотні дні, а й для тонізації всього організму і припливу бадьорості.
Сильний квас в домашніх умовах
Напевно кожен з нас в дитинстві пригощався справжнім домашнім напоєм – в міру кислуватим, одночасно солодким і пряним, з вираженим хлібним присмаком. Забути його вже неможливо, і черговий келих випитого квасу, купленого на розлив, зовсім не вражає – це лише слабка тінь того самого, народного рецепта.
Щоб домогтися потрібних смакових ноток, потрібно не так вже й багато – Кухарчук поділиться з читачами найкращими і перевіреними часом рецептами традиційної міцного квасу!
Враховуйте, що основу такого напою становить хліб – саме від нього, здебільшого, буде залежати фінальний смак і вигляд домашнього квасу. Якщо хочете отримати насичений, пряний галун, то підійдіть до вибору буханця з усією відповідальністю.
Найкраще віддавати перевагу хлібу з домашньої печі – чорному або житньому. У традиційною рецептурою зазвичай використовують саме сухарі з чорного хліба – він дає напою більше виразності.
Чим чорніша відтінок хліба і чим насиченішим смак буханки, тим краще вийде прохолодний напій.
Нерідко в народних рецептах для додання галун більшої «термоядерний» використовують натертий на тертці хрін – ми розглянемо і такий варіант для любителів справжнього атомного квасу!
Як приготувати ядрений напій: рецепт міцного квасу
Складові
- Вода очищена (окріп) – 4 л;
- Дріжджі сухі – 30 г;
- Чорний хліб (краще домашній) – 800 г;
- Цукор-пісок білий – 0,5 склянки;
- Мед бджолиний свіжий – 100 г;
- Ізюм;
- Хрін – 100 г.
Як готувати міцний домашній квас
- Чорний хліб ріжемо не товста і не дуже широкими пластинами. Краще робити їх рівномірними, щоб шматочки краще обсушилися в духовій шафі. Можна використовувати і чорний хліб з кмином або іншими прянощами – гірше від цього готовий квас не стане.
- Розігріваємо духовку до 180 градусів і викладаємо наші сухарики на деко. Відправляємо їх на запікання – шматочки повинні повністю просохнути, стати сухим і ламким.
- Після цього ставимо чайник на вогонь і доводимо 4 літри води до кипіння.
- У відповідну ємність викладаємо просушені грінки з чорного хліба і заливаємо їх окропом. Наполягаємо близько п’яти годин.
- З плином часу проціджуємо майбутнє сусло на квас через чисту і вигладжену марлю.
- Додаємо до нього цукор і дріжджі, після чого залишаємо для бродіння. Для цього розміщуємо посуд з суслом в тепле місце на 6-7 годин.
- Коли час минув, зливаємо квас в чисті скляні пляшки, в кожну кидаємо по парі родзинок і залишаємо ще бродити, поки на поверхні напою не з’являться бульбашки.
- Коли квас спіниться, щільно закупорюють шийку пляшки, щоб пробка не вибило утворилися газами, і прибираємо галун на добу в холодне місце.
- Хрін дрібно шаткуємо гострим ножем на тонкі пластинки. Бджолиний мед розбавляємо майже готовим квасом, всипаємо туди ж скибочки хрону і розбовтуватися.
- Розливаємо суміш по всьому пляшках з квасом і вичікуємо ще годинок п’ять, щоб напій встиг настоятися.
Після цього готовий ядрений квас можна розливати по келихах і пригощати ним гостей – на смак напій виходить дуже насиченим і міцним. У літню спеку стакан такого домашнього напою додасть свіжості і зарядить енергією, а щоб підсилити ефект, можна додати в келих пару кубиків льоду!
Атомний домашній квас: сільський рецепт
Складові
- Борошно житнє – 6 кг + –
- Борошно пшеничне – 400 г + –
- Солодове борошно – 2 кг + –
- Дріжджі сухі – 30 г + –
- М’ята – 100 г + –
Як зробити атомний квас за оригінальним рецептом
- Днем змішуємо все борошно і заливаємо її гарячою водою, заварюючи тісто, а потім трохи проварюємо його.
- Знімаємо тару з вогню і відправляємо тісто до вечора в піч, щоб воно як слід випрело і початок визрівати.
- Дістаємо традиційну діжку – в неї перекладаємо наше тісто, заливаємо 60 літрами холодної води. Вимішуємо суміш ретельно і довго, поки вона не стане повністю однорідною. Переконайтеся, що в діжці немає грудочок.
- Відстоюємо рідина на заквасці, після чого зливаємо вийшло сусло в бочонок. Окремо змішуємо 200 грамів пшеничного борошна і 30 грам розведених в склянці води дріжджів. Заливаємо двома літрами теплої очищеної води. Збиваємо масу і окремо наполягаємо її в тепленьке містечку, поки не підніметься.
- Після цього розводимо сусло рідкою частиною квасу з бочки, розбовтуватися і вливаємо назад в бочку до решти квасу.
- Заварюємо 100 грамів м’яти – можна брати і засушену травичку, і свіжу. Для цього в склянку наливаємо окріп, вкутуємо його зверху рушником і чекаємо близько години. Після цього відправляємо вміст гуртки в бочонок до нашого квасу.
- Накриваємо дерев’яну тару з древнім напоєм кришкою так, щоб бочонок надійно закупорився. Ми залишаємо його на ніч в тепленьке місце, щоб запустити процес бродіння.
- Після цього майже готовий квас прибирають вже в холодне місце – ідеально підійде льох. Коли напій охолоне, знімаємо його з осаду і розливаємо по пляшках, залишаючи його на зберігання в холоді.
Такий споконвічно народний напій сподобається шанувальникам справжнього сільського квасу! Звичайно, готувати його не так легко, проте рецепт того варто, та й квасу виходить дуже багато – вистачить і вам, і вашим домашнім, ще й друзям залишиться.
Тепер ви знаєте, як зробити квас сильним: вибирайте простий і швидкий рецепт для насиченого домашнього напою, або ж справжнісінький традиційний, за яким квас наполягали ще наші прабабусі.
У будь-якому випадку, вийде смачно!