Як зробити курячу тушонку в духовці

Тушонка з курки в духовці
М’ясні страви – справжні улюбленці кожної невегетарианское сім’ї, а тому вони часто присутні на столах, і не тільки святкових. Приготувати такі закуски можна безпосередньо перед подачею, а можна – заздалегідь, зробивши заготовку на зиму, приклад тому – тушонка з курки в духовці. Зварити частування з курятини простіше простого, але що найголовніше – домашній варіант улюбленого страви в рази смачніше, корисніше і дешевше магазинного.

Рецепт тушонки з курки в домашніх умовах

Як готувати вдома тушонку з курки в духовці

Складові

  • Куряче м’ясо – 2 кг + –
  • Лавровий лист – за смаком + –
  • Сіль – 1 ст.л. (Без гірки) + –
  • Чорний перець (горошком) – за смаком + –

Як зробити домашню тушонку з курячого філе

Щоб зварити тушонку з м’яса курки – потрібно мінімум продуктів. Ми будемо використовувати для м’ясної страви звичайне куряче філе і знайомі всім прянощі.

З недорогого набору продуктів ми приготуємо неймовірно ніжну, соковиту, м’яку і дуже смачну тушонку, яку за милу душу з’їсть вся ваша сім’я.

Маринуємо куряче м’ясо для тушонки

  1. М’ясо курки ретельно промиваємо в чистій воді, обов’язково обсушуємо його паперовим рушником, після чого нарізаємо курячу м’якоть довільними (не дуже великими, але і не сильно дрібними) шматочками.
  2. Перекладаємо в глибоку миску нарізані м’ясні частини, посипаємо їх сіллю і горошками перцю. Можна додати інші (улюблені) спеції, але це не обов’язково.
  3. М’ясо змішуємо руками з доданими прянощами, щоб вся курочка покрилася ароматними травами.
  4. Накриваємо кришкою тарілку з м’ясним вмістом і прибираємо її в холодильник на півгодини.

Готуємо банки для закрутки домашньої тушонки

  1. У той час, коли м’ясо буде маринуватися, ми займемося підготовкою ємностей для заготовки майбутньої курячої тушонки: стерилізуємо будь-яким зручним для вас способом банки, потім кладемо на дно ємності 2-3 горошини чорного перцю і кілька лаврових листів (для додання м’ясу пікантного аромату).

Готуємо м’ясо, розкладене по банкам, в духовці

  1. Коли м’ясо курки промаринуется – перекладаємо його в підготовлені банки для закрутки. М’ясо утрамбовують добре, щоб в баночках залишалося якомога менше вільного місця.
  2. Розміщуємо ємності з ароматним м’ясним вмістом в холодну (НЕ розігріту) духовку.

Це дуже важливо пам’ятати, так як, помістивши банки в гарячу піч, вони просто-напросто лопнуть.

  1. Як тільки баночки з домашньої тушонкою, приготовленої зі свіжої курки, виявляться в духовій шафі – включаємо газ і доводимо піч до стандартного температурного режиму – 180 градусів.
  2. В таких умовах готувати тушонку з курки будинку потрібно 4 години.
  3. Через зазначений час банки дістаємо з духовки і закочує залізними кришками (їх також попередньо варто ошпарити окропом).
  4. Закочені банки перевертаємо догори дном і обов’язково загортаємо в теплу ковдру до повного охолодження.

Із вказаної кількості інгредієнтів у вас вийде, ні багато ні мало, 3 банки по 1,5 л.

Після всіх проведених кулінарних маніпуляцій (якщо вони виконані вами правильно) зберігатися домашня куряча тушонка буде досить довго. Найкраще місце для зберігання – сухе прохолодне приміщення.

Як зробити тушонку з курячого м'яса в духовці

Оптимальний і безпечний для здоров’я термін зберігання – 1,5 року, рідше буває, коду термін, без втрати смакових і поживних властивостей, сягає 5 років. Але якщо продукт почав покриватися цвіллю – не роздумуючи, відправляйте його в сміття.

Які спеції для курячої тушонки підійдуть

Прянощі і спеції – невід’ємна частина м’ясної страви, і наша заготовка з смачного курячого м’яса не є винятком. Щоб зробити смак і аромат м’ясного частування більш вираженим, наповненим і пікантним – потрібно додати ароматні трави.

Але як правильно їх підібрати, щоб не перебити основний смак, а, навпаки, вигідно його підкреслити? Зараз ми на це питання детально відповімо.

Які спеції можна додавати в тушонку з курячого філе

Насправді, вибір приправ для курки – величезний. Існує багато видів спецій, які ідеально підійдуть для створення карного страви, але особливе місце серед них займають такі спеції і прянощі як:

  • часник;
  • розмарин;
  • Чорний і червоний перець;
  • каррі;
  • Куркума;
  • чебрець;
  • майоран;
  • Орегано і багато інших.

Якщо правильно і в невеликих кількостях поєднувати ці спеції, то вони найкращим чином позначаться на смак курячого м’яса.

Поради з приготування смачної тушонки з курки

Для тушонки бажано брати курячу гомілку, стегно або окіст. М’ясо повинно бути разом з кістками і шкіркою – це дозволить зварити тушонку з курячого м’яса не просто ароматної і смачної, але і більш ніжною, а також – соковитою, за рахунок жиру і желирующих властивостей, що містяться в даних частинах курки.

Врахуйте такий нюанс: дрібні кісточки з м’яса можна не виймати – вони після термообробки стануть абсолютно м’якими, а ось великі трубні – доведеться розрізати, так як повітря, що міститься в них, може істотно скоротити ощадний термін продукту.  

  • М’ясо курки бажано використовувати свіже або, в крайньому випадку, – охолоджене, але ні в якому разі не заморожене, інакше готову страву вийде сухим.

Як смачно приготувати тушонку з курочки в духовці

  • Якщо ви спочатку плануєте заготовляти багато домашньої тушонки, то сіль для її приготування потрібно брати нейодовану.
  • Готувати курячу тушонку в домашніх умовах потрібно або в емальованому, або в скляному посуді.

Що можна приготувати з курячої тушонки

Таке блюдо, як домашня тушонка з курки, цілком може бути самостійною стравою. Але, при бажанні, ви можете зробити на її основі різні види перших страв, випічку, а також – різноманітні закуски:

  • щи;
  • плов;
  • пиріжки;
  • підливу;
  • Картоплю, гречку, горохову кашу, перловку з курячої тушонкою;
  • гриби;
  • суп;
  • борщ;
  • Бігус;
  • Макарони по-флотськи і багато інших смачних страв.

Що можна приготувати з курячої тушонки

Зима не за горами, тому варто поквапитися з зимовими заготовками. Якщо льоху і комори переповнені овочевими консервами, то саме час подумати про м’ясних закрутки.

Ми розповіли вам рецепт приготування тушонки з курки в домашніх умовах і поділилися практичними порадами, які, безсумнівно, виручать на ділі будь-яку господарку. Так що запасайтеся ситної закускою, щоб взимку насолоджуватися всією сім’єю незрівняним ароматом і смаком улюбленої страви.

Смачного!