М’ясні страви – справжні улюбленці кожної невегетарианское сім’ї, а тому вони часто присутні на столах, і не тільки святкових. Приготувати такі закуски можна безпосередньо перед подачею, а можна – заздалегідь, зробивши заготовку на зиму, приклад тому – тушонка з курки в духовці. Зварити частування з курятини простіше простого, але що найголовніше – домашній варіант улюбленого страви в рази смачніше, корисніше і дешевше магазинного.
Рецепт тушонки з курки в домашніх умовах
Складові
- Куряче м’ясо – 2 кг + –
- Лавровий лист – за смаком + –
- Сіль – 1 ст.л. (Без гірки) + –
- Чорний перець (горошком) – за смаком + –
Як зробити домашню тушонку з курячого філе
Щоб зварити тушонку з м’яса курки – потрібно мінімум продуктів. Ми будемо використовувати для м’ясної страви звичайне куряче філе і знайомі всім прянощі.
З недорогого набору продуктів ми приготуємо неймовірно ніжну, соковиту, м’яку і дуже смачну тушонку, яку за милу душу з’їсть вся ваша сім’я.
Маринуємо куряче м’ясо для тушонки
- М’ясо курки ретельно промиваємо в чистій воді, обов’язково обсушуємо його паперовим рушником, після чого нарізаємо курячу м’якоть довільними (не дуже великими, але і не сильно дрібними) шматочками.
- Перекладаємо в глибоку миску нарізані м’ясні частини, посипаємо їх сіллю і горошками перцю. Можна додати інші (улюблені) спеції, але це не обов’язково.
- М’ясо змішуємо руками з доданими прянощами, щоб вся курочка покрилася ароматними травами.
- Накриваємо кришкою тарілку з м’ясним вмістом і прибираємо її в холодильник на півгодини.
Готуємо банки для закрутки домашньої тушонки
- У той час, коли м’ясо буде маринуватися, ми займемося підготовкою ємностей для заготовки майбутньої курячої тушонки: стерилізуємо будь-яким зручним для вас способом банки, потім кладемо на дно ємності 2-3 горошини чорного перцю і кілька лаврових листів (для додання м’ясу пікантного аромату).
Готуємо м’ясо, розкладене по банкам, в духовці
- Коли м’ясо курки промаринуется – перекладаємо його в підготовлені банки для закрутки. М’ясо утрамбовують добре, щоб в баночках залишалося якомога менше вільного місця.
- Розміщуємо ємності з ароматним м’ясним вмістом в холодну (НЕ розігріту) духовку.
Це дуже важливо пам’ятати, так як, помістивши банки в гарячу піч, вони просто-напросто лопнуть.
- Як тільки баночки з домашньої тушонкою, приготовленої зі свіжої курки, виявляться в духовій шафі – включаємо газ і доводимо піч до стандартного температурного режиму – 180 градусів.
- В таких умовах готувати тушонку з курки будинку потрібно 4 години.
- Через зазначений час банки дістаємо з духовки і закочує залізними кришками (їх також попередньо варто ошпарити окропом).
- Закочені банки перевертаємо догори дном і обов’язково загортаємо в теплу ковдру до повного охолодження.
Із вказаної кількості інгредієнтів у вас вийде, ні багато ні мало, 3 банки по 1,5 л.
Після всіх проведених кулінарних маніпуляцій (якщо вони виконані вами правильно) зберігатися домашня куряча тушонка буде досить довго. Найкраще місце для зберігання – сухе прохолодне приміщення.
Оптимальний і безпечний для здоров’я термін зберігання – 1,5 року, рідше буває, коду термін, без втрати смакових і поживних властивостей, сягає 5 років. Але якщо продукт почав покриватися цвіллю – не роздумуючи, відправляйте його в сміття.
Які спеції для курячої тушонки підійдуть
Прянощі і спеції – невід’ємна частина м’ясної страви, і наша заготовка з смачного курячого м’яса не є винятком. Щоб зробити смак і аромат м’ясного частування більш вираженим, наповненим і пікантним – потрібно додати ароматні трави.
Але як правильно їх підібрати, щоб не перебити основний смак, а, навпаки, вигідно його підкреслити? Зараз ми на це питання детально відповімо.
Насправді, вибір приправ для курки – величезний. Існує багато видів спецій, які ідеально підійдуть для створення карного страви, але особливе місце серед них займають такі спеції і прянощі як:
- часник;
- розмарин;
- Чорний і червоний перець;
- каррі;
- Куркума;
- чебрець;
- майоран;
- Орегано і багато інших.
Якщо правильно і в невеликих кількостях поєднувати ці спеції, то вони найкращим чином позначаться на смак курячого м’яса.
Поради з приготування смачної тушонки з курки
Для тушонки бажано брати курячу гомілку, стегно або окіст. М’ясо повинно бути разом з кістками і шкіркою – це дозволить зварити тушонку з курячого м’яса не просто ароматної і смачної, але і більш ніжною, а також – соковитою, за рахунок жиру і желирующих властивостей, що містяться в даних частинах курки.
Врахуйте такий нюанс: дрібні кісточки з м’яса можна не виймати – вони після термообробки стануть абсолютно м’якими, а ось великі трубні – доведеться розрізати, так як повітря, що міститься в них, може істотно скоротити ощадний термін продукту.
- М’ясо курки бажано використовувати свіже або, в крайньому випадку, – охолоджене, але ні в якому разі не заморожене, інакше готову страву вийде сухим.
- Якщо ви спочатку плануєте заготовляти багато домашньої тушонки, то сіль для її приготування потрібно брати нейодовану.
- Готувати курячу тушонку в домашніх умовах потрібно або в емальованому, або в скляному посуді.
Що можна приготувати з курячої тушонки
Таке блюдо, як домашня тушонка з курки, цілком може бути самостійною стравою. Але, при бажанні, ви можете зробити на її основі різні види перших страв, випічку, а також – різноманітні закуски:
- щи;
- плов;
- пиріжки;
- підливу;
- Картоплю, гречку, горохову кашу, перловку з курячої тушонкою;
- гриби;
- суп;
- борщ;
- Бігус;
- Макарони по-флотськи і багато інших смачних страв.
Зима не за горами, тому варто поквапитися з зимовими заготовками. Якщо льоху і комори переповнені овочевими консервами, то саме час подумати про м’ясних закрутки.
Ми розповіли вам рецепт приготування тушонки з курки в домашніх умовах і поділилися практичними порадами, які, безсумнівно, виручать на ділі будь-яку господарку. Так що запасайтеся ситної закускою, щоб взимку насолоджуватися всією сім’єю незрівняним ароматом і смаком улюбленої страви.
Смачного!