Саморобні ковбаси і сосиски – це не тільки смачно і бюджетно, але ще й корисно, адже такі страви не містять небезпечних і шкідливих речовин. Сьогодні ми хочемо розповісти, як готується шинка з курки в домашніх умовах, яка порадує вас і своїм зовнішнім виглядом, і смаковими якостями. А щоб ви вибрали найкращий спосіб приготування – ми пропонуємо два варіанти на вибір: в духовці і мультиварці.
Шинка з курячого м’яса, поради для приготування
- Якщо ви збираєтеся варити ветчінку в каструлі, то краще зробити її не дуже товстою, інакше ковбаса просто не встигне проваритися всередині.
- А ось шинку з курки, яку будуть запікати в духовці, можна зробити побільше і товстіший – в такому варіанті це допускається.
- Варена домашня ковбаса робиться за тим самим рецептом, що призначений для мультиварки.
- Найголовніше – не переварити продукт. Тому краще не перетримувати курячу ковбасу в киплячій воді. В іншому випадку вона може виявитися занадто сухий або навіть жорсткою.
- У рецепті для мультиварки не використовуйте бджолиного меду занадто багато. Краще не відхилятися від рецептури, щоб солодкий присмак ні надмірно вираженим.
- При варінні шинки в каструлі варто контролювати температуру, щоб у вас вийшла смачна і соковита ковбаса.
Для цього буде не зайвим придбати спеціальний термометр, а потім з його допомогою стежити, щоб вода не перевищувала позначку в 70 градусів.
- Якщо вам подобається більш пряна і пікантна ковбаса – не бійтеся додавати в рецепт улюблені приправи.
- Щоб сухе куряче м’ясо не вийшло занадто жорстким – всередину шинки можна загорнути трохи свинячого сала – вийде не так низькокалорійні і корисно, зате буде значно соковитіше. До того ж, така домашня ковбаска виглядає неймовірно красиво.
- Різке охолодження страви після його приготування – обов’язковий крок. Саме так домашня ковбаска набуває щільність справжньою шинки і стає дуже ніжною.
Відео рецепт приготування курячої шинки
Шинка куряча з травами в домашніх умовах: рецепт в духовці
Складові
- Куряче філе – 1 шматок + –
- Горілка або спирт (для протирання м’яса) – 2 ч.л. + –
- Часник – 1-2 зубки + –
- Чорний перець (мелений) – 2 щіпки + –
- Сіль – 3 щіпки + –
- Трави сухі (наприклад, базилік) – 1 ч.л. + –
Як зробити шинку з курячого філе своїми руками
- Насамперед нам необхідно замаринувати куряче філе для шинки. Для цього змішуємо в мисочці прянощі: сіль, чорний перець і сухі трави.
- Потім протираємо куряче філе спиртом, після чого – відразу медом.
- Натираємо майбутню шинку прянощами, щільно накриваємо посуд з м’ясом і прибираємо на маринування в холодильну камеру на 1-2 дня.
- Через зазначений час виймаємо філе курочки з холодильника і протираємо трохи паперовими чистими рушниками.
- Продавлюємо часник через прес і натираємо курку ароматної кашкою.
- У чисту відпрасовану марлю, складену в 3-4 шари, пакуємо наше м’ясо на шинку наступним чином:
- звертаємо філе в тугий і максимально щільний рулет, відразу ж фіксуючи його полотном марлі;
- згорнуту сиру курячу шинку перемотувати чистим шнурком, мотузкою або спеціальними фіксаторами з силікону (вони продаються в будь-якому кулінарному магазині);
- поміщаємо рулет в целофановий пакет для запікання (спеціальний жаростійкий!), гарненько пакуємо його, щоб вийшла ковбаска, щільно загорнута пакетом, і без бульбашок повітря;
- зав’язуємо пакет так, щоб він не зміг відкритися в процесі приготування.
7. У холодну духовку ставимо каструльку або миску з жароміцного матеріалу (або спеціальну форму), наливаємо в неї холодну воду і опускаємо наш рулетик.
8. Вибираємо невисоку температуру (до 160 градусів). Чекаємо 1 годину.
9. Після цього дістаємо шинку з води і просто допікаємо її ще хвилин 20 на середньому температурному режимі.
10. Коли м’ясо приготується – виймаємо ковбаску з духовки і тут же разом з целофановим пакетом опускаємо в крижану воду на 30-35 хвилин.
Ви можете сміливо експериментувати з цим рецептом. Дуже смачно вийде, якщо зсередини нашпигувати рулетик часничком і рясно посипати крупно рубаними травами!
Ось і все – домашня шинка з курки готова. Звільніть її від плівки і зніміть марлеву тканину. Є таке блюдо можна відразу – ветчінка виходить ніжною і соковитою.
Як приготувати шинку з курячої грудки в мультиварці
Складові
- М’ясо курячих грудок – 2 шт .;
- Горілка – 2-3 ч.л .;
- Бджолиний мед – 1 ст.л .;
- Часник – 2 зубки;
- Мускатний горіх (мелений) – за смаком;
- Сіль за смаком.
Як приготувати домашню шинку ковбасу з курки
Натираємо підготовлене філе спеціями
- Протираємо поверхню курячого філе горілкою. Потім натираємо мяско спеціями: сіллю, мускатним горіхом, при бажанні можна додати і інші прянощі.
- Потім додамо до курки мед: промажем їм все шматочки м’яса.
- Прибираємо миску з тертим спеціями і м’ясом курки в холодильник на 2 дні, попередньо закупоривши посуд харчовою плівкою, і переконавшись, що миска надійно закрита від зовнішнього середовища.
- Як і в попередньому рецепті, після попереднього кроку витріть курочку паперовим рушником, натерти пропущеним через прес часником.
Звертаємо пряне куряче м’ясо в рулет
- Звертаємо м’ясо в рулетик, упаковуючи його в чисту марлю в 3-4 шари.
- Перетягуємо ковбаску шнурками або силіконовим фіксатором, щоб вона вийшла дуже щільна і навіть тверда.
- Герметично пакуємо наш шинковий рулет в целофан, зав’язуємо його, щоб всередину не потрапила вода в процесі варіння.
- У чашу мультиварки наливаємо стільки холодної води, щоб наш рулет в пакеті вільно міг в ній плавати.
Тушкуємо шинку в мультиварці до готовності
- Опускаємо майбутню шинку всередину, закриваємо кришкою, і встановлюємо режим «Гасіння» приблизно на 60 хвилин. Стежимо при цьому, щоб температура не піднімалася вище 70 градусів.
- Після години доготовляє домашню шинку вже на програмі «Підігрів». Тут нам вистачить 15-18 хвилин.
Охолоджуємо шинку в холодній воді
- Різке і швидке охолодження – найважливіший етап. Виймаємо з мультиварки готову ковбаску з курки і тут же опускаємо її в крижану воду (зручніше просто налити в каструлю холодної води і покласти 5-10 кубиків льоду).
- Чекаємо не менше 40-45 хвилин, після чого очищаємо ковбасу від обгорток і нарізаємо, щоб порадувати домашніх.
Така шинка з курки в домашніх умовах готується не дуже складно, адже більшу частину роботи за вас зробить автоматична кухонні помічниця.