У гонитві за модним оформленням урочистих заходів, ми часом забуваємо про старі добрі стравах, які радували нас з дитинства. І не дивно, що багато хто з нас вже забули, як готувати салат олів’є, а вірніше його класичний рецепт з ковбасою, і не зайвим буде нагадати його в пам’яті. Ну, а якщо комусь хочеться поєднати традиційність і креативність, то і для цього випадку ми припасли парочку добрих і вельми цікавих порад.
У питанні приготування салату олів’є, хоч з ковбасою, хоч без неї, багато домашні кулінари наївно покладаються навмання і в якості кухарського путівника використовують глибинні спогади. «Пам’ятається, мама готувала якось так. Клала, на кшталт, то-то і те-то »і, здавалося б, на перший погляд такий простий рецепт звичайної святкової закуски перетворюється на справжнього гастрономічного монстра, з надлишком майонезу і картоплі, купою зайвих або навпаки забутих компонентів.
Щоб не грати з олів’є в російську рулетку і не переводити за дарма продукти, цей кулінарний інструктаж розставить все на свої місця і навчить, як правильно робити салат олів’є з вареної «Лікарської» ковбасою, що з компонентів для цього потрібно підготувати і головне в яких кількостях .
Крім того, ми на практиці покроково і з усіма подробицями і фото освоїмо класичний рецепт цього смачного салату і його різні оригінальні варіації.
Що входить в салатну закуску олів’є
картопля
Картопля – це, мабуть, один з найголовніших інгредієнтів, що входять в класичний склад салату олів’є. Саме цей овоч становить основну масу салату. Однак, щоб наше частування не вийшло через чур крохмалисті, готуючи продукти для готування, необхідно дотримуватися правильні пропорції.
В ідеалі на звичайну 8-10 порційну салатницю береться порядком 6 середніх бульб, що становить приблизно 0,5-0,8 кг. Спираючись від цієї кількості картоплі, ми і будемо додавати інші інгредієнти.
Картопля для салату необхідно відварювати в мундирі, але в особливо оригінальних випадках можна зробити вибір на користь запеченого або обсмаженого. Детальніше про варінні картоплі вам розповість і покаже наш шеф повар.
Як правильно зварити картоплю для салату (відео урок)
Як правильно приготувати інші овочі для салату можна почитати в нашій окремій статті.
Як зварити овочі для салату олів’є
Варена ковбаса для класичного олів’є
Другим за важливістю і за обсягом компонентом в цьому салаті є м’ясний інгредієнт. А оскільки ми готуємо олів’є з ковбасою, то слід заздалегідь запастися відмінним і свіжим шматочком вареної ковбаски, вагою в 0,5 кг.
Також для цієї важливої ролі підійдуть і сосиски, і варені сардельки. А для більш пікантного смаку можна замінити традиційну «Докторську» на варено-копчену, копчену ковбасу або сервелат.
Яйця для салату
Третє почесне місце в олів’є по масовій частці віддається яйцям.
Для ідеального співвідношення продуктів буде достатньо 6 добірних курячих яєць загальною масою (без шкаралупи) 370-400 м Варити їх потрібно не більше 10 хвилин, тоді вони не будуть ні недовареними, ні перетравленими, як і потрібно для олів’є.
огірки
Надати свіжість і пікантну солонуватість олів’є допоможуть огірки.
В оригінальній рецептурі були використані і свіжі плоди, і корнішони, які з успіхом можна замінити звичайними маринованими огірочками, або солоними бочковими.
У нашому випадку потрібно 200 г свіжих овочів (2 шт.) І стільки ж консервованих (2 шт. Звичайних або 6 шт. Корнішонів).
морква
Морква – це ще один коренеплід, який фігурує в рецепті і потребує «мундирні» відварювання.
Для закуски потрібно не більше 3 середніх морквин загальною масою до 350 г. Такої кількості цього яскравого овоча вистачить і для додання салату легкої солодощі та помірної строкатості.
У рідкісних випадках, коли хочеться внести інновації в оригінальну рецептуру, в салатик додають моркву по-корейськи, це досить сміливе рішення, але вельми віддалене від класики цієї закуски.
Горошок – класичний інгредієнт олів’є
Консервований горошок мозкових сортів виступає своєрідною візиткою цього легендарного частування, тому його в складі олів’є теж має бути достатньо.
У 1 банку міститься приблизно 260-280 г чистого продукту, і цієї кількості вистачає для наших ідеальних пропорцій. Кращим рішенням буде взяти замість консервів свіжоморожений зелений горох (300 г) і відварити його в підсоленій воді 10 хвилин.
Також іноді в якості горохового замінника використовують його найближчого бобового побратима – квасоля (червону або білу) в консервах або відварну, що вже негативно позначається на оригінальному смаку страви.
Цибуля
Ріпчасту цибулю (1 головка) або пір’я зеленого (100 г) просто зобов’язані бути в олів’є, адже без нього цей новорічний делікатес втрачає свою солодко-гострий родзинку.
Детальніше про нарізку цибулі для салатної закуски розповість і покаже наш шеф повар.
Як швидко і правильно нарізати цибулю для салату (відео керівництво)
Який майонез використовувати для приготування класичного Олів’є
І, нарешті, майонез, без якого олів’є – НЕ олів’є. 250-300 г соусу буде якраз достатньо, щоб салат не вийшов не сухою, не зайві рідким.
Дехто намагається ввести в рецепт сметану, йогурт і інші соуси, але завершити кулінарну картину саме на класичній ноті під силу тільки «Провансаль». Можна використовувати майонез домашнього приготування або його низькокалорійний аналог.
- Домашній майонез, рецепт міксером
- Сироедческій майонез
Детально про приготування домашнього соусу для салатної закуски Олів’є розповість і покаже наш шеф повар.
Як приготувати домашній майонез, покроковий відео урок
Лише використовуючи цей продуктовий набір, ми зможемо правильно приготувати смачний салат олів’є з ковбасою саме так, як це робили наші мами і бабусі. Ніякі гриби, яблука, ананаси, морепродукти та інші експериментальні добавки не варто додавати в рецепт. Звичайно, якщо ви жадаєте класики, а не модерну, хоча і так, і сяк буде, безумовно, смачно.
А для любителів екзотики (вони все-таки є) пропонуємо кілька модернізованих рецептів.
- Салат олів’є з кальмарами
- Приготування олів’є з креветками
- Як приготувати олів’є з грибами
- Приготування вегетаріанського олів’є
Класичний рецепт салату Олів’є з ковбасою
Складові
- Варена ковбаса – 500 г + –
- Яйця курячі варені круто – 6 шт. (Категорія О) + –
- Картопля (варена в мундирі) – 6 бульб + –
- Морквина варена – 3 коренеплоду + –
- Свіжі огірки короткоплодние – 2 шт. + –
- Цибуля ріпчаста – 1 головка + –
- Горошок зелений – 250-300 г + –
- Сіль – 1/2 ст.л. + –
- Корнішони – 6 шт.; + –
Покрокове приготування класичного Олів’є своїми руками
Ну, а тепер прийшов час застосувати теоретичні знання на практиці і згадати на ділі, як зробити олів’є з ковбасою.
- Всі інгредієнти, крім цибулі і, природно, горошку, необхідно почистити від шкірки (шкаралупи) і нарізати великими кубиками з гранню 0,7 мм.
- Ріпчасту цибулю дрібно шаткуємо і разом з горошком додаємо до решти подрібненим компонентів.
- Тепер подсаливаем за смаком і заправляємо майонезом салат. Перемішувати олів’є потрібно акуратно і не поспішаючи від низу до верху.
При дотриманні всіх заявлених пропорцій, правил нарізки інгредієнтів і заправки, що вимагає класичний рецепт, наш салат олів’є з ковбасою буде не тільки неймовірно смачним, але і красивим без зайвого декору.