Любителям винних напоїв стає все важче вибрати якісний продукт середовища магазинного достатку. В цьому випадку краще приготувати вино з кизилу в домашніх умовах, яка не поступиться за смаком і користь будь-якого червоного напою. Приготувати його не важко, до того ж вартість такого продукту прийнятна для будь-якого гаманця.
Поради, як просто приготувати кизилове вино
Якщо ви займаєтеся або плануєте подужати домашнє виноробство – вам знадобляться наші поради, які спростять робочий процес.
- Щоб вино вийшло смачним потрібно вибирати зрілі і солодкі плоди. З них доцільно видаляти насіння. Кісточки в малій кількості можуть надати вину терпкості, а у великому – зроблять його каламутним.
- Для швидкого дозрівання вина потрібно обов’язково розминати фрукти. Так вони швидше пустять сік і віддадуть весь свій смак. Можна скористатися виделкою, качалкою для тіста або подрібнити плоди в м’ясорубці. Все залежить від кількості ягід.
- Також можна спростити процес виноробства за допомогою спеціальної тари. Не потрібно брати ємність з вузьким горлечком, вона дуже незручна в експлуатації. У таку тару краще вливати вино для зберігання.
- Фільтрувати вино бажано протягом року з моменту припинення бродіння. Пити його вже буде можна після 5-6 місяців, але чим довше витримка, тим якісніше напій. При кожній фільтрації можна трохи підсолоджувати вино.
- Купуйте спеціальні трубки і кришки для гідрозатвори. Коштують вони копійки і прослужать вам довгий час. Звичайно, можна скористатися рукавичкою, але з трубками буде зручніше і більш технологічні.
- Готувати вино з кизилу можна в будь-який час року. Ягоди можна заморозити, висушити і в будь-якому вигляді використовувати їх для виноробства.
Рецепт кизилового домашнього вина
Складові
- Кизил – 3 кг + –
- Цукор-пісок білий – 1 кг + –
- Мед – 0,5 кг + –
- Вода очищена – 4,5 л + –
- Винні дріжджі – 50 г + –
Як зробити домашнє кизилове вино
- Немиті ягоди кизилу розімніть зручним для вас способом і помістіть їх в бутель. Засипте ягоди 0,5 кг цукру і відставте в сторону, поки не з’явиться сік.
- Закип’ятіть 1 літр очищеної води і залийте їй ягоди. Добре перемішайте і залиште масу до повного охолодження.
- Коли остудіть ягідну суміш, всипте винні дріжджі і розмішайте. Накрийте тару марлею і залиште при кімнатній температурі на 3 дні для бродіння.
- Після, відфільтруйте сусло, відіжміть ягоди і перелийте назад в бутель.
- Воду, що залишилася трохи підігрійте на плиті. З’єднайте її з цукром і медом. Ретельно розмішайте рідину до повного розчинення підсолоджувачів. Солодку рідину влийте до кизилові соку.
- Встановіть на ємність гідрозатвор і поставте в темне місце для бродіння.
- Після закінчення бродіння, залиште вино ще на 3 дні для відпочинку. Потім ретельно відфільтруйте сусло і розлийте по пляшках. Домашнє вино готове до вживання.
Звичайно, молоде кизилове вино дуже смачне, але витримка зробить його букет смаку набагато яскравіше. Вино з кизилу можна використовувати в приготуванні м’ясних делікатесів і соусів.
Рецепт кизилового вина без дріжджів
Вино без дріжджів дозріває набагато довше, але і смак його здатний підкорити навіть істинного гурмана. Напій має виражений смак і приємний аромат, до того ж воно має цілющі властивості. І якщо у вас проблеми з серцем, то келишок червоного вина з кизилу в день допоможе вирішити цю проблему.
Складові
- Ягоди кизилу – 2,5 кг;
- Вода очищена – 2,7 літра;
- Цукор – 600 г;
- Виноград – 100 г;
- Лимон – 1 шт.
Як зробити кизилове вино без дріжджів
- В першу чергу приготуйте закваску для вина. Візьміть невелику гілку винограду – кращим варіантом стане гроно соковитих ягід з дачі. Мити ягідки не потрібно зривайте відразу з гілки і кидайте в літрову банку. Всипте до винограду 2 ст.л. цукру і 70 мл води, все добре розмішайте. Накрийте банку марлею і поставте ємність в темне місце на кілька днів. Коли в банку ви помітите бродіння, відразу приступайте до готування вина.
- Свіжі ягоди кизилу вимийте в холодній воді і обсушити. З кожної ягідки витягніть кісточку, помістіть їх в чисту миску і розімніть в пюре. Відставте кизил в сторону, поки той не пустить сік.
- У невелику каструлю влийте 1,7 літра води і з’єднайте її з половиною цукру. Поставте на вогонь, доведіть до кипіння і проваріть рідина 5-7 хвилин. У процесі варіння знімайте з сиропу піну.
- Ягоди разом з соком помістіть в бутель з широким горлом і залийте гарячим сиропом. Після охолодження маси додайте в бутель закваску. Добре розмішайте закваску з ягідної рідиною. Поставте на 2 дня тару з суслом в темне місце і накрийте зверху шаром марлі.
- Через два дні зцідіть рідину на марлю, ягоди добре відіжміть. Одержаний сік з’єднайте з 200 г цукру і соком одного лимона, ретельно розмішайте. Влийте сусло в тару для подальшого бродіння. Встановіть на бутель водяний затвор і помістіть знову в темне місце.
- Через 50 днів бродіння повинно припинитися. На цьому етапі розлийте вино по пляшках для подальшого зберігання. Розливайте вино обережно, щоб не зачепити осад. Додатково відфільтруйте напій через складену в кілька разів марлю.
Вино з кизилу в домашніх умовах готове до вживання, подавати його можна охолодженим або кімнатної температури. У будь-якому стані напій подарує вам яскравий смак і без сумніву займе почесне місце в винної колекції.