Як зробити кизилове вино з дому

kak-sdelat-vino-iz-kizila-v-domashnix-usloviyax2
Любителям винних напоїв стає все важче вибрати якісний продукт середовища магазинного достатку. В цьому випадку краще приготувати вино з кизилу в домашніх умовах, яка не поступиться за смаком і користь будь-якого червоного напою. Приготувати його не важко, до того ж вартість такого продукту прийнятна для будь-якого гаманця.

Поради, як просто приготувати кизилове вино

Якщо ви займаєтеся або плануєте подужати домашнє виноробство – вам знадобляться наші поради, які спростять робочий процес.

Як зробити кизилове вино з дому

  • Щоб вино вийшло смачним потрібно вибирати зрілі і солодкі плоди. З них доцільно видаляти насіння. Кісточки в малій кількості можуть надати вину терпкості, а у великому – зроблять його каламутним.
  • Для швидкого дозрівання вина потрібно обов’язково розминати фрукти. Так вони швидше пустять сік і віддадуть весь свій смак. Можна скористатися виделкою, качалкою для тіста або подрібнити плоди в м’ясорубці. Все залежить від кількості ягід.
  • Також можна спростити процес виноробства за допомогою спеціальної тари. Не потрібно брати ємність з вузьким горлечком, вона дуже незручна в експлуатації. У таку тару краще вливати вино для зберігання.
  • Фільтрувати вино бажано протягом року з моменту припинення бродіння. Пити його вже буде можна після 5-6 місяців, але чим довше витримка, тим якісніше напій. При кожній фільтрації можна трохи підсолоджувати вино.
  • Купуйте спеціальні трубки і кришки для гідрозатвори. Коштують вони копійки і прослужать вам довгий час. Звичайно, можна скористатися рукавичкою, але з трубками буде зручніше і більш технологічні.
  • Готувати вино з кизилу можна в будь-який час року. Ягоди можна заморозити, висушити і в будь-якому вигляді використовувати їх для виноробства.

Рецепт кизилового домашнього вина

Вино з кизилу в домашніх умовах - оригінальний рецепт

Складові

  • Кизил – 3 кг + –
  • Цукор-пісок білий – 1 кг + –
  • Мед – 0,5 кг + –
  • Вода очищена – 4,5 л + –
  • Винні дріжджі – 50 г + –

Як зробити домашнє кизилове вино

  1. Немиті ягоди кизилу розімніть зручним для вас способом і помістіть їх в бутель. Засипте ягоди 0,5 кг цукру і відставте в сторону, поки не з’явиться сік.
  2. Закип’ятіть 1 літр очищеної води і залийте їй ягоди. Добре перемішайте і залиште масу до повного охолодження.
  3. Коли остудіть ягідну суміш, всипте винні дріжджі і розмішайте. Накрийте тару марлею і залиште при кімнатній температурі на 3 дні для бродіння.
  4. Після, відфільтруйте сусло, відіжміть ягоди і перелийте назад в бутель.
  5. Воду, що залишилася трохи підігрійте на плиті. З’єднайте її з цукром і медом. Ретельно розмішайте рідину до повного розчинення підсолоджувачів. Солодку рідину влийте до кизилові соку.
  6. Встановіть на ємність гідрозатвор і поставте в темне місце для бродіння.
  7. Після закінчення бродіння, залиште вино ще на 3 дні для відпочинку. Потім ретельно відфільтруйте сусло і розлийте по пляшках. Домашнє вино готове до вживання.

Звичайно, молоде кизилове вино дуже смачне, але витримка зробить його букет смаку набагато яскравіше. Вино з кизилу можна використовувати в приготуванні м’ясних делікатесів і соусів.

Рецепт кизилового вина без дріжджів

Вино без дріжджів дозріває набагато довше, але і смак його здатний підкорити навіть істинного гурмана. Напій має виражений смак і приємний аромат, до того ж воно має цілющі властивості. І якщо у вас проблеми з серцем, то келишок червоного вина з кизилу в день допоможе вирішити цю проблему.

Класичний рецепт кизилового вина без дріжджів

Складові

  • Ягоди кизилу – 2,5 кг;
  • Вода очищена – 2,7 літра;
  • Цукор – 600 г;
  • Виноград – 100 г;
  • Лимон – 1 шт.

Як зробити кизилове вино без дріжджів

  1. В першу чергу приготуйте закваску для вина. Візьміть невелику гілку винограду – кращим варіантом стане гроно соковитих ягід з дачі. Мити ягідки не потрібно зривайте відразу з гілки і кидайте в літрову банку. Всипте до винограду 2 ст.л. цукру і 70 мл води, все добре розмішайте. Накрийте банку марлею і поставте ємність в темне місце на кілька днів. Коли в банку ви помітите бродіння, відразу приступайте до готування вина.
  2. Свіжі ягоди кизилу вимийте в холодній воді і обсушити. З кожної ягідки витягніть кісточку, помістіть їх в чисту миску і розімніть в пюре. Відставте кизил в сторону, поки той не пустить сік.
  3. У невелику каструлю влийте 1,7 літра води і з’єднайте її з половиною цукру. Поставте на вогонь, доведіть до кипіння і проваріть рідина 5-7 хвилин. У процесі варіння знімайте з сиропу піну.
  4. Ягоди разом з соком помістіть в бутель з широким горлом і залийте гарячим сиропом. Після охолодження маси додайте в бутель закваску. Добре розмішайте закваску з ягідної рідиною. Поставте на 2 дня тару з суслом в темне місце і накрийте зверху шаром марлі.
  5. Через два дні зцідіть рідину на марлю, ягоди добре відіжміть. Одержаний сік з’єднайте з 200 г цукру і соком одного лимона, ретельно розмішайте. Влийте сусло в тару для подальшого бродіння. Встановіть на бутель водяний затвор і помістіть знову в темне місце.
  6. Через 50 днів бродіння повинно припинитися. На цьому етапі розлийте вино по пляшках для подальшого зберігання. Розливайте вино обережно, щоб не зачепити осад. Додатково відфільтруйте напій через складену в кілька разів марлю.

Вино з кизилу в домашніх умовах готове до вживання, подавати його можна охолодженим або кімнатної температури. У будь-якому стані напій подарує вам яскравий смак і без сумніву займе почесне місце в винної колекції.