Як зробити кальцинований сир

Кальцинований сир в домашніх умовах
Практично вся кисломолочна продукція містить кальцій, який так необхідний кожному дорослому, а особливо дитячого організму. Кальцій продукти потрібно вживати всім, проте в певних випадках, звичний раціон варто доповнити, включивши в меню в домашніх умовах. Цей продукт славиться підвищеним вмістом кальцію, і щоб його надлишком не нашкодити своєму здоров’ю – дізнаємося про сирки якомога більше.

Що таке кальцинований сир

Поняття «кальцинований сир» знайоме багатьом, проте, що конкретно продукт собою являє – відомо не всім. Насправді, кальцинований сирок – це кисломолочний продукт, в який додається один з аптечних препаратів – розчин кальцію хлориду (в крапельницях, ампулах, флаконах) або лактат кальцію в порошку.

Такі кальцієві добавки продаються у всіх аптеках і легко відпускаються без рецепта. Однак додавати їх в сир в необмежених кількостях не варто. По-перше, надлишок такого макроелементи шкідливий для здоров’я, а, по-друге, це негативно відіб’ється на смаку – домашній сир почне гірчити.

Дозування хлориду кальцію в сирі

Для приготування сиру з хлористим кальцієм купите в аптеці 10% розчин кальцію хлориду. Додавайте його в продукт, дотримуючись таких пропорцій:

На 0,5 л молока припадає:

  • 1 ст. л. рідкого хлористого кальцію;
  • або 3 г сухого кальцій хлориду.

Дозування хлориду кальцію в сирі

Коли будете готувати домашній кальцинований сир – завжди дотримуйтеся саме таких пропорцій. Якщо кількість молока візьмете більше, тоді і дозування потрібно збільшувати:

  • на 1 л молока буде припадати 2 ст. л. рідкого (6 г порошкоподібної) кальцію;
  • на 2 л – 4 ст. л. ампульного (12 г сухого) препарату і т. д.

Частіше 2-3 разів на тиждень сир з хлористим кальцієм вживати не рекомендується.

У чому користь кальцинованого сиру

Такий макроелемент, як кальцій, украй необхідний нашому організму. Він бере участь у формуванні та зміцненні зубів, кісткової тканини, також речовина благотворно впливає на нервово-м’язову провідність і процес згортання крові.

Більш того, кальцинований сирок – дієтичний продукт, який легко засвоюється людським організмом в будь-якому віці.

У чому користь кальцинованого сиру

Особливо корисний сир, приготований за допомогою хлористого кальцію, такими групами людей:

  • малюкам до року (прикорм сиром з хлористого кальцію здійснюється тільки після консультації з дитячим лікарем-педіатром);
  • дітям від 1 року і старше;
  • підліткам;
  • вагітним, жінкам, які годують;
  • літнім людям;
  • всім, хто страждає дефіцитом кальцію, хворобами нирок, печінки, атеросклерозом, недокрів’ям, а також гіпертонією.

Крім дітей, вагітних, літніх людей, кальцинований сир також дають і собакам. Показання для вживання такого продукту у собак ті ж, що і у людей. Зробити сир з кальцію хлориду для цуценя або ж дорослого собаки можна по тій же схемі, що і для малюка. Рецепти приготування домашнього кальцинованого сирка наведені нижче.

Як приготувати кальцинований сир в домашніх умовах

Якщо плануєте робити продукт для дитини, то молоко використовуйте виключно пастеризоване. Якщо ж готуєте кисломолочне ліки для дорослого або літньої людини, то молоко беріть домашнє (коров’яче або козяче). Для грудничка ж воно буде занадто жирним.

Рецепт №1. Як зробити кальцинований сир для малюка

Дотримуючись загальноприйнятих пропорцій (1 ст. Л. Рідкого хлористого кальцію на 0,5 л пастеризованого молока), готуємо кальцинований сир за такою схемою:

  1. Греєм молоко на невеликому вогні, доводячи масу до 40 ° С.
  2. Додаємо в молочний продукт (помішуючи) рідкий (або порошкоподібний) кальцій.
  3. Доводимо молоко до кипіння (не кип’ятити), не припиняючи його помішувати. Як тільки молочко почне закипати – каструлю відразу знімаємо з вогню, даємо вмісту час охолонути.
  4. Відкидаємо остигнула сирну масу на сито, застелена двошарової марлею, щоб стекла сироватка. Щоб прискорити цей процес – накрийте сир чистою марлею і приберіть сирну масу під гніт.

Як тільки сироватка стече – продукт можна вважати готовим.

Як приготувати кальцинований сир в домашніх умовах

Отриману сироватку не виливайте, в ній кальцію міститься навіть більше, ніж в самому сирка, тому на її основі в подальшому можна буде багато чого приготувати.

Використовувати сироватку можна і в якості зволожуючого речовини для сухого сиру. Якщо ваш готовий віджатий продукт стане сухуватим – перед подачею на стіл трохи полийте його кальцинованої сироваткою.

Зберігати готовий домашній сир з кальцієм довше 2-х днів не рекомендується.

Рецепт №2. Як зробити сир з лактату кальцію

Якщо в аптеці не опиниться хлористого кальцію в ампулах або флакончиках, то ви з легкістю можете замінити його лактатом кальцію в таблетках. Технологія приготування від цього не зміниться, зміниться тільки кількість і вид кальцію хлориду в готовому продукті:

  1. Літр молока доводимо до кипіння, знімаємо каструлю з плити.
  2. Таблетки (8-10 шт.) Розтираємо в порошок, додаємо їх в молоко.
  3. Чекаємо, поки молочко створожится, потім відкидаємо сирнистий масу на марлю.
  4. Коли сироватка стече – кальцинований сир можна вживати. Щоб продукт мав більш приємний смак (особливо важливо це, якщо давати сир ви плануєте дитині) – розмішайте його з йогуртом домашнього приготування, ягодами, овочевим або фруктовим пюре.

Як зробити сир для цуценя з хлористим кальцієм

Приготування кальцинованого сирка для цуценя за технологією дуже схоже з традиційним приготуванням продукту для дітей та дорослих. Єдина відмінність в тому, що готувати ми будемо не чисто на основі молока, а на поєднанні молока з кефіром.

Складові

  • Кефір – 1 л;
  • Молоко – 1 л;
  • 10% розчин кальцію хлориду – 2 ампули по 10 мл (2 ст. Л.).

kalcinirovannyj-tvorog-v-domashnix-usloviyax.jpg4

Приготування кальцинованого сиру

  1. Змішуємо кефір і молоко, ставимо отриману суміш на помірний вогонь, повільно прогреваем масу. В процесі нагрівання продукт не перемішуємо.
  2. Як тільки на поверхні кисломолочної суміші з’являться сирнисті пластівці – додаємо в масу розчин хлористого кальцію.
  3. Доводимо вміст до кипіння, але не даємо йому закипіти.
  4. Після цього знімаємо каструлю з вогню, охолоджуємо створоженного масу.

За допомогою шумівки дістаємо утворилися сирні пластівці, трохи притискаючи їх до краю каструлі, і перекладаємо все на марлю. Як тільки залишки рідини стекут – сир з кальцієм можна давати цуценяті.

Особливості годування цуценя кальцинований сир

Як людям, так і собакам, надмірно вживати даний продукт не варто. У великих кількостях кальцій шкідливий для здоров’я.

Тому давати сир цуценятам потрібно також не частіше 2-3 разів на тиждень і відповідно до віку собаки:

  • цуценятам до 1 місяця достатньо 20 г в день;
  • собаці у віці 2-3 місяці потрібно не більше 50 г на добу;
  • псам від 3 місяців і старше в день рекомендується давати приблизно 100 г.

Приготувати кальцинований сир в домашніх умовах не складніше, ніж звичайний. Всі інгредієнти доступні і часу на приготування йде небагато. Дотримуйтеся правильного дозування, умов і термінів зберігання – і тоді ваш кальцинований продукт завжди буде приносити вам тільки користь.

Будьте здорові!