З наближенням низки улюблених свят кожен домашній кухар починає заздалегідь складати меню, включаючи в нього улюблені закуски і аперитиви. Щоб урізноманітнити святкове меню, не дуже відходячи від традицій, давайте зробимо улюблений салат мімоза за оригінальним рецептом – з сайра і свіжим яблуком. Такий незвичайний варіант традиційного пиршественного частування особливо сподобається тим, хто важкою калорійної їжі віддає перевагу легкість і користь.
Рибний салат «Мімоза» – закуска зі смаком романтики
Дрібно покришені жовтки, якими покривають покладений апетитними шарами салатик, нагадують ароматно-пряні кульки мімози – незмінного символу початку весни і жіночого дня. Салатна закуска мімоза з’явилася на столах радянських громадян і стала гідним конкурентом незмінному олів’є і оселедця під шубою.
Її основа – консервоване філе морської риби, смак якої оттеняется маринованою цибулею. Шляхетності цьому нехитрому страві додає твердий сир, ніжності – яйця, розділені на білкову та жовткову частини, а ситності – майонезний соус, яким промазиваются салатні верстви.
Здавалося б, простий і недорогий салат, але, змінюючи черговість шарів і граючи з продуктовим набором, всякий раз можна отримувати абсолютно оригінальний салат мімоза. Пропонуємо трохи поекспериментувати!
Класичний рецепт ситної «Мімози» з сайра і картоплею
Складові
- Сайра (консерви) – 1 банка + –
- Картопля – 3 бульби + –
- Морква – 1 коренеплід + –
- Яйця курячі – 3 шт. + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
- Майонез – 3-4 ст.л. + –
- Петрушка – 2-3 гілочки + –
- Помідори – 1 шт. + –
- Сіль – щіпка + –
- Оцет (9%) – 2 ст.л. + –
- Вода очищена – 6 ст.л. + –
- Цукор-пісок білий – 1 ч.л. + –
Як зробити вдома смачний салат мімоза з сайра і картоплею
Сайру для приготування цього улюбленого салату вибрали тому, що ця морська рибка досить жирна і соковита в консервованому вигляді. Вона, в поєднанні з вареними картопляними бульбами, додасть коханому салату ситності.
Якщо калорії на рахунку, майонез в салаті можна замінити сметаною або нежирним йогуртом.
- Картоплю і моркву, відмивання від бруду, поміщаємо в каструлю, заливаємо холодною водою і відправляємо на вогонь. Чекаємо, поки закипить, зменшуємо полум’я і варимо до м’якості.
- В окремій невеликій ємності, заливши водою, варимо яйця «круто». На це піде 8-10 хвилин.
- Знявши лушпиння з цибулини, ріжемо її дрібно кубиком, заливаємо маринадом. Готуємо його так: змішуємо оцет і воду в співвідношенні 1: 3, додаємо цукор, розмішуємо. Час маринування – 15 хвилин.
- З готових овочів зливаємо воду, охолоджуємо і обчищаємо їх.
- Зварені яйця заливаємо холодною водою. Коли охолонуть, звільняємо від шкаралупи, поділяємо білкову та жовткову частини.
- Тепер потрібно натерти продукти: овочі і білки – на крупній, а жовтки – на дрібній. Інший варіант – жовтки просто розім’яти руками в крихту.
Починаємо збирати улюблений салат, викладаючи пошарово
Для цього згодиться глибока салатниця. Можна скористатися і формою для пирога, використовуючи тільки роз’ємну частина без дна (її після складання салату потрібно буде акуратно прибрати – залишиться акуратно викладена салатна «пірамідка»).
- Перший шар – білковий.
- На нього кладемо рибу, вийняту з бляшаної банки і розім’яту виделкою. Для більшої соковитості рибку можна злегка зволожити розсолом, яким вона була залита. Але весь використовувати не варто, щоб салат не вийшов мокрим.
- Наступна прошарок – морквина. Її теж покриваємо майонезом, а зверху густо присипаємо жовтком.
- Третій шар – маринована цибуля. Далі – картопля. Його присаливаем, покриваємо тонкої майонезній сіткою.
Перед подачею до столу «Мімозу» прикрашаємо помідорною трояндочкою.
Щоб зробити її, помідор дуже гострим ножем поділяємо на тонкі пластинки-пелюстки, накладаємо їх один на одного по в один ряд за принципом луски і акуратно скручуємо – «трояндочка» готова! Її укладаємо збоку або посередині і прикрашаємо листочками петрушки.
Оригінальний салат «Мімоза» з яблуком, сиром і картоплею
Якщо до попереднього рецепту додати сир, а морквину замінити соковитим яблуком, отримаємо більш вишуканий варіант улюбленої салатної закуски. Шари замість майонезу можна покривати сметаною – вийде смачно і настільки корисно, що такий салат можна буде сміливо давати навіть малюкам.
Складові
- Риба сайра консервована – 1 банка;
- Картопля варена – 3-4 бульби;
- Варені круто яйця курки – 4 шт .;
- Сир твердого сорту – 200 г;
- Свіже яблуко з кислинкою – 1 великий фрукт;
- Цибулина середня – 1 шт .;
- Масло морозиво коров’яче – 50 г;
- Майонез – 4 ст.л .;
- Зелень (для прикраси) – 1 пучок;
- Сік лимона – 1 ч.л .;
- Сіль дрібна – щіпка.
Готування улюбленого салату «Мімоза» за рецептом з картоплею і яблуками
Знімаємо з варених овочів шкурки, очищаємо від шкаралупи яйця. Лук потрібно замаринувати, як в першому рецепті, або ж просто ошпарити окропом і потримати в воді кілька хвилин, щоб видалити гіркоту і занадто різкий запах.
Овочі та яйця тремо на дрібній тертці (жовтки з білками – окремо), очищене від шкірки яблуко – на крупній.
Підготовка закінчена – починаємо викладати улюблений листковий салат.
- Перший шар – картопля. Підсолити її і покривши майонезной сіткою, зверху кладемо розім’яту виделкою сайру, просочуємо її рибним маринадом з банки. Далі – цибулевий нарізка, потім – білковий шар.
- Потім кладемо яблуко, не забувши скропити соком лимона, щоб не потемніло. Далі викладаємо натертий дрібно сир, покриваємо майонезом. Тепер – шар морозива масла, теж подрібненого на тертці. Завершальний етап пошарової збірки «Мімози» – жовтки.
- Прикрасивши свіжою зеленню приготований своїми руками улюблений салат, даємо йому постояти в кімнатних умовах з півгодини, а потім відправляємо на банкетний стіл.
Внісши навіть найнезначніші зміни в класичну рецептуру, отримаємо абсолютно нове смакове «звучання» улюблених ласощів.
Так, традиційний на новорічних застіллях салат мімоза зі свіжим яблуком вийде більш соковитим, ніж зазвичай, а картопля додасть йому більшої ситності. Головне – вибрати якісну рибу, і частування, як завжди, вийде смачним і по-святковому ошатним!