Як зробити яблучний салат мімоза з сайра

nezhnyj-salat-mimoza-s-sajroj-i-yablokom
З наближенням низки улюблених свят кожен домашній кухар починає заздалегідь складати меню, включаючи в нього улюблені закуски і аперитиви. Щоб урізноманітнити святкове меню, не дуже відходячи від традицій, давайте зробимо улюблений салат мімоза за оригінальним рецептом – з сайра і свіжим яблуком. Такий незвичайний варіант традиційного пиршественного частування особливо сподобається тим, хто важкою калорійної їжі віддає перевагу легкість і користь.

Рибний салат «Мімоза» – закуска зі смаком романтики

Дрібно покришені жовтки, якими покривають покладений апетитними шарами салатик, нагадують ароматно-пряні кульки мімози – незмінного символу початку весни і жіночого дня. Салатна закуска мімоза з’явилася на столах радянських громадян і стала гідним конкурентом незмінному олів’є і оселедця під шубою.

Її основа – консервоване філе морської риби, смак якої оттеняется маринованою цибулею. Шляхетності цьому нехитрому страві додає твердий сир, ніжності – яйця, розділені на білкову та жовткову частини, а ситності – майонезний соус, яким промазиваются салатні верстви.

Здавалося б, простий і недорогий салат, але, змінюючи черговість шарів і граючи з продуктовим набором, всякий раз можна отримувати абсолютно оригінальний салат мімоза. Пропонуємо трохи поекспериментувати!

Класичний рецепт ситної «Мімози» з сайра і картоплею

Як приготувати салат мімоза з сайра і яблуком - класичний рецепт

Складові

  • Сайра (консерви) – 1 банка + –
  • Картопля – 3 бульби + –
  • Морква – 1 коренеплід + –
  • Яйця курячі – 3 шт. + –
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
  • Майонез – 3-4 ст.л. + –
  • Петрушка – 2-3 гілочки + –
  • Помідори – 1 шт. + –
  • Сіль – щіпка + –
  • Оцет (9%) – 2 ст.л. + –
  • Вода очищена – 6 ст.л. + –
  • Цукор-пісок білий – 1 ч.л. + –

Як зробити вдома смачний салат мімоза з сайра і картоплею

Сайру для приготування цього улюбленого салату вибрали тому, що ця морська рибка досить жирна і соковита в консервованому вигляді. Вона, в поєднанні з вареними картопляними бульбами, додасть коханому салату ситності.

Якщо калорії на рахунку, майонез в салаті можна замінити сметаною або нежирним йогуртом.

  1. Картоплю і моркву, відмивання від бруду, поміщаємо в каструлю, заливаємо холодною водою і відправляємо на вогонь. Чекаємо, поки закипить, зменшуємо полум’я і варимо до м’якості.
  2. В окремій невеликій ємності, заливши водою, варимо яйця «круто». На це піде 8-10 хвилин.
  3. Знявши лушпиння з цибулини, ріжемо її дрібно кубиком, заливаємо маринадом. Готуємо його так: змішуємо оцет і воду в співвідношенні 1: 3, додаємо цукор, розмішуємо. Час маринування – 15 хвилин.
  4. З готових овочів зливаємо воду, охолоджуємо і обчищаємо їх.
  5. Зварені яйця заливаємо холодною водою. Коли охолонуть, звільняємо від шкаралупи, поділяємо білкову та жовткову частини.
  6. Тепер потрібно натерти продукти: овочі і білки – на крупній, а жовтки – на дрібній. Інший варіант – жовтки просто розім’яти руками в крихту.

Починаємо збирати улюблений салат, викладаючи пошарово

Для цього згодиться глибока салатниця. Можна скористатися і формою для пирога, використовуючи тільки роз’ємну частина без дна (її після складання салату потрібно буде акуратно прибрати – залишиться акуратно викладена салатна «пірамідка»).

  1. Перший шар – білковий.
  2. На нього кладемо рибу, вийняту з бляшаної банки і розім’яту виделкою. Для більшої соковитості рибку можна злегка зволожити розсолом, яким вона була залита. Але весь використовувати не варто, щоб салат не вийшов мокрим.
  3. Наступна прошарок – морквина. Її теж покриваємо майонезом, а зверху густо присипаємо жовтком.
  4. Третій шар – маринована цибуля. Далі – картопля. Його присаливаем, покриваємо тонкої майонезній сіткою.

Перед подачею до столу «Мімозу» прикрашаємо помідорною трояндочкою.

Щоб зробити її, помідор дуже гострим ножем поділяємо на тонкі пластинки-пелюстки, накладаємо їх один на одного по в один ряд за принципом луски і акуратно скручуємо – «трояндочка» готова! Її укладаємо збоку або посередині і прикрашаємо листочками петрушки.

Оригінальний салат «Мімоза» з яблуком, сиром і картоплею

Якщо до попереднього рецепту додати сир, а морквину замінити соковитим яблуком, отримаємо більш вишуканий варіант улюбленої салатної закуски. Шари замість майонезу можна покривати сметаною – вийде смачно і настільки корисно, що такий салат можна буде сміливо давати навіть малюкам.

Як зробити яблучний салат мімоза з сайра

Складові

  • Риба сайра консервована – 1 банка;
  • Картопля варена – 3-4 бульби;
  • Варені круто яйця курки – 4 шт .;
  • Сир твердого сорту – 200 г;
  • Свіже яблуко з кислинкою – 1 великий фрукт;
  • Цибулина середня – 1 шт .;
  • Масло морозиво коров’яче – 50 г;
  • Майонез – 4 ст.л .;
  • Зелень (для прикраси) – 1 пучок;
  • Сік лимона – 1 ч.л .;
  • Сіль дрібна – щіпка.

Готування улюбленого салату «Мімоза» за рецептом з картоплею і яблуками

Знімаємо з варених овочів шкурки, очищаємо від шкаралупи яйця. Лук потрібно замаринувати, як в першому рецепті, або ж просто ошпарити окропом і потримати в воді кілька хвилин, щоб видалити гіркоту і занадто різкий запах.

Овочі та яйця тремо на дрібній тертці (жовтки з білками – окремо), очищене від шкірки яблуко – на крупній.

Підготовка закінчена – починаємо викладати улюблений листковий салат.

  • Перший шар – картопля. Підсолити її і покривши майонезной сіткою, зверху кладемо розім’яту виделкою сайру, просочуємо її рибним маринадом з банки. Далі – цибулевий нарізка, потім – білковий шар.
  • Потім кладемо яблуко, не забувши скропити соком лимона, щоб не потемніло. Далі викладаємо натертий дрібно сир, покриваємо майонезом. Тепер – шар морозива масла, теж подрібненого на тертці. Завершальний етап пошарової збірки «Мімози» – жовтки.
  • Прикрасивши свіжою зеленню приготований своїми руками улюблений салат, даємо йому постояти в кімнатних умовах з півгодини, а потім відправляємо на банкетний стіл.

Внісши навіть найнезначніші зміни в класичну рецептуру, отримаємо абсолютно нове смакове «звучання» улюблених ласощів.

Так, традиційний на новорічних застіллях салат мімоза зі свіжим яблуком вийде більш соковитим, ніж зазвичай, а картопля додасть йому більшої ситності. Головне – вибрати якісну рибу, і частування, як завжди, вийде смачним і по-святковому ошатним!