Цей рецепт оцінять не лише гурмани або любителі смачно поїсти, він сподобається всім, хто стежить за своїм харчуванням. Сьогодні ми будемо готувати имеретинский сир в домашніх умовах і постараємося зробити це так, щоб він вийшов смачніше покупного! Величезний плюс саморобних сирів в тому, що ми точно знаємо, з чого вони зроблені, і можемо бути впевнені, що нічого зайвого в них не виявиться.
Родина імеретенского сиру – сонячна Грузія. Там його люблять за м’який, ніжний смак і готують з них закуски, хачапурі і іншу випічку. Крім того з цього сиру роблять сулугуні.
Імеретенскій сир витримується в розсолі не один місяць, що надає йому особливу пружинисту консистенцію і пікантний смак – це робить його бажаним гостем на будь-якому столі і в свята, і в будні.
Але ми не будемо тримати сир так довго – його приготування можна почати за 3-4 дні до того, як він знадобиться на столі.
Ферменти для сиру в домашніх умовах
Для виготовлення імеретинського сиру в домашніх умовах, нам обов’язково потрібно молокозсідальної фермент. Це може бути і пепсин – купуємо його в звичайній аптеці, і порошковий фермент рослинного походження – його можна замовити на профільному сайті або купити у ветеринарній аптеці.
Зберігати відкриті ферменти можна тільки в морозилці, інакше вже через добу вони «перестануть працювати».
Яке молоко використовувати
У цьому рецепті ми будемо використовувати тільки свіже (сире) сільське або фермерське молоко. Не варто ризикувати і пробувати зробити якісний сир з пастеризованого молока.
Але якщо вибору немає, свіже магазинне молоко жирністю не менше 3,2% прогреваем до 27-28 ° С і додаємо в нього 5-10% від загальної кількості теплого йогурту без добавок або кефіру. Перемішуємо і залишаємо на 15-20 хвилин. Потім готуємо сир, як описано в рецепті нижче.
Ну що ж, спробуємо приготувати сир будинку?
Імеретинський сир: рецепт з молока
Складові
- Молоко – 3 л + –
- Сіль велика – за смаком + –
- Ферменти – 1/4 десертної ложки або на кінчику ножа + –
Приготування імеретинського сиру в домашніх умовах
- Молоко ставимо на плиту у великій каструлі, підклавши під неї рассекатель, щоб прогрів йшов рівномірно. Також можна гріти його на водяній бані. Нам потрібно довести його до 35 ° С.
- Розчиняємо порошок ферменту в 1/3 склянки теплої кип’яченої води і вливаємо в молоко. Перемішуємо дерев’яною лопаткою або ложкою з довгою ручкою.
- Заважаємо суміш хвилину-півтори, потім накриваємо каструлю кришкою, якщо вдома холодно, додатково закутують її ковдрами і залишаємо на годину. Потрібно, щоб молоко повністю ферментований.
- З плином часу відкриваємо каструлю і перевіряємо молоко легким натисканням – поверхня повинна злегка пружинити.
Якщо воно ще занадто недолуге, вистоює його в теплі ще 15-20 хвилин, якщо ж все вийшло, розрізаємо всю масу на кубики. Робимо це спочатку уздовж і вниз, потім перпендикулярно, а потім ріжемо на пласти поперек.
Ми залишаємо на 15-20 хвилин, щоб сироватка відокремилася і сирна маса осіла. Кубики, які ми нарізали по 3-4 см кожен, зменшаться в розмірі – це нормально.
Як віджати имеретинский сир
Тепер приступаємо до розкладці сиру в форму. В ідеалі це має бути пластикова кошик з кришкою з безліччю дірочок, щоб сироватка вільна стікала.
Але, в крайньому випадку, можна взяти і звичайний друшляк.
- Руками збираємо шматки сирної маси і утрамбовуємо їх в форму.
- Частину, що залишилася сироватку проціджуємо – сир слепляем з іншим кількістю, рідина залишаємо для приготування інших страв – з неї виходить прекрасна випічка!
- Утрамбувавши масу як слід, залишаємо її, прикривши чистим рушником, на 3-4 години, щоб стекла вся рідина.
- Після цього як слід натираємо готовий сир з усіх боків крупною сіллю, перевертаємося, щоб він спресувався і з іншого боку і залишаємо на 12 годин.
Якщо хочеться ще більше щільної текстури, можна залишити його на пару днів в холодильнику. Домашній сир готовий! Смачного!
Як бачите, в приготуванні немає нічого складного, адже це один з найпростіших рецептів сирів. Спробуйте приготувати имеретинский сир в домашніх умовах і результат вас не розчарує!
Корисна стаття кулінарам про правильне збереження сиру:
Поради та рекомендації зберігання домашнього сиру