Східні страви настільки міцно влаштувалися в нашій кухні, що уявити своє життя без цих пікантних смакоти вже неможливо. Одним з популярних східних страв є домашня шаверма з куркою в лаваші, це вельми незвичайне частування, яке легко приготувати вдома своїми руками. Тим, хто не знає, як зробити смачну начинку для шаурми і, як правильно потім загорнути її в коржик – пропонуємо поради, здатні полегшити приготування.
Що таке шаверма і як відрізнити її від шаурми
Перш, ніж розглянути покроковий рецепт приготування східної страви, з’ясуємо: а що ж таке шаверма, і що спільного вона має з шаурмою? Напевно, кожен з вас чув і те, і інше назву, проте багато хто до цих пір так і не знають – одне чи це блюдо або 2 абсолютно різних.
Отже, що означає шаверма? Шаверма – це ні що інше, як приготоване з лаваша / піти (пита – половина круглого лаваша) блюдо, начинений спеціями, свіжими овочами, дрібно рубаним смаженим м’ясом і, звичайно ж, соусом.
Що таке шаурма? Це те ж саме, що і шаверма, різниця лише в тому, що 2 цих слова діалектично вимовляються по-різному. Буває, що шаурму і шаверму розрізняють по використаному в їх приготуванні лаваш: якщо коржик ціла, тоді виходить шаурма, якщо використовувалася пита, тоді – шаверма.
Відмінності в назвах одного і того ж страви пов’язані з різними діалектами східних кулінарів, які, власне, і привезли рецепт смачної страви в наші краї. І понині, в різних країнах, де колись побували східні кухарі, існують абсолютно різні версії вимови улюбленої закуски, часом, абсолютно невпізнанні нами (наприклад, в Ізраїлі шаурму називають шуарма або Шварм; в Казахстані – доннер-кебаб і т. Д. ).
Рецепт домашньої шаверму з куркою в лаваші
Складові
- Вірменський лаваш тонкий – 2 шт. + –
- Куряче м’ясо – 400 г + –
- Огірки свіжі – 2 шт. + –
- Улюблена зелень – за смаком + –
- Майонез – 6 ст.л. + –
- Цибуля ріпчаста – 1/2 шт. + –
- Морква корейська – 200 г + –
- Помідори – 2 шт. + –
- Приправи – за смаком + –
- Кетчуп – 6 ст.л. + –
Приготування домашньої шаверму
Улюблена східне блюдо має відмінний смак, особливо, якщо робити його з ніжним курячим філе, свіжими овочами та незвичайними прянощами. Ви зрозумієте, як легко зробити шаверму в лаваші будинку саме з таким інгредіентному складом, коли приготуєте ласощі своїми руками, хоча б один раз.
Настільки швидка закуска з легкістю піддається всім, навіть початківцям господаркам, тільки потрібно знати, що і за чим робити, а головне – як правильно загортати шаверму в лаваш.
- Куряче філе вимити, ріжемо його на дрібні шматочки.
- Половинку лука нарізаємо півкільцями, обсмажуємо нарізку до рум’янцю в невеликій кількості рослинного масла.
- Перекладаємо до обсмаженої цибулі нарізане філе, смажимо продукти до готовності.
- Додаємо в сковороду спеції. Види прянощів вибирайте на свій розсуд.
- Дрібно нарізаємо помідори, огірки, свіжу зелень.
Можна овочі змішати в салат: спочатку нарізаємо їх, потім заправляємо будь-яким, прийнятним за смаком, соусом, після чого додаємо все в шаверму.
- Кетчуп з майонезом змішуємо в рівних пропорціях (т. Е. Додаємо по 6 ст. Л. Того і іншого). Якщо любите гострі страви, тоді в соус можна нарізати трохи часнику.
Як загорнути шаверму з куркою в лаваш
Процес загортання начинки в готовий лаваш не менш важливий, ніж процес самого її приготування. В якій послідовності укладати продукти – кожна господиня вирішує сама, це не принципово, головне – спочатку змастити лаваш, щоб він не був сухим, а потім правильно закрутити його в шаурму.
Як загортати шаверму в лаваш
- Кожен вірменський лаваш ріжемо впоперек на 2 рівні частини.
- Всі частини викладаємо на стіл, край кожної коржі змащуємо сумішшю з кетчупу і майонезу.
З кількістю суміші не переборщіть, інакше, після загортання коржі, – вона може з неї витекти, або лаваш занадто розм’якне. Те ж саме стосується соковитості овочів. Коли ви їх наріжете, може виявитися, що в овочах є зайва рідина, – не роздумуючи, злийте її.
- Поверх соусної маси викладаємо нарізані раніше продукти. Послідовність може бути різна, але ми пропонуємо шари робити в такій по черзі: курка, огірочки, помідори, морква по-корейськи, дрібно рубана зелень.
- Починаємо загинати краю лаваша по кілька сантиметрів з 3-х сторін: спочатку знизу, потім – зверху, після – справа.
- Тепер закручуємо начинку в лаваш з одного боку на іншу, як рулон шпалер.
- На цьому все – домашня шаверма з куркою в лаваші готова. Ви витратите на підготовку не більше години, а коли «наб’єте руку», то робити улюблену шаурму з курячим філе будете ще швидше, всього за 20-30 хвилин.
Якщо фото рецепта вам недостатньо, тоді пропонуємо подивитися 2 невеликих, але докладних відео рецептів. У першому відео докладно розповідається, як загорнути шаурму в лаваш 3 простими способами, в другому – як зробити шаверму в лаваші в домашніх умовах.
3 способу звернути шаверму
Як приготувати шаурму будинку
Секрети смачною домашньою шаверму в лаваші
- Рецепт шаверму з куркою в лаваші може бути вельми різноманітним. У інгредіентному складі східного блюда зустрічаються самі незвичайні поєднання продуктів, не тільки огірок, корейська морква і помідори можуть доповнювати смак ніжного курячого філе. Прикрасити шаурму з куркою легко може білокачанної капуста і листя зеленого салату.
- Використовувати можна також і будь-які спеції з зеленню. Один раз дозвольте собі додати паприку, цибулю, орегано, на наступного разу, використовуйте прованські трави, на третій раз додайте мелений перець, базилік, трохи чилі. З шаурмою завжди потрібно експериментувати, що більше сподобається, то і будете частіше готувати свою сім’ю.
- Соус для змащення лаваша також повністю у вашому підпорядкуванні: хочете – берете сметанно-часниковий, хочете – грузинський ткемалі, можна використовувати лише один майонез або кетчуп, словом, орієнтуйтеся виключно на свій смак.
- Щоб надати курячому філе пікантний смак – перед нарізкою трохи його замаринуйте. Для приготування маринаду знадобиться змішати: 3 ст. л. рафінованої соняшникової олії, 0,5 ч. л. меленої кориці, 2 щіпки солі і 1 щіпку меленого перцю. У такому маринаді філе має пролежати не менше 2-х годин, потім можна приступати до його обсмажуванні і подрібнення.
Домашня шаверма з куркою в лаваші – швидка і дуже смачна закуска. Якщо вам нема чого подати на обід / вечеря або до приходу нежданих гостей, то ось вам ідея, ніж побалувати себе і рідних, особливо не витратившись на приготування. Часу теж піде небагато, зате аромат вашого страви ще довго буде помниться вашим домочадцям і гостям. Експериментуйте – і нехай ваше приготування буде тільки вдалим.
Смачного!