Як зробити французьку шарлотку

Французька шарлотка з яблуками
Коли хочеться побалувати себе чимось смачненьким, але немає часу стояти біля плити, споруджуючи складний десерт, рекомендуємо зробити дещо нескладне. Французька шарлотка є надзвичайно смачний, але в той же час простий у приготуванні пиріг, який під силу буде навіть починає господині. Нижче ви знайдете кілька перевірених справжніх рецептів цього європейського ласощі, давно став популярним у всьому світі.

Отже, для початку зробимо шарлотку з яблуками за всіма правилами!

Французька шарлотка з печивом: справжній рецепт

Французька шарлотка з печивом - справжній рецепт

Складові

для пирога

  • Бісквітне печиво або сухі бісквіти – 450 г + –
  • Яблука середні – 3-4 шт. + –
  • Батон або пшеничний хліб – 2-3 скибочки + –
  • Кориця, ванілін – на кінчику ножа кожного з інгредієнтів + ​​-
  • Масло вершкове – 120 г + –
  • Цукор – 2-3 ст.л. + –

для сиропу

  • Цукор – 100 г
  • Вода – 50 мл
  • Алкоголь – віскі, ром, бренді (за бажанням) – 50 г
  • Апельсин (лайм, лимон) – 1 шт.

Приготування французької шарлотки в домашніх умовах

Для приготування десерту у цій рецептом ми можемо скористатися будь-яким сухим повітряним печивом.

В ідеалі це має бути савоярді – його можна купити готове, а можна спекти самим. Крім того савоярді можна замінити готовими сухими бісквітними коржами, з ними французька шарлотка вийде нітрохи не гірше.

Як приготувати французьку шарлотку з яблуками

Якщо у нас готові коржі, ріжемо їх на скибочки, що імітують печиво савоярді – приблизно 2 на 5 см. Підсушуємо їх, якщо треба в духовці, щоб бісквіт легко кришився.

Тепер готуємо сироп:

  • трьом на дрібній тертці апельсин, щоб зняти з нього цедру або будь-який інший цитрус;
  • в сотейник наливаємо окріп, всипаємо в нього цукор, цедру, додаємо корицю, ванілін, вливаємо алкоголь;
  • доводимо до кипіння, проварюємо 5-7 хвилин на слабкому вогні і вимикаємо.

При бажанні сироп можна процідити, але з шматочками цедри французька шарлотка вийде більш ароматною. Даємо охолонути.

Тим часом, приступаємо до підготовки яблук:

  • очищаємо їх від шкірки і ріжемо великими кубиками, приблизно 2 на 2 см;
  • викладаємо обсмажувати на 2-3 ст.л. вершкового масла з додаванням кориці і ваніліну.
  • якщо яблука для шарлотки кислі, підсипає 1 ст.л. цукру, але не більше, так як бортики з печива будуть солодкими самі по собі.
  • до яблук можна також влити 2-3 ст.л. алкоголю для аромату. Довго на вогні їх не тримаємо, щоб не розвалилися, досить довести їх до м’якості.

Вся принадність французької шарлотки з яблуками за цим рецептом в тому, щоб створити контраст між кислуватою начинкою і солодким тестом.

Готовим яблукам даємо охолонути.

Рецепт французького десерту - шарлотка з яблуками

Тепер починаємо збирати наш пиріг:

  • змащуємо глибоку роз’ємну форму (підійде 24 см) вершковим маслом – не скупіться, воно повинно лежати дуже густо;
  • поливаємо просушений бісквіт в глибокому посуді остиглим сиропом – він не повинен повністю просочуватися, інакше тонке тісто розмокне. Важливо лише надати смак і аромат і тут же розкладаємо скибочки всередині форми;
  • ставимо скибочки вертикально максимально щільно один до одного, потім викладаємо дно;
  • наповнюємо пиріг начинкою, а зверху прикриваємо скибочками хліба;
  • верхівки печива підрізаємо, щоб пиріг вийшов рівним, а обрізками наповнюємо порожнечі між хлібом і бортиками;
  • рясно змащуємо верхівку вершковим маслом і посипаємо зверху цукром, намагаючись розподіляти його рівномірно.

Ставимо вийшов пиріг в духовку на 180 ° С на 40-50 хвилин на середній рівень. Якщо підняти його ближче до нагрівального елементу і виставити більш високу температуру, цукровий верх почне горіти.

Як зробити французьку шарлотку з яблуками

Апетитний аромат «повідомить», що французька шарлотка з яблуками готова. Подаємо її теплу, а не гарячу, обов’язково давши хоч трохи охолонути – пиріг тільки що вийнятий з духовки при нарізці може потекти.

Можна прикрасити десерт вершками або свіжими ягодами, а можна відразу розрізати на порційні шматки і пригощати гостей і домочадців.

Смачного!

Проста французька шарлотка: рецепт з родзинками

Приготувати пиріг з яблуками можна за попереднім рецептом, але трохи його змінивши і спростивши.

Проста французька шарлотка - рецепт з родзинками

  1. Заздалегідь заварюємо окропом 100 г родзинок так, щоб повністю покрити сухофрукти і залишаємо на 30 хвилин набухати.
  2. Тим часом чистимо від шкірки 3-4 середніх яблука і ріжемо великими шматками.
  3. Також очищаємо 2 ківі і 1 нектарин або персик. Всі крупно ріжемо.
  4. Натираємо лимон або апельсин, щоб залишилася цедра – відправляємо її до порубаним фруктам.
  5. На сковороді розтоплюємо 2 ст.л. вершкового масла, викладаємо фрукти, цедру, злитий родзинки, додаємо дрібку кориці і ванілін на кінчику ножа.
  6. Підсипає 3-4 ст.л. білого або коричневого цукру і трохи тушкуємо на середньому вогні. Давати розкисати начинці не варто, тому через 15 хвилин знімаємо її з плити і залишаємо охолонути.
  7. В окремій тарілці збиваємо вінчиком 2 яйця з 1 склянкою молока для обмакувания хлібних скибочок – нам потрібно буханець вже розрізаного хліба для сендвічів.

Прибираємо з усіх шматочків кірки, нам знадобиться тільки м’якуш.

Збираємо яблучну шарлотку по-французьки

Змащуємо роз’ємну форму маслом – його також має бути дуже багато, десь 60-70 г, і починаємо викладати пиріг.

  • Змочуємо кожну скибочку яєчної сумішшю з одного боку – вона повинна бути всередині пирога, а суха зовні, і викладаємо спочатку дно, потім бортики.
  • Наповнюємо вийшла «кошик» начинкою і накриваємо залишилися хлібом, також змоченим з одного боку.
  • Густо змащуємо верх маслом і доливаємо, якщо вона залишилася поверх молочну суміш.

Збираємо яблучну шарлотку по-французьки

Ставимо французьку шарлотку випікатися на середній рівень в духовку на 190 ° С на 40-50 хвилин. Як бачите, час вказано з запасом, адже все залежить від плити. Так як пиріг дуже високий, стежимо за процесом випічки, не даючи верху підгорати.

Готову шарлотку з яблуками і хлібом подаємо, коли вона трохи подостинет на сніданок або полуденок.

Французький десерт: швидка шарлотка з яблуками

Яблучний пиріг за цим рецептом стане справжньою знахідкою для всіх господинь, які люблять пригощати домочадців смачною їжею, але не мають на її приготування досить часу.

Нам знадобиться 250 г черствого білого хліба – він не повинен бути висушений в сухар, а й свіжому краще дати дійти на свіжому повітрі хоча б день-два для оптимальної жорсткості.

  • Нарізаємо батон спочатку на скибочки, потім на невеликі кубики 1 на 1 см.
  • Збиваємо 2 курячих яйця з 2/3 склянки цукру і 1 склянкою молока. Для прискорення процесу краще скористатися міксером.
  • Готовою сумішшю заливаємо хліб. Ми залишаємо на 40 хвилин.
  • 500 г яблук очищаємо від шкірки і ріжемо на кубики того ж розміру, що і хліб.
  • Подрібнюємо в блендері 50-70 г волоських горіхів. Половину змішуємо з яблуками.
  • Тепер з’єднуємо розмочені шматочки хліба з сирими яблуками. Додаємо за бажанням корицю і ванілін.
  • Змащуємо форму маслом, посипаємо панірувальними сухарями або крихтою товченого печива і 1-2 ст.л. цукру – він карамелізуется при випіканні і пиріг вийде з красивими золотистими бортиками.
  • Яблучно-хлібну масу викладаємо у форму, трохи ущільнюємо ложкою або прямо рукою, досипати залишилися горіхи. Зверху також посипаємо панірувальними сухарями.

Французький десерт - швидка шарлотка з яблуками Перед тим, як ставити французьку шарлотку з яблуками в духовку, трьом на крупній тертці 100 г вершкового масла і викладаємо його зверху. Це потрібно, щоб пиріг просочився і був особливо смачним і ароматним.

Випікаємо десерт при 180 ° С не менше 40 хвилин, посипаємо готовий корицею і цукровою пудрою і залишаємо остигати. Якщо вийняти шарлотку прямо зараз, вона може розвалитися, тому потрібно дати їй час трохи настоятися.

Подаємо, нарізавши на порційні шматки. Смачного!

Як бачите, французька шарлотка з яблуками може бути приготовлена ​​дуже просто з абсолютно звичайних продуктів, а можна поворожити над нею трохи і отримати незвичайний десерт по справжньому французькому рецептом. Спробуйте зробити пиріг з будь-якого з вподобаних варіантів і результат вас приємно здивує!