Коли хочеться побалувати себе чимось смачненьким, але немає часу стояти біля плити, споруджуючи складний десерт, рекомендуємо зробити дещо нескладне. Французька шарлотка є надзвичайно смачний, але в той же час простий у приготуванні пиріг, який під силу буде навіть починає господині. Нижче ви знайдете кілька перевірених справжніх рецептів цього європейського ласощі, давно став популярним у всьому світі.
Отже, для початку зробимо шарлотку з яблуками за всіма правилами!
Французька шарлотка з печивом: справжній рецепт
Складові
для пирога
- Бісквітне печиво або сухі бісквіти – 450 г + –
- Яблука середні – 3-4 шт. + –
- Батон або пшеничний хліб – 2-3 скибочки + –
- Кориця, ванілін – на кінчику ножа кожного з інгредієнтів + -
- Масло вершкове – 120 г + –
- Цукор – 2-3 ст.л. + –
для сиропу
- Цукор – 100 г
- Вода – 50 мл
- Алкоголь – віскі, ром, бренді (за бажанням) – 50 г
- Апельсин (лайм, лимон) – 1 шт.
Приготування французької шарлотки в домашніх умовах
Для приготування десерту у цій рецептом ми можемо скористатися будь-яким сухим повітряним печивом.
В ідеалі це має бути савоярді – його можна купити готове, а можна спекти самим. Крім того савоярді можна замінити готовими сухими бісквітними коржами, з ними французька шарлотка вийде нітрохи не гірше.
Якщо у нас готові коржі, ріжемо їх на скибочки, що імітують печиво савоярді – приблизно 2 на 5 см. Підсушуємо їх, якщо треба в духовці, щоб бісквіт легко кришився.
Тепер готуємо сироп:
- трьом на дрібній тертці апельсин, щоб зняти з нього цедру або будь-який інший цитрус;
- в сотейник наливаємо окріп, всипаємо в нього цукор, цедру, додаємо корицю, ванілін, вливаємо алкоголь;
- доводимо до кипіння, проварюємо 5-7 хвилин на слабкому вогні і вимикаємо.
При бажанні сироп можна процідити, але з шматочками цедри французька шарлотка вийде більш ароматною. Даємо охолонути.
Тим часом, приступаємо до підготовки яблук:
- очищаємо їх від шкірки і ріжемо великими кубиками, приблизно 2 на 2 см;
- викладаємо обсмажувати на 2-3 ст.л. вершкового масла з додаванням кориці і ваніліну.
- якщо яблука для шарлотки кислі, підсипає 1 ст.л. цукру, але не більше, так як бортики з печива будуть солодкими самі по собі.
- до яблук можна також влити 2-3 ст.л. алкоголю для аромату. Довго на вогні їх не тримаємо, щоб не розвалилися, досить довести їх до м’якості.
Вся принадність французької шарлотки з яблуками за цим рецептом в тому, щоб створити контраст між кислуватою начинкою і солодким тестом.
Готовим яблукам даємо охолонути.
Тепер починаємо збирати наш пиріг:
- змащуємо глибоку роз’ємну форму (підійде 24 см) вершковим маслом – не скупіться, воно повинно лежати дуже густо;
- поливаємо просушений бісквіт в глибокому посуді остиглим сиропом – він не повинен повністю просочуватися, інакше тонке тісто розмокне. Важливо лише надати смак і аромат і тут же розкладаємо скибочки всередині форми;
- ставимо скибочки вертикально максимально щільно один до одного, потім викладаємо дно;
- наповнюємо пиріг начинкою, а зверху прикриваємо скибочками хліба;
- верхівки печива підрізаємо, щоб пиріг вийшов рівним, а обрізками наповнюємо порожнечі між хлібом і бортиками;
- рясно змащуємо верхівку вершковим маслом і посипаємо зверху цукром, намагаючись розподіляти його рівномірно.
Ставимо вийшов пиріг в духовку на 180 ° С на 40-50 хвилин на середній рівень. Якщо підняти його ближче до нагрівального елементу і виставити більш високу температуру, цукровий верх почне горіти.
Апетитний аромат «повідомить», що французька шарлотка з яблуками готова. Подаємо її теплу, а не гарячу, обов’язково давши хоч трохи охолонути – пиріг тільки що вийнятий з духовки при нарізці може потекти.
Можна прикрасити десерт вершками або свіжими ягодами, а можна відразу розрізати на порційні шматки і пригощати гостей і домочадців.
Смачного!
Проста французька шарлотка: рецепт з родзинками
Приготувати пиріг з яблуками можна за попереднім рецептом, але трохи його змінивши і спростивши.
- Заздалегідь заварюємо окропом 100 г родзинок так, щоб повністю покрити сухофрукти і залишаємо на 30 хвилин набухати.
- Тим часом чистимо від шкірки 3-4 середніх яблука і ріжемо великими шматками.
- Також очищаємо 2 ківі і 1 нектарин або персик. Всі крупно ріжемо.
- Натираємо лимон або апельсин, щоб залишилася цедра – відправляємо її до порубаним фруктам.
- На сковороді розтоплюємо 2 ст.л. вершкового масла, викладаємо фрукти, цедру, злитий родзинки, додаємо дрібку кориці і ванілін на кінчику ножа.
- Підсипає 3-4 ст.л. білого або коричневого цукру і трохи тушкуємо на середньому вогні. Давати розкисати начинці не варто, тому через 15 хвилин знімаємо її з плити і залишаємо охолонути.
- В окремій тарілці збиваємо вінчиком 2 яйця з 1 склянкою молока для обмакувания хлібних скибочок – нам потрібно буханець вже розрізаного хліба для сендвічів.
Прибираємо з усіх шматочків кірки, нам знадобиться тільки м’якуш.
Збираємо яблучну шарлотку по-французьки
Змащуємо роз’ємну форму маслом – його також має бути дуже багато, десь 60-70 г, і починаємо викладати пиріг.
- Змочуємо кожну скибочку яєчної сумішшю з одного боку – вона повинна бути всередині пирога, а суха зовні, і викладаємо спочатку дно, потім бортики.
- Наповнюємо вийшла «кошик» начинкою і накриваємо залишилися хлібом, також змоченим з одного боку.
- Густо змащуємо верх маслом і доливаємо, якщо вона залишилася поверх молочну суміш.
Ставимо французьку шарлотку випікатися на середній рівень в духовку на 190 ° С на 40-50 хвилин. Як бачите, час вказано з запасом, адже все залежить від плити. Так як пиріг дуже високий, стежимо за процесом випічки, не даючи верху підгорати.
Готову шарлотку з яблуками і хлібом подаємо, коли вона трохи подостинет на сніданок або полуденок.
Французький десерт: швидка шарлотка з яблуками
Яблучний пиріг за цим рецептом стане справжньою знахідкою для всіх господинь, які люблять пригощати домочадців смачною їжею, але не мають на її приготування досить часу.
Нам знадобиться 250 г черствого білого хліба – він не повинен бути висушений в сухар, а й свіжому краще дати дійти на свіжому повітрі хоча б день-два для оптимальної жорсткості.
- Нарізаємо батон спочатку на скибочки, потім на невеликі кубики 1 на 1 см.
- Збиваємо 2 курячих яйця з 2/3 склянки цукру і 1 склянкою молока. Для прискорення процесу краще скористатися міксером.
- Готовою сумішшю заливаємо хліб. Ми залишаємо на 40 хвилин.
- 500 г яблук очищаємо від шкірки і ріжемо на кубики того ж розміру, що і хліб.
- Подрібнюємо в блендері 50-70 г волоських горіхів. Половину змішуємо з яблуками.
- Тепер з’єднуємо розмочені шматочки хліба з сирими яблуками. Додаємо за бажанням корицю і ванілін.
- Змащуємо форму маслом, посипаємо панірувальними сухарями або крихтою товченого печива і 1-2 ст.л. цукру – він карамелізуется при випіканні і пиріг вийде з красивими золотистими бортиками.
- Яблучно-хлібну масу викладаємо у форму, трохи ущільнюємо ложкою або прямо рукою, досипати залишилися горіхи. Зверху також посипаємо панірувальними сухарями.
Перед тим, як ставити французьку шарлотку з яблуками в духовку, трьом на крупній тертці 100 г вершкового масла і викладаємо його зверху. Це потрібно, щоб пиріг просочився і був особливо смачним і ароматним.
Випікаємо десерт при 180 ° С не менше 40 хвилин, посипаємо готовий корицею і цукровою пудрою і залишаємо остигати. Якщо вийняти шарлотку прямо зараз, вона може розвалитися, тому потрібно дати їй час трохи настоятися.
Подаємо, нарізавши на порційні шматки. Смачного!
Як бачите, французька шарлотка з яблуками може бути приготовлена дуже просто з абсолютно звичайних продуктів, а можна поворожити над нею трохи і отримати незвичайний десерт по справжньому французькому рецептом. Спробуйте зробити пиріг з будь-якого з вподобаних варіантів і результат вас приємно здивує!